Проф. Димитър Иванов КАТЕГОРИЧНО: Борисов да не СПИРА АЕЦ „Белене“ и ГАЗОВИЯ български поток!

България отблизо

Съветът ми към правителството е да активизира вниманието си към основните инвестиционни проекти, които стоят пред България – проектът за АЕЦ „Белене“, газовият турско-български поток, двете „Марици“, реформите в БДЖ сектора. За тези проекти трябват силни инвестиции в една сложна ситуация за българската икономика“, коментира икономистът пред bTV.

Професорът не очаква „2019 година за България да бъде година на хармонизация, на фактори, на причини, на обстоятелства и на резултати“. „Много важно е да се напомни, че в 2019 година влизаме в края на едно загубено десетилетие за българската икономика. Второто десетилетие на XXI век е загубено заради необходими структурни реформи в икономиката. То беше доминирано от обедняване на българското общество, беше доминирано от кризата в периода 2008-2011 г., България не съумя да спечели предимства от тази криза, затова 2019 г. ще бъде сложна, преломна година“, подчерта икономистът.

Той посочи няколко фактора, които ще влияят на икономическата обстановка в България. „Във външната среда, 2019 г. ще бъде годината на външното ребалансиране в света – търговските войни, търговските конфликти, които администрацията на Тръмп започва с Китай, с Мексико, с Канада, с цяла Европа“, посочи Димитър Иванов и към тях добави спирането на процеса на „спасяване на страни, на икономики, на банки, на облигационни заеми“ и потвърди, че няма да има ново финансиране.

Икономистът е категоричен, че свръхзагряването на американската икономика води до вдигане на лихвените проценти и до повишаване на инфлацията като цяло. „Рецесията чука на вратата, защото имаме исторически дълъг период в САЩ – над девет години на глобална икономическа експанзия“, поясни той.

Проф. Иванов каза няколко важни неща. Най-напред, че българската икономика „е в сложна ситуация“. Което в прав текст означава, че икономиката ни и фалирала. И всичко се крепи само на заемите, които правителството на Борисов взема. От Международния валутен фонд, от Европейската банка, а напоследък научаваме, че взема и от китайски банки. А заемите ще ги плащаме ние и нашите деца. Да не говорим, че те скоро ще пресъхнат.

Затова Димитър Иванов призова Борисов да не спира, по неговите думи „основните инвестиционни проекти на България“ – АЕЦ „Белене“ и Южен/Български поток. Защото няма друг начин икономиката ни да започне да се възстановява. Ние трябва да ги реализираме, без значение какво ще кажат в Брюксел или другаде. Понеже иначе, всичко в България ще се сгромоляса.

И третото важно нещо, което заяви професорът е, че не друг, а ДЪРЖАВАТА трябва да започне усилено да инвестира в тези проекти и в цялата икономика. Защото няма частен инвеститор, който да дойде и да помага на България. Ние, като Барон Мюнхаузен, трябва да се хванем за косите и да се измъкнем от блатото на мизерията. Защо във всички западни страни, държавата е на-големият инвесттор, а в България не дава и стотинка за развитие на икономиката?

И последното важно нещо, което каза проф. Димитър Иванов е, че обедняването на населението трябва да спре. И да започне увеличаване на доходите. Но не на основата на заеми. А на основата на икономиката, която се развива и расте.

Защото ако Борисов не направи това, ще го направи народът. По трудния за правителството и управляващата върхушка начин.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

5 thoughts on “Проф. Димитър Иванов КАТЕГОРИЧНО: Борисов да не СПИРА АЕЦ „Белене“ и ГАЗОВИЯ български поток!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *