Румен Радев: Мандатът следва да се изпълни в неговия конституционен срок!

България отблизо

БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на КС.

Това заяви президентът Румен Радев по повод на политическата ситуация в страната след изтеклите записи от заседанието на ПГ на ДБ.

Припомняме, че третият мандат се характеризира с някои особености на своята конституционна дефиниция в сравнение с предходните два. Дефиницията се отличава с повече строгост във връзка със сроковете, което означава, че третият мандат не може да се размотава до безкрай. Мандатът или трябва да посочи кандидат-премиер в „нормален срок“, а нормалната процедура е от седем до десет дена, или мандатът да се върне след изтичането на този срок, ако не е било възможно да се посочи премиер. Останалото, според конституционната логика, би означавало размотаване.

За сметка на това третият мандат дава по-големи възможности парламентарните групи да преговарят и да постигат компромиси, проявявайки гъвкавост в отношенията помежду си във всеки един момент и по всеки един въпрос, докато настъпи времето за връщане на мандата на държавния глава.

Радев бе лаконичен в коментара си за случилото се и какво предстои от тук нататък. Мандатът или трябва да се изпълни в нормални срокове, или трябва да се върне неизпълнен.

Президентът загатна, обаче, че нито един остър проблем не бе решен с първото правителство, както и че за пръв път има поименно посочване на ръководител в дневния ред на споразумението на коалицията за КПКОНПИ.

Държавният глава присъства на церемонията по повод годишнината от разстрела на Никола Вапцаров. Почти век по-късно неговите стихове не остаряват, каза Румен Радев.

Антифашизмът е част от святото минало на България и всеки, който го отрича, отваря нови пътища за исторически разделения, обясни президентът. Той призова да пазим паметта на загиналите антифашисти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *