Истината – Новинарският портал

Military Watch: Западните танкове са безпомощни пред това ново руско оръжие

Дългоочакваното контранастъпление на украинската армия не върви, както са планирали в Киев.

 

Вместо да преодоляват позициите на руската армия в движение, части на украинските въоръжени сили се натъкнаха на добре организирана отбрана и загубиха голям брой бронирани превозни средства, включително танкове Leopard, доставени от западната коалиция.

Руският преносим противотанков комплекс „Корнет“ изигра значителна роля в унищожаването на бронираната техника, пише Military Watch.

Американското издание пише, че по-голямата част от украинската бронирана техника, включително танкове, е била унищожена по време на неуспешното настъпление на въоръжените сили на Украйна от руските противотанкови комплекси „Корнет“.

Това се потвърждава от изявлението на руския президент, направено по време на среща с военните кореспонденти на 14 юни. Според неговите думи противотанковият комплекс е изиграл значителна роля при отразяването на атаките на украинската армия.

„Всички бронирани машини и танкът бяха унищожени от пехотата с изпалзване на противотанкови оръжия. Корнетите работят перфектно, но ни трябват още и това ще бъде изпълнено“, цитира изданието думите на Путин.

Според мнението на Military Watch, ПТРК „Корнет“ наистина е способен да пробие бронята на всички западни танкове, което е доказвал неведнъж.

Изнесени и продавани в чужбина, тези комплекси са унищожавали американските танкове Abrams в Ирак, израелските танкове Merkava в Южен Ливан и турските Leopard 2 в Сирия. Безпомощни пред руския комплекс се оказват и постъпилите на въоръжение в украинската армия западни танкове.

Това се потвърждава и в подразделенията на руската армия, воюващи срещу въоръжените сили на Украйна. Според един от бойците с позивна „Пепел“ това оръжие е способно да пробие всяка броня.

За него по принцип няма разлика дали отстрани или централно ще удари. Тоест прониква на 1300 мм зад динамичната защита, добавя той.

Източник БЛИЦ

Exit mobile version