Истината – Новинарският портал

Експерт обясни какъв е проблемът на Киев във войната с Русия

 

Проблемът на Украйна не е само в рязко намаляващия брой на войските, а и в тяхното „качество“, в способността да се управляват мащабни операции, пише  Financial Times, цитирайки Джак Уотлинг, сътрудник на Британския Кралски обединен институт за отбранителни изследвания (RUSI).

„Проблемът не е само броят на войските, който намалява главоломно, а и в „качеството на войниците и способността да се управляват мащабни операции“, се казва в съобщението на изданието, цитирайки Уотлинг.

По-рано главнокомандващият на украинските войски Валерий Залужни написа в статия за Economist, че възможностите за обучение на резерви на територията на Украйна са ограничени, а в законодателството има пропуски, които позволяват на гражданите да избягат от отговорностите си.

Бе подчертано, че качеството на войските пада заради това, че липсват време и възможности за адекватно обучение, както и заради факта, че в армията се мобилизират хора, които не могат и не искат да се обучават или да се бият на фронтовата линия. В допълнение към тези констатации стана ясно, че банката кадри, с които може евентуално да разполага Украйна вече е почти изчерпана, затова няма възможност за пълноценна ротация, а тези, които са на фронта вече са изтощени и обезверени.

Майорът от украинските войски Виктор Кисил по-рано потвърди пред CNN, че има недостиг на военен личен състав във въоръжените сили на Украйна, който понякога достига критичен мащаб.

Exit mobile version