Руските войски получават ново оръжие за електронна борба!

Свят

Москва снабдява войските си в Украйна с нов модел системи за борба с дронове, които незабавно се разпращат по частите на фронта, съобщиха през седмицата руски политици, експерти и медии.

 

Инспекторската група „Царски вълци“ („Царские волки“) тества комлексите за радиоелектронна борба (РЕБ) „Бариера купол“ („Барьер-купол“) и на полигон в тила, и в бойни условия. Изпитанията бяха проведени съвместно с международната бригада „Пятнашка“, която държи участък от фронта, писа на 17 октомври специализираното издание „Военное обозрение“.

Създадената неотдавна от Дмитрий Рогозин инициативна група включва военни съветници и експерти с богат военен опит. Екипът действа като доброволческо подразделение. Задачата му е да тества в зоната на бойните действия в Украйна руски перспективни въоръжения и друга техника, в серийно производство, които по някакви причини не са влезли в серийно производство, обяснява „Военное обозрение“.

Антидроновите комплекси „Бариера купол“ са изпратени във войските и „още днес ще се озоват на фронтовата линия“ в Украйна. Това заяви в Телеграм руският депутат Алексей Журавльов, лидер на партията „Родина“, основана от Рогозин като национално-консервативна, цитиран на 16 и 17 ноември от партийния сайт.

„Бариера купол“ са разработка на частна компания, изтъкнал политикът по време на „поредното си работно посещение“ в зоната на бойни действия в Украйна. Системите били високо оценени от бойците в Донбас.

Това оборудване за РЕБ и разузнаване по думите на Журавльов „гарантирано сваля всички дронове наоколо“ и „за него не е похарчена нито една държавна копейка“.

Според фирмата елементите от системата потискат каналите за радиоуправление на безпилотниците и блокират радиоканалите на използваната от тях глобална навигационна система, без обаче да създават смущения за комуникациите. „Рубеж инжиниринг“ твърди освен това, че „Бариера купол“ са „безопасни за хората и нямат санитарни и честотни ограничения за употреба в градски условия“.

Комплексите могат да се използват за защита на големи участъци от територии, например държавни граници. Също и на мобилни обекти – автоколони в движение или тактически боен строй на специални сили, допълва компанията.

Донбаската медия „Донецк днес“ („Донецк сегодня“) помести в четвъртък таблица с подробни тактико-технически характеристики на „Бариера купол“.

Според нея антидроновото оръжие може например да открива безпилотници в обсег около 1300-1800 метра според използваните антени и да потиска каналите им за  радиоуправление в радиус 800-1000 м, а каналите за навигация – в радиус 1000 м. Една система защитава от безпилотници обект с площ от 4 хектара и може да работи денонощно при температури от -35 до +45 градуса по Целзий, като се задейства най-много 5 секунди след включване.

Източник Труд.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *