Истината – Новинарският портал

Експерт обясни кой има интерес от нови избори и каква партия е всъщност ИТН!

„Отиваме към нови избори, без да смятам, че това е добро решение. Точно обратното. Нови избори са най-лошото решение. Но отиваме към тях, защото те са в интерес на ИТН…“

 

„Проблемът е в нежеланието на ИТН да комуникира с другите политически партии, за да намерят пътя едни към други и да направят правителство… Нови избори няма да променят чувствително разположението на политическите играчи. Но…големият губещ този път може да е партията на Слави Трифонов.

Затова пък, разделителните линии между партиите след новите избори вече няма да са толкова сериозни като в момента. Разделителните линии с ГЕРБ и с ДПС ще започнат да избледняват“.

Това каза пред БНР Даниел Стефанов, преподавател в НБУ, експерт по изборни системи.

По думите му, голяма част от политическите лидери не са си дали сметка какво всъщност е ИТН:

„Слави Трифонов и неговата партия са най-чистият вид на популистка антисистемна партия. Такъв тип партия ще саботира управлението на всяка цена, защото те искат да разрушат системата. За да могат да управляват по свой образ и подобие. И ясно си дават сметка, че при тях антисистемността е въпрос на оцеляване“.

Експертен кабинет е разумен вариант, но от гледна точка на ИТН това не е решение, защото при тях на първо място е разрушаването на системата. Въпросът е, че дори те не знаят с какво да заместят вече съществуващата система, и дали новото ще е нещо по-добро от старото, посочи експертът в предаването „12+4“. по програма „Хоризонт“

„Ако, обаче, ИТН искат да останат на политическия терен, трябва да намерят ролята си, иначе ще изчезнат,“ подчерта той.

Exit mobile version