Истината – Новинарският портал

Румен Радев: Мандатът следва да се изпълни в неговия конституционен срок!

БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на КС.

Това заяви президентът Румен Радев по повод на политическата ситуация в страната след изтеклите записи от заседанието на ПГ на ДБ.

Припомняме, че третият мандат се характеризира с някои особености на своята конституционна дефиниция в сравнение с предходните два. Дефиницията се отличава с повече строгост във връзка със сроковете, което означава, че третият мандат не може да се размотава до безкрай. Мандатът или трябва да посочи кандидат-премиер в „нормален срок“, а нормалната процедура е от седем до десет дена, или мандатът да се върне след изтичането на този срок, ако не е било възможно да се посочи премиер. Останалото, според конституционната логика, би означавало размотаване.

За сметка на това третият мандат дава по-големи възможности парламентарните групи да преговарят и да постигат компромиси, проявявайки гъвкавост в отношенията помежду си във всеки един момент и по всеки един въпрос, докато настъпи времето за връщане на мандата на държавния глава.

Радев бе лаконичен в коментара си за случилото се и какво предстои от тук нататък. Мандатът или трябва да се изпълни в нормални срокове, или трябва да се върне неизпълнен.

Президентът загатна, обаче, че нито един остър проблем не бе решен с първото правителство, както и че за пръв път има поименно посочване на ръководител в дневния ред на споразумението на коалицията за КПКОНПИ.

Държавният глава присъства на церемонията по повод годишнината от разстрела на Никола Вапцаров. Почти век по-късно неговите стихове не остаряват, каза Румен Радев.

Антифашизмът е част от святото минало на България и всеки, който го отрича, отваря нови пътища за исторически разделения, обясни президентът. Той призова да пазим паметта на загиналите антифашисти.

Exit mobile version