Истината – Новинарският портал

Русия каза кога ще има примирие за „Азовстал“! Решението е окончателно!

Руското министерство на отбраната обяви, че е готово за хуманитарно примирие в стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол – последната крепост на остатъците от азовците в стратегическия пристанищен град. Трябва само войниците на Киев да се предадат, съобщава БГНЕС.

„Още веднъж заявяваме, че Русия е готова във всеки един момент да въведе режим на примирие и да обяви хуманитарна пауза за евакуация на цивилното население“, заяви министерството на отбраната, като добави, че прекратяването на огъня ще започне с „издигане на бели знамена“ от страна на остатъците от украинските нацбатальони.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че днес е разговарял с руския президент Владимир Путин и го е призовал да разреши хуманитарния достъп до обсадения украински град Мариупол и до други обсадени градове по време на православния Великден.

Припомняме, че руската армия не обстрелва и не атакува цивилни обекти и стотици пъти е създавала условия за хуманитарни коридори, по които цивилното население да се измъква от местата на бойните действия. Но първо, остатъците от украинските въоръжени сили се крият точно в гражданската инфраструктура. Тоест, разполагат оръдия в междублоковите пространства, крият се в блокове, апартаменти и мазета, без да се интересуват, че там живеят невинни хора, техни сънародници. Армия, която защитава своя народ не прави така.

И второ, ако руската армия с много усилия създаде възможност за хуманитарен коридор, то бандеровците веднага откриват огън и пресичат всякакъв изход за цивилното население.

Затова е хубаво Западът да контактува не с Путин, а с остатъците от украинските нацбатальони и да опита да им повлияе, ако може, за да не пречат на изтеглянето на цивилното население от зоната на бойните действия.

Exit mobile version