Изненада: Руски софтуер, маскиран като американски, се вихри в смартфоните на американската армия!

Свят

Хиляди приложения за смартфони в онлайн магазините на Apple и Google съдържат компютърен код, разработен от технологична компания Pushwoosh, която се представя за базирана в Съединените щати, но всъщност е руска, пише „Ройтерс“.

 

Това приложение е използвано от войници в една от основните бази за бойна подготовка в страната.

Според документи на компанията, публично подадени в Русия, Pushwoosh е със седалище в сибирския град Новосибирск, където е регистрирана като софтуерна компания, която също извършва обработка на данни. В нея работят около 40 души и отчитат приходи от 143 270 000 рубли (2,4 милиона долара) миналата година. Pushwoosh е регистриран в руското правителство за плащане на данъци в Русия.

В социалните медии и в регулаторните документи на САЩ обаче се представя като американска компания, базирана по различно време в Калифорния, Мериленд и Вашингтон, окръг Колумбия.

Pushwoosh предоставя поддръжка за обработка на код и данни за разработчиците на софтуер, което им позволява да профилират онлайн активността на потребителите на приложения за смартфони и да изпращат персонализирани насочени известия от сървърите на Pushwoosh.

На уебсайта си Pushwoosh казва, че не събира чувствителна информация и не са открити доказателства, че Pushwoosh е обработвал неправилно потребителските данни. Руските власти обаче са принудили местните компании да предадат потребителски данни на вътрешните служби за сигурност.

Основателят на Pushwoosh, Макс Конев, каза пред „Ройтерс“ в септемврийски имейл, че компанията не се е опитала да прикрие руския си произход. „Гордея се, че съм руснак и никога не бих крил това“.

Той каза, че компанията „няма никаква връзка с руското правителство“ и съхранява данните си в Съединените щати и Германия.

Експерти по киберсигурност обаче казаха, че съхраняването на данни в чужбина няма да попречи на руските разузнавателни агенции да принудят руска фирма да отстъпи достъп до тези данни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *