Истината – Новинарският портал

„Възраждане“ и БСП отсякоха: Няма да разрешим фатално опасни експерименти в България!

Парламентарната група на ”БСП за България” реши да подкрепи ”Възраждане” за спирането на решението на Народното събрание да задължи правителството да преговаря със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ ”Козлодуй” по технологията AP1000. Двете парламентарни групи ще сезират Конституционния съд относно това решение.
Припомняме, че решението за преговори със САЩ за ядрен реактор от фирмата Уестингхауз, бе прието с гласовете на ДБ, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, но „Демократична България“ бяха най-отявлените привърженици на такъв изключително опасен експеримент.

В Народното събрание Борислав Гуцанов от БСП заяви:  „Стана практика решението на Народното събрание да изземва функциите и правомощията на изпълнителната власт.

 

Технологията AP1000 все още никъде не работи по света. Да си представим какво ще стане, ако нещо в строителството или експлоатацията се обърка и новият блок гръмне. Тогава ще изгърмят и останалите блокове на АЕЦ „Козлодуй“, а от България ще остане само един гигантски кратер. Това ли искаме?

Има една такава в Китай, която е с толкова много промени, което на практика я прави китайска технология. Не искаме България да се превръща в опитна площадка за фатални експерименти на нови ядрени мощности.“

 

По-рано днес „Възраждане“ поиска от БСП 21 подписа, нужни за внасяне на жалба до Конституционния съд. Двете партии са решени да не допуснат извършването на такъв фатално опасен експеримент в България.

Exit mobile version