Експерт обясни кой има интерес от нови избори и каква партия е всъщност ИТН!

България отблизо

„Отиваме към нови избори, без да смятам, че това е добро решение. Точно обратното. Нови избори са най-лошото решение. Но отиваме към тях, защото те са в интерес на ИТН…“

 

„Проблемът е в нежеланието на ИТН да комуникира с другите политически партии, за да намерят пътя едни към други и да направят правителство… Нови избори няма да променят чувствително разположението на политическите играчи. Но…големият губещ този път може да е партията на Слави Трифонов.

Затова пък, разделителните линии между партиите след новите избори вече няма да са толкова сериозни като в момента. Разделителните линии с ГЕРБ и с ДПС ще започнат да избледняват“.

Това каза пред БНР Даниел Стефанов, преподавател в НБУ, експерт по изборни системи.

По думите му, голяма част от политическите лидери не са си дали сметка какво всъщност е ИТН:

„Слави Трифонов и неговата партия са най-чистият вид на популистка антисистемна партия. Такъв тип партия ще саботира управлението на всяка цена, защото те искат да разрушат системата. За да могат да управляват по свой образ и подобие. И ясно си дават сметка, че при тях антисистемността е въпрос на оцеляване“.

Експертен кабинет е разумен вариант, но от гледна точка на ИТН това не е решение, защото при тях на първо място е разрушаването на системата. Въпросът е, че дори те не знаят с какво да заместят вече съществуващата система, и дали новото ще е нещо по-добро от старото, посочи експертът в предаването „12+4“. по програма „Хоризонт“

„Ако, обаче, ИТН искат да останат на политическия терен, трябва да намерят ролята си, иначе ще изчезнат,“ подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *