Румен Гечев: България инвестира в АЕЦ „Белене“ над 3 млрд. лева и трябва да довършим проекта

България отблизо

„Ние от БСП нямаме нищо против строителството на реактори в АЕЦ „Козлодуй“, но не е приемливо ние да разкриваме проекти за нови реактори в „Козлодуй“ преди да сме си довършили проекта „Белене“. 

 

Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на решението за закупуване на нови мощности за АЕЦ „Козлодуй“.

Той посочи, че в АЕЦ „Белене“ българският народ вече е инвестирал общо към 3 милиарда лева и няма никаква причина да се отказваме от два реактора, които имат международни лицензи от единствената оторизирана институция – Международната атомна агенция.

Той уточни, че левицата не вижда нищо нищо лошо да се предприемат стъпки и за изграждането на реактори в „Козлодуй“, ако отговарят на съответните условия, но проф. Гечев посочи проблеми в тези условия.

„Първо, не е работа на българския парламент да определя какви видове реактори и кой с кого да води преговори. Второ, правителството в момента е служебно, то си отива след няколко дни и няма как служебен кабинет да води преговори за десетки милиарди евро.

Социалистът посочи и трети проблем – в проекта за решение е посочено да се водят преговори с правителството на Съединените американски щати, при положение че „Уестингхаус“ въобще не е собственост на САЩ.

„Тази фирма отдавна не е тяхна собственост. За Ваше сведение, още през 2006 г. японската фирма „Тошиба“ купува „Уестингхаус“ за 4,6 млрд. долара. След което, през 2017 г., „Уестингхаус“ подава молба в американски съд за банкрут. Намира се в процес на фалит и тогава се изкупува от Toshiba Brookfield Business Partners от Канада, а по-късно се присъединява към „Камеко“ от Канада. Така че в момента собственик на „Уестингхаус“ са канадски фирми, а не американски. Така че как ще се водят преговори с американското правителство, след като собствеността на „Уестингхаус“ е в Канада?“, коментира проф. Гечев.

Той обърна внимание на причината защо „Уестингхаус“ са подали молба за банкрут: „Много корпорации по света използват тази юридическа процедура, за да им разрешат да не плащат дългове към кредиторите, тъй като към 2017 г. „Уестингхаус“, при строителството на две ядрени централи в Джорджия и Северна Каролина, са направили преразход за 13 милиарда щатски долара и загубите на „Уестингхаус“ са били 9 милиарда долара.“

„Ние от БСП ще гласуваме „против“, защото не е работа на парламента да се занимава с отговорности на изпълнителната власт, първо. Второ, пълно объркване има да се водят преговори с американско правителство, при положение че не американци са собственици на тази фирма. И трето, ние искаме първо да си довършим „Белене“ и тогава с удоволствие бихме подкрепили и разширяването на „Козлодуй“, като се спазват всички бизнес норми и това, което е в интерес на българския народ“, каза в заключение Румен Гечев.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *