Франция строи шест нови ядрени реактора, защото иначе няма да има ток!

Свят

Франция ще построи шест нови ядрени реактора, съобщи президентът Еманюел Макрон — очакван отдавна ход, който ще подкрепи дългосрочния капацитет за производство на електроенергия на европейската страна, която е най-големият нетен потребител на ток на континента, предава POLITICO.

Новите реактори ще спасят енергетиката на Франция и ще дадат  на Макрон възможност да покаже, че мисли за родината си. Плановете му бяха подкрепени през последните месеци от високите цени на електроенергията.

„Времето за ядрен ренесанс дойде“, каза президентът в реч, с която описа енергийната политика на Франция до 2050 г.

Целта е 6-те реактора да заработят до 2035 г., а Макрон допусна възможността за изграждането и на още осем. Държавният глава допълни още, че Франция няма да затваря нито един от съществуващите реактори.

Макрон поставя ядрената енергия високо сред приоритетите на страната. Правителството вече задели €1 млрд. за малки модулни реактори. А Париж успя да накара ЕС да впише атомната енергия като „устойчива“, с което ще получи финансова подкрепа от блока за инвестициите в АЕЦ.

Франция е и държавата, която най-много разчита на АЕЦ. Скорошни данни сочат, че 70% от енергийният микс на страната идва от атомната енергия.

Ние също нямаме други ресурси, освен ядрената енергетика. Какво чакаме тогава?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *