„Възраждане“ и БСП отсякоха: Няма да разрешим фатално опасни експерименти в България!

България отблизо
Парламентарната група на ”БСП за България” реши да подкрепи ”Възраждане” за спирането на решението на Народното събрание да задължи правителството да преговаря със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ ”Козлодуй” по технологията AP1000. Двете парламентарни групи ще сезират Конституционния съд относно това решение.
Припомняме, че решението за преговори със САЩ за ядрен реактор от фирмата Уестингхауз, бе прието с гласовете на ДБ, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, но „Демократична България“ бяха най-отявлените привърженици на такъв изключително опасен експеримент.

В Народното събрание Борислав Гуцанов от БСП заяви:  „Стана практика решението на Народното събрание да изземва функциите и правомощията на изпълнителната власт.

 

Технологията AP1000 все още никъде не работи по света. Да си представим какво ще стане, ако нещо в строителството или експлоатацията се обърка и новият блок гръмне. Тогава ще изгърмят и останалите блокове на АЕЦ „Козлодуй“, а от България ще остане само един гигантски кратер. Това ли искаме?

Има една такава в Китай, която е с толкова много промени, което на практика я прави китайска технология. Не искаме България да се превръща в опитна площадка за фатални експерименти на нови ядрени мощности.“

 

По-рано днес „Възраждане“ поиска от БСП 21 подписа, нужни за внасяне на жалба до Конституционния съд. Двете партии са решени да не допуснат извършването на такъв фатално опасен експеримент в България.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *