Истината – Новинарският портал

Димитър Ганев: Никой не може да измести ГЕРБ от първото място!

На 4 април,  бяха проведени парламентарни избори, на които разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ“ беше сериозна. Най-вероятно ерозия в резултата на ГЕРБ ще има, но те тръгват от сравнително висока точка – близо 840 000 гласа. Докато „Има такъв народ“ бяха с 565 000 гласа.

Това изчисли политологът Димитър Ганев.

Едва ли ерозията при ГЕРБ ще е колосална. Още миналото лято, заради протестите, обществената подкрепа за партията на Борисов спадна с няколко процентни пункта – видяхме го като данни в нашите проучвания, които публикувахме. След септември 2020 г. обаче остана твърдото ядро на ГЕРБ, което излезе и на изборите. Дори да има ерозия в оставащия месец до изборите, тя ще стигне само донякъде – примерно ГЕРБ да паднат до 750 000 гласа.

Не знам обаче дали г-н Трифонов и партията му имат потенциал да вдигнат подкрепата си толкова много – над 700-750 хиляди. Затова казвам, че разликата на изборите между двете формации е много съществена и няма да е никак лесно да си разменят местата. Това ще означава едните да паднат със 150 000, а другите да качат с толкова.

Това ще е трудна задача за „Има такъв народ“, тъй като поведението им след последните избори не беше еднозначно одобрявано. След парламентарните избори хората искаха да се състави кабинет и привиждат в поведението на г-н Трифонов някаква форма на бягство от отговорност. Това не позволява на партията му да расте с кой знае колко сериозни темпове.

Разбира се, говорим за ситуацията на 8 юни 2021 г. Всякакви форсмажорни обстоятелства могат да преобърнат това. Всеки ден има някакви ревизии, вадят се някакви скелети от гардероба, къде с доказателства, къде без. Това може да доведе до промяна, ако се изкара нещо сериозно. Но на 8 юни нещата стоят така.

Втори път им даваш властта и те не правят кабинет! Вероятно около ядрото на т.нар. протестни партии – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и формацията на Манолова, ще се опита да състави някакъв редовен кабинет. Той няма да изглежда по много по-различно като форма от служебния. Не изключвам и част от министрите да си останат на постовете.

Ще се направи кабинет, защото ИТН няма друга възможност – в противен случай може да се стигне до оттегляне на подкрепата за партията. Тогава може Борисов и ГЕРБ да спечелят от подобен сценарий, какъвто ИТН и останалите партии на протеста не искат да се случва. Но самите те могат да върнат Борисов на бял кон.

Exit mobile version