Истината – Новинарският портал

Изненада: Руски софтуер, маскиран като американски, се вихри в смартфоните на американската армия!

Хиляди приложения за смартфони в онлайн магазините на Apple и Google съдържат компютърен код, разработен от технологична компания Pushwoosh, която се представя за базирана в Съединените щати, но всъщност е руска, пише „Ройтерс“.

 

Това приложение е използвано от войници в една от основните бази за бойна подготовка в страната.

Според документи на компанията, публично подадени в Русия, Pushwoosh е със седалище в сибирския град Новосибирск, където е регистрирана като софтуерна компания, която също извършва обработка на данни. В нея работят около 40 души и отчитат приходи от 143 270 000 рубли (2,4 милиона долара) миналата година. Pushwoosh е регистриран в руското правителство за плащане на данъци в Русия.

В социалните медии и в регулаторните документи на САЩ обаче се представя като американска компания, базирана по различно време в Калифорния, Мериленд и Вашингтон, окръг Колумбия.

Pushwoosh предоставя поддръжка за обработка на код и данни за разработчиците на софтуер, което им позволява да профилират онлайн активността на потребителите на приложения за смартфони и да изпращат персонализирани насочени известия от сървърите на Pushwoosh.

На уебсайта си Pushwoosh казва, че не събира чувствителна информация и не са открити доказателства, че Pushwoosh е обработвал неправилно потребителските данни. Руските власти обаче са принудили местните компании да предадат потребителски данни на вътрешните служби за сигурност.

Основателят на Pushwoosh, Макс Конев, каза пред „Ройтерс“ в септемврийски имейл, че компанията не се е опитала да прикрие руския си произход. „Гордея се, че съм руснак и никога не бих крил това“.

Той каза, че компанията „няма никаква връзка с руското правителство“ и съхранява данните си в Съединените щати и Германия.

Експерти по киберсигурност обаче казаха, че съхраняването на данни в чужбина няма да попречи на руските разузнавателни агенции да принудят руска фирма да отстъпи достъп до тези данни.

Exit mobile version