Истината – Новинарският портал

Изненада: Руските танкове стават неуязвими за украински и западни дронове

Модерните руски сканиращи комплекси „Сания“, които объркват електрониката и правят безполезни украинските и западни дронове, започнаха да се монтират на руските танкове в зоната на спецоперацията в Украйна. По този начин танковете стават неуязвими за дроновете, които бяха гордостта на Украйна и Запада.

Това съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

„Сания“ е автоматичен сканиращ куполен комплекс за откриване и потискане на FPV-дронове. По данни на разработчика, системата сканира пространството пред и около танка за наличие на единични FPV-дронове или цял рояк дронове на разстояние до километър и половина. А тяхното потискане се извършва на разстояние до километър. Комплексът обезпечава неутрализирането на безпилотните летателни апарати и при движението на танка.

Модерните комплекси откриват дроновете дори и на по-голяма височина и веднага пристъпват към неутрализиране на съответните БПЛА. Ако на комплекса „Сания“ не му достигне мощност да насочи електрониия лъч към атакуващите дронове, той веднага изпраща сигнал към намиращите се най-близо подразделения за радиоелектронна борба, които моментално унищожават дроновете по зададените от комплекса „Сания“ координати.

Както уточниха от руското отбранително ведомство, по време на бойната работа танковите на екипажите от 9-та мотострелкова бригада от 1-и артилерийски корпус са унищожили опорен пункт на ВСУ около населеното място Первомайское, където електронните комплекси „Сания“ са изиграли решаваща роля.

Exit mobile version