Димитър Ганев: Никой не може да измести ГЕРБ от първото място!

България отблизо

На 4 април,  бяха проведени парламентарни избори, на които разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ“ беше сериозна. Най-вероятно ерозия в резултата на ГЕРБ ще има, но те тръгват от сравнително висока точка – близо 840 000 гласа. Докато „Има такъв народ“ бяха с 565 000 гласа.

Това изчисли политологът Димитър Ганев.

Едва ли ерозията при ГЕРБ ще е колосална. Още миналото лято, заради протестите, обществената подкрепа за партията на Борисов спадна с няколко процентни пункта – видяхме го като данни в нашите проучвания, които публикувахме. След септември 2020 г. обаче остана твърдото ядро на ГЕРБ, което излезе и на изборите. Дори да има ерозия в оставащия месец до изборите, тя ще стигне само донякъде – примерно ГЕРБ да паднат до 750 000 гласа.

Не знам обаче дали г-н Трифонов и партията му имат потенциал да вдигнат подкрепата си толкова много – над 700-750 хиляди. Затова казвам, че разликата на изборите между двете формации е много съществена и няма да е никак лесно да си разменят местата. Това ще означава едните да паднат със 150 000, а другите да качат с толкова.

Това ще е трудна задача за „Има такъв народ“, тъй като поведението им след последните избори не беше еднозначно одобрявано. След парламентарните избори хората искаха да се състави кабинет и привиждат в поведението на г-н Трифонов някаква форма на бягство от отговорност. Това не позволява на партията му да расте с кой знае колко сериозни темпове.

Разбира се, говорим за ситуацията на 8 юни 2021 г. Всякакви форсмажорни обстоятелства могат да преобърнат това. Всеки ден има някакви ревизии, вадят се някакви скелети от гардероба, къде с доказателства, къде без. Това може да доведе до промяна, ако се изкара нещо сериозно. Но на 8 юни нещата стоят така.

Втори път им даваш властта и те не правят кабинет! Вероятно около ядрото на т.нар. протестни партии – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и формацията на Манолова, ще се опита да състави някакъв редовен кабинет. Той няма да изглежда по много по-различно като форма от служебния. Не изключвам и част от министрите да си останат на постовете.

Ще се направи кабинет, защото ИТН няма друга възможност – в противен случай може да се стигне до оттегляне на подкрепата за партията. Тогава може Борисов и ГЕРБ да спечелят от подобен сценарий, какъвто ИТН и останалите партии на протеста не искат да се случва. Но самите те могат да върнат Борисов на бял кон.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *