Истината – Новинарският портал

Русия разработи нова невиждана атомна електроцентрала! С огромни предимства!

Реакторът на Белоярската АЕЦ работи почти година при пълно натоварване с МОКС гориво. По този начин Росатом доказа готовността си да внедри технологията на затворения ядрено-горивен цикъл в индустриален мащаб.

В момента Белоярската АЕЦ е единствената централа в света, чийто енергоблок работи с МОКС гориво. Пелетите използват обеднен уран и високофонов плутоний, извлечен от облъчено гориво от топлинни реактори.

МОКС-горивото се нарича гориво на бъдещето, тъй като внедряването на затворен ядрен горивен цикъл в индустриален мащаб ще позволи да се намали десетократно горивото, което е необходимо за функционирането на един ядрен реактор. Това  увеличава рентабилността на ядрената енергетика, която с още по-малко гориво ще произвежда много повече електрическа енергия. Да не говорим, че се намалява цената на тока, както и образуването на радиоактивни отпадъци.

Следващата стъпка по пътя към нова двукомпонентна ядрена енергетика е изграждането на енергоблок с прототипа на сериен реактор БН-1200М. Това ще даде възможност да се реализират напълно всички екологични и икономически предимства на технологията за реактори на бързи неутрони.

Каква е алтернативата, която предлага Брюксел? Ветрогенератори и соларни панели, в които трябва да се вложат много и скъпи материали, а количеството произведена енергия не съответства на това, което е вложено. Да не говорим, че не става за ползване в индустриални количества. А когато вятърът е слаб или спре, ветрогенераторите са безполезни. Същото е със соларките. Защото през зимата, тоест точно когато е нужна повече ел. енергия, светлината е малко и съответно произведеното електричество не може да захранва национална електрическа система.

Това на практика означава, че атомните електроцентрали нямат алтернатива.

Exit mobile version