Експерт обясни какъв е проблемът на Киев във войната с Русия

Свят

 

Проблемът на Украйна не е само в рязко намаляващия брой на войските, а и в тяхното „качество“, в способността да се управляват мащабни операции, пише  Financial Times, цитирайки Джак Уотлинг, сътрудник на Британския Кралски обединен институт за отбранителни изследвания (RUSI).

„Проблемът не е само броят на войските, който намалява главоломно, а и в „качеството на войниците и способността да се управляват мащабни операции“, се казва в съобщението на изданието, цитирайки Уотлинг.

По-рано главнокомандващият на украинските войски Валерий Залужни написа в статия за Economist, че възможностите за обучение на резерви на територията на Украйна са ограничени, а в законодателството има пропуски, които позволяват на гражданите да избягат от отговорностите си.

Бе подчертано, че качеството на войските пада заради това, че липсват време и възможности за адекватно обучение, както и заради факта, че в армията се мобилизират хора, които не могат и не искат да се обучават или да се бият на фронтовата линия. В допълнение към тези констатации стана ясно, че банката кадри, с които може евентуално да разполага Украйна вече е почти изчерпана, затова няма възможност за пълноценна ротация, а тези, които са на фронта вече са изтощени и обезверени.

Майорът от украинските войски Виктор Кисил по-рано потвърди пред CNN, че има недостиг на военен личен състав във въоръжените сили на Украйна, който понякога достига критичен мащаб.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *