Русия разработи нова невиждана атомна електроцентрала! С огромни предимства!

Свят

Реакторът на Белоярската АЕЦ работи почти година при пълно натоварване с МОКС гориво. По този начин Росатом доказа готовността си да внедри технологията на затворения ядрено-горивен цикъл в индустриален мащаб.

В момента Белоярската АЕЦ е единствената централа в света, чийто енергоблок работи с МОКС гориво. Пелетите използват обеднен уран и високофонов плутоний, извлечен от облъчено гориво от топлинни реактори.

МОКС-горивото се нарича гориво на бъдещето, тъй като внедряването на затворен ядрен горивен цикъл в индустриален мащаб ще позволи да се намали десетократно горивото, което е необходимо за функционирането на един ядрен реактор. Това  увеличава рентабилността на ядрената енергетика, която с още по-малко гориво ще произвежда много повече електрическа енергия. Да не говорим, че се намалява цената на тока, както и образуването на радиоактивни отпадъци.

Следващата стъпка по пътя към нова двукомпонентна ядрена енергетика е изграждането на енергоблок с прототипа на сериен реактор БН-1200М. Това ще даде възможност да се реализират напълно всички екологични и икономически предимства на технологията за реактори на бързи неутрони.

Каква е алтернативата, която предлага Брюксел? Ветрогенератори и соларни панели, в които трябва да се вложат много и скъпи материали, а количеството произведена енергия не съответства на това, което е вложено. Да не говорим, че не става за ползване в индустриални количества. А когато вятърът е слаб или спре, ветрогенераторите са безполезни. Същото е със соларките. Защото през зимата, тоест точно когато е нужна повече ел. енергия, светлината е малко и съответно произведеното електричество не може да захранва национална електрическа система.

Това на практика означава, че атомните електроцентрали нямат алтернатива.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *