Умирали сме от глад по време на соца? ШОКИРАЩА ИЗПОВЕД НА ЕДНА 60-ГОДИШНА ЖЕНА/

България отблизо

Гледам снимките на безплатните закуски в училищата, чета дискусиите из интернет и съм просто ужасена.

Искам да споделя моето мнение за храненето на децата преди години и сега, пише ни нашата читателка Дора Ганчева от Бургас.

Непрекъснато у младите се насажда твърдението, че по време на социализма не е имало чипс, енергийни напитки, шоколадови яйца, кроасани, хамбургери и буквално сме умирали от глад. Да. Нямаше ги тези боклуци. Казвам боклуци, защото всеки знае какво съдържат и как тровят хората.

Но от глад не сме умирали. Не зная дали едно съвременно дете познава дъха на истинския топъл хляб с препечена коричка. А не на земелите, който идват замразени от чужбина и се пекат в супермаркетите. Този дъх на хляб беше незаменим. И не, не сме го мирисали само. Ядяхме го с истинско овче или краве сирене, които се продаваха навсякъде. Мажеха ни филии с истинско масло – от онова, което сега не може никъде да се намери. Върху него слагаха дебел пласт малмелад, или сладко. В магазините имаше всякакви сладка, но бабите ни  правеха домашни. От смокини, от малини, от къпини, от череши, от праскови и дюли и даже от портокалови кори.

И ако днешните младежи мислят, че сме яли само хляб, бъркат. Вкъщи винаги имаше готвено. Бабите ни се пенсионираха на 55 години и ни гледаха и все се въртяха пред печката. Оттам идваха ухания на пилешка супа, на страхотна бобена чорба, на супа от киселец и лапад с много масло и настъргано сирене, на телешка яхния, на пържени картофки, на кюфтета от истинска кайма, на пълнени чушки или сарми, на качамак с масло и сирене, на пържени филийки, на пилешка каша и всякакви вкусотийки.

А като започнеше сезонът на рибата, целият квартал ухаеше. Печена, пържена, на фурна, плакия…Аз не обичах риба и много ми се караха нашите. Плашеха ме, че ще ми се изкривят костите и ще станат чупливи. За нещастие това се случи, но не зная дали заради рибата.

В ранното ми детство по улицата минаваше първо млекарят и продаваше мляко направо от гюмовете. Ходихме с порцеланови купи, а той ни го слагаше с черпак. Нямаше страх от отравяне, никой не проверяваше хигиената. Едно гъсто мляко с каймак отгоре, ядяхме, ушите ни плющяха. После минаваха продавачите на риба, после на домашно сирене. В края на лятото изникваха огромни грамади от дини, пъпеши, домати и чушки, а после и тикви направо върху платнища на земята. Купувахме дини с чували. Бяха по-малки, но много вкусни.

Често чета, че не сме знаели какво значи колбас, понеже магазините били празни. Щандовете се оголиха едва през 1988 / 89. Дотогава си имаше и кранвирши, и салами, шпековият „Бургас“ нямаше нищо общо с ментето, което продават сега, телешкият беше от телешко и се топеше в устата. Имаше и луканки, суджук, наше производство обаче. Не като сега със завъртени имена и хиляди овкусители и подобрители.

Десерти и сладки също имаше. Колкото си поискате. Щандовете на сладкарниците бяха отрупани от пасти – „Дънер“, „Тунелче“, „Ежко- Бежко“, парфе, „Цвете“, „Роза“, „Шоколадка“ и не мога просто да си спомня всички. Имаше сиропирани сладкиши – огромен избор. Саралии, кадаиф, реване, охлювчета, баклава, арменски сладки с бадеми, сухи сладки всякакви видове, банички, милинки, тутманици, софиянки, рогчета, каквото ти душа поиска.

Вкъщи бабите ни също печаха сладки и кексове през ден  и си разменяха рецепти. Баницата на моята баба беше най-хубава, а от бисквитената й торта с какао и масло направо си облизвахме пръстите.

Нямаше „Орео“, имаше чаени бисквити, нямаше сегашните сладки с палмово масло, имаше „Детска закуска“, „Анелия“, халва с какао, какаови кремчета. Нямаше шоколади „Милка“, но имаше „Крава“, „Фин млечен“, „Кума Лиса“ и различни десертчета, които се топяха в устата. „Чайки“, „Байкалчета“, сухи пасти, фастъковки, ореховки, сусамки.

Не мога да изброя всичко. Но който е на моята възраст ще потвърди, че тези неща се продаваха навсякъде и струваха стотинки.

Ужасена съм, когато моите внуци ме питат какво съм яла по време на социализма. А аз да изброявам подробно, пък те да клатят недоверчиво глави.

Сега подменят историята.

Промиват мозъци. И докато моите внуци все пак виждат как им правя сладките на моята баба, виждат снимките ми като дете, здраво и усмихнато, техните внуци тотално ще бъдат със заличена памет.

Периодът, в който се тъпчехме до пръсване с истинска и вкусна храна, ще остане като най-черният в историята ни. А ние няма да сме живи да обясняваме, че не е било така.

Кой иска да промени миналото?

Кой иска да ни остави без спомени?

Кой иска  да ни смачка и да забравим, че сме народ с 1300 – годишна история?

Заличителите на България пръскат милиони, за да ни обезличат. Да станем хора без лица, хора без минало, хора без достойнство, хора без корени. Безрадници.

Ще им позволим ли?

Tagged

106 thoughts on “Умирали сме от глад по време на соца? ШОКИРАЩА ИЗПОВЕД НА ЕДНА 60-ГОДИШНА ЖЕНА/

    1. Abe mama vi izkufqla, nqma li da prikluchvate veche s tezi gluposti. Marsh w sibir ili severna koreq kato wi e tolkowa mychno. Ot takiwa glasuwashti oligofreni oshte sme na towa deredje.

      1. Я, сус, съсипахте страната и хората и поне на кирилица пиши, зомби платено!

      2. Пешо боклук долен, ако мога да те докопам ще ти кажа кой е изкуфял.Всичко написано в статията е вярно и аз също съм расъл по това време и знам че беше така.

      3. Умствения ти капацитет се вижда от космоса. И с тази латиница направо съм възхитен от коментара ти. За правописните ти грешки не ми се говори, вече си ми безинтересен

  1. В ГРЕШКА СТЕ! ЖЕНИТЕ СЕ ПЕНСИОНИРАХА НА 50! А МЪЖЕТЕ НА 55! ЗВУЧИ ВИ НЕВЕРОЯТНО А?!? ЗА ХРАНАТА ДА НЕ ПИША! ХЛЯБА БЕ ТРИ ВИДА ТИПОВ, ДОБРУДЖА И СТ. ЗАГОРА, НО ИСТИНСКИ ХЛЯБ! А ПО СЕЛАТА –
    БЕЛОСНЕЖНИ ПИТИ, ЕЛИПСОВИДНИ! ВКУСНИ, ДЪХТЯЩИ… ОТИВАШ В МЕСАРНИЦАТА – ОВЧЕ; СВИНСКО И ТЕЛЕШКО – ОТ ЕВТИНО КЪМ СКЪПО! ПОКАЗВАШ – КОЕ, АКО ИСКАШ ДА Е НА КАЙМА – МЕЛЯТ! МЛЯКО – ОВЧЕ И КРАВЕ! В СОФИЯ НОСЕХА ВЪВ ФАСАДИ И БИВОЛСКО, ОБРЪЩАШ ФАСАДАТА С ДЪНОТО НАГОРЕ – МЛЯКОТО СТОИ НЕ ИЗПАДА! СИРЕНЕТО 2 ВИДА ОВЧЕ КРАВЕ ( КАКТО И КАШКАВАЛА, КОЙТО Е СЪЩО ВИД СИРЕНЕ) ПРЕДПОЧИТАХ ОВЧЕ! БАНАНИ ИМАШЕ И ПРЕЗ ГОДИНАТА – „БУЛГАРПЛОД“ ОТКРИ В ПО ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ Т.Н. „СКЪП МАГАЗИН“, НО НАДЦЕНКАТА БЕ 50%! ИМАШЕ ДОРИ КОНФИТЮР ОТ ЗЕЛЕНИ ДОМАТЧЕТА!

    1. Зависи от категорията труд.Трета категория беше- 55 за жените,60- за мъжете съответно с 20 и 25 години трудов стаж…

    2. Явно деменцията не прощава:). Гледал си през лятото ама сигурно на Марко банана. Те за Нова Година се трепеха хората и чакаха с часове по опашките. А хората по малките градове и села не знаеха какво е това чудо.

      1. Хей ти, някой си Димо, наистина дИменцията не прощава на никого, няма да пропусне и Димо, ако реши да го нарочи. И особено, ако продължава да набива, а той няма друг избор този Димо, да набива! „еко“-боклуците, от които преливат витрините и рафтовете на веригите хранителни магазини. Гледам на снимката логото /фирмения знак/ на „Родопа“ и се сещам как се кодошихме с това стопанско обединение, наричайки го „Юнайтед коч къмпани“. Но дотам, за качество и цени поле за сравнение няма. И понеже и друг, пощаден все още от деменцията, рИве за липсващите през зимата банани, не знам колко трябва да му се блъска кратуната, за да му светне под каскета, че в онова време на масови „припадъци“, не са били внедрени фризерите за дълготрайно съхранение на фрукти. Олеквате с тази храна за маймуни.

        1. Дани Бръшляни, олекваш ти с тъпите си аргументи. Фризерите не били внедрени тропически плодове през лятото. Умно:). Много умно.
          А да си се запитала защо фризерите не са били внедрени? След като в „омразната“ ви част на света са внедрени още през 40 -те години на миналият век. То хората един прост Мраз не можеха да си купят без връзки, пък камо ли фризер. Явно „умници“ като теб даже не са знаели, че такова чудо съществува. Но прост човек лесно се управлява. Как иначе щяха да купуват руските Лади за по 6000 лв. след 15 години чакане и 1500 лв. депозит, които и радио даже нямаха когато на Запад по същото време за 2500$ си купуваш нов Форд със стерео уредба и климатик.

          1. Популист нещастен. Когато намериш един обикновен българин сега, да си купи нова кола сега – ела ми го покажи. Дори и след 15 години труд. Ти къде живееш бе мухльо? Фризер и хладилник се купува на 10 години веднъж. А храна всеки ден. Цените да ти припомня ли. Качеството. Тя родината ти пред тебе се руши и народът ти мре като зайци, той седнал да се перчи с информираност. От къде дойдоха онези 9 милиона българи тогава. Да не би партията да е задължила баща ти да те прави бе буклук. Кой ражда в нищета? Гербаджия смотан

          2. Димо, Димооо… Прав си, прост човек лесно се управлява. Ти си живото доказателство. Прост „Мраз“ казваш не можели да си купят? (Явно и това правило не знаеш, но ти си пич и си над тези неща) Баща ми смени два „Мраз“-а. И когато се оказа, че и втория е малък да поеме продуктите (леле каква немотия е било) купи „Snaige“. Но ти си чувал само за „Мраз“ май. Радио нямали хората казваш. Чудна работа. След първото, което си сглобих сам от набор (за умни глави като теб – кит, както му се казва сега) постоянно ходех в джоба със „Siemens“. Освен това имах ЛИЧЕН радиокасетофон, пак „Siemens“. Ти да видиш как нямало… За колите – Бил съм малък, когато баща ми си е купил първата кола, но след време за втората знам, че чака 10-на дни, докато дойде доставката. А за „Форд“-а просто ще си спестя коментарите

          3. Димо, прав е човека, има само една малка подробност-става дума за ХЛАДИЛЕН ТРАНСПОРТ! Пред мен един немец го каза: „Стига с тези банани-и при нас имаше само зимата, с изключение на пристанищните градове.“ Във комунизма нямаше как във Варна и Бургас да тъпчат банани целогодишно, а останалите само по нова година. И не знам къде си чакал по опашките, като ги носеха на месторабота-по предприятията. Както и шоколадовите яйца. Освен да си се редил за допълнително на „скъпия“, както му викахме! При колите и при много други работи, които бяха в недостиг по то време, имаше принцип на равнопоставеност-всеки си чакаше реда. Имаше изключения в някои сектори, където имаше недостиг на работна ръка, като животновъдството например. Но и там,ако искаш нова, първо трябваше да си продадеш старата (обикновено на цена повече от два пъти по-скъпо от новата). Докато на Запад един имаше три коли, а друг спеше в кашони на улицата. Казвам ти както си беше, а не както на теб или на мен ми се е искало да бъде. Аз и жена ми караме коли за повече от 350 000, но във фирмата си към транспорта има три броя „Нива“, защото джипа ми за 200 бона зимата не може да ме прибере на вилата или да сляза с него до града, а „Нива „-та може!
            Ще ти кажа един комичен случай с баща ми от 81-ва. По молба на един английски химик-Дерек Бъртон-баща ми замина за Англия за близо 3 месеца с още един негов колега от Русия. Тогава това беше голямо събитие-да пуснат някой току така! Настанили ги там в една голяма къща собственост на университета, дали им шофьор с кола и т.н. т. Всичко чудесно. Руският му колега излязъл едната вечер с английските си колеги, а баща ми се прибрал. Когато руснака се върнал започнал да му разказва къде, какво видял и покрай това му казал вечерта колко много хора имало под моста да спят, при което баща ми удивен от демокрацията го запитал „Ама на палатки ли?“. И през ум не можело да му мине, че в такава богата и напреднала държава, някой може да спи под моста, защото няма дом! Когато дойде 89-та това му беше най-големия страх- да не я докараме до там! Страховете му се оказаха основателни…

          4. В родината на комунизма, битовия хладилник се е появил, преди комунизма! Защо „омразната“ част на света е проспала 25-30 години, очаквам ти да ми кажеш!

      2. Наври си го този банан в ректума…боклук нещастен. Кое от това което е написано не е вярно. Или ти си от тези дето печелиш от нещо измислено и неистинско – та си толкова убедителен. Мазен боклук

      3. Az sam na 62 godini , i ne stradam ot dementsiia , samo me boliat kolenete !? No s iasno saznanie , se prisaediniavam kam Gospoja Dora Gan4eva , ot Burgas – napisala e samata istina !!! Za plodovete ( limoni , portokali , banani i drugi ekzoti4ni vkusotii ) sa6to gi ima6e tselogodi6no ! Ima6e pokazni magazini , i horata ot selata si sabiraha pari , i edin hode6e , do grada da kupi , za vsi4ki ! Ima6e edni … jalti portokali po – drebni , no mnogo sladki „kubinski „im kazvaha i biaha mnogo evtini , za stotinki ; ( togava horata imaha pari , i koi po – malko , koi pove4e , no vsi4ki kupuvaha na detsata si ; ne e kato sega , kakva faida , 4e magazinite sa pretputani , s neograni4eni koli4estva ekzoti4ni plodove , 6tom roditelite sa bez rabota , niamat pari za hliab , kakvo da govorim , za drugi – vitaminozni hrani !!! Za da razbere tova 4ovek triabva , da moje da misli , i razbira ne6tata , a ne da e kvaka6ta jaba , podsko4ila , ot blatoto , v koeto prevarnaha rodinata ni dolarobliza4ite !?

    3. Работа звезди Св Мхммм .Пенсионираха се на 50 с 25 лв пенсия . Плодове от тропика въобще нямаше – само по нова година . Опашки в магазините за всичко -от маслини до газ за газените лампи (щото имаше режим на тока 3 към 1 ) . За неразбраните 1 час има 3 няма ! Можеш да пътуваш зад граница само ако партийният секретар се застъпи за теб ,че си благонадежден и ,че ще се върнеш. За виц срещу властта се лежеше в затвора. „Интересните стоки бяха в Кореком. Хайде сега обяснете на незнаещите какво е Кореком ! За елементарни неща се чакаше ред и се правеха вноски (за автомобили например) Когато гръмна чернобилската ядрена централа мълчаха 20 дни . През това време партийната върхушка се снабдяваше с храни и вода и др. продукти от братска Куба . Мога да изброявам с дни. Не лъжете децата и внуците си с олигофрен ските си публикации .Сега може и да не е цветущо ,но имам право на избор и свобода да го реализирам !

  2. Да, така е…всичко това е самата истина…беше доволно време със страх от престъпленията, от лъжите и кражбите…никой не си позволяваше да критикува родители,учители, лекари…, да се държи хулигански..Изобщо беше хубаво време!!!КОгато дойде демокрацията ,сина ми беше в 8-ми клас и каза:“Свърши хубавото време!“…Как е разбрал тогава това, което разбираме едва сега???

  3. Не разбирам за кого е шокираща тази изповед,май за тези които промиват мозьците на нашите внуци и на новоизлюпените богаташи.Спомняте ли си кой беше казал „пази Боже сляпо да прогледа“Е някои прогледнаха,но станаха ли по-добри?НЕ! Аз сьщо много добре помня онези „гладни“ години и мога да кажа че не само храната ни беше качествена и не гладувахме,ами и песните ни бяха хубави,сьдьржателни,артистите ни сьщо бяха ненадминати таланти.Спомнете си само Парцалев Калоянчев,Мутафова,Тодор Колев и др.ами само при вида им се разсмивахме.Великолепните изпьлнения на Стефан Данаилов,Георги Георгиев-Гец и още много други.Сега се чува само така наречената чалга изпьлнена с глупави текстове,а какво да кажа за „артистите“,които се опитват да ни разсмиват с цинизми? Сега с новите учебници по история сьвсем ще промият мозьците на внуците ни,но на управляващите,които забравиха произхода си им трябва точно такова поколение с промити мозьци.Жалко,много жалко!

  4. Като прочетох изповедта на 60 годишната жена ,ме обхвана носталгията.Вярно всичко е истина , играехме навън до късно на криеница ,на куртачета и какво ли не още,бяхме цяла тълпа момчета и момичета , къщите незаключени , а сега не може да се види дете на улицата.Днес са пред компютрите и се хранят с боклуци.Жалко за хубавото време. Ще го търсим ,но няма да го намерим.

  5. Няма никога да забравя, когато от училище ни водеха в хлебозавода в Бургас. Хората даваха на всеки по един хляб току-що изпечен. Изяждал съм го целия, ей така без нищо, но по-вкусен не съм опитвал. А по селата във фурните големите тухли хляб бяха нещо уникално. Какво да кажем за салам Бургас, кашкавал Витоша, бонбони Черноморец с вафла и лимонови корички вътре и всички вкусотии на фабрика Пбеда-Бургас. Може да не е имало стотици фирми, БДС се спазваше и всичко бе качествено, а не соя и ГМО както сега. Забравих и суджука Петрохан, който ми беше любимия. И още много други, но по отношение на храната това време никога няма да се върне, колкото и да ни промиват мозъците че сега имало уж контрол на храните. А, и бонбони карамел-Му от които ни падаха пломбите хехе. Спомени по едно не чак толкова лошо време що се отнася за продуктите с които сме се хранили.

  6. А това че почивахме по два пъти в годината/хем евтино , с карта за 30лв. за целото семейство, от 4- тири души/.
    Ядяхме , почивахме, играехме на състезания, всички бяха с отворени очи, не като сега им отваряме очите, но те вие сте свикнали да мижите! Може да е имало тук , таме злобари/а това са мързеливи хора като днешните,може и да са седяли гладни, ако ги е мързяло да си сипат и да ядат…Истината е че сега има много паднали души/от последните описани/.Те взеха превез над добрите.Ние невземахме много пари но бяхме задоволени/спомням си че бяхме на гости на едно предприятие колбасарско и като иска някой да се обърне, го замеряха с луканка/.Сега като някой злоупотреби, влиза в затвора -нали.Е така беше и с Белене и др. такива лагери/Скравена/… Те се самоизяждаха/зет ми ми е казвал за с.Скравена, какви хубави момичета били и как се биели с лопатите…Той беше шофьор и е ходил там…/.Всичко беше нагласено така да си вземат имотите/по цели улици, реститутки, нарушили законите… и какво?Някой да отнесе нещо със себе си.Така ще стане и с новобогаташите.Друг ще им яде парите, въпроса че ни изядоха нашия труд и вменяваха на младите че те ни хранят не заслужено, едва ли не све храненичета ,а ние си лежим, като Богданка пред огнището на „примък-отдмък“! Ние имахме над двеста милиарда основни средства, отделно „приватизацията“, а като взеха да вкарват храни и цените се вдигнаха сто пъти, в хазната нищо, а нас никой не ни компенсира за това и все ние пенсионерите го отнасяхме. Мога да ви кажа как стана това.Комсомолците взеха парите на комсомола, вкараха внос и започнаха бизнес/ловиха риба в мътна вода/…Всички мърсотии се знаят но никой не иска да каже истината на глас. Бензина бил искуствено държан на 0.18 ст. за литър.А знаете ли че го получават на октаново число , а го продават на литър и така имат и допълнителна печалба. Така е във всяка сфера, все има далавера/а като вземат да се жалват, живи да ги оплачеш/.Ние пенсионерите си искаме за тези 28 години компенсация/поне по 1000лв на година.То това не е нищо но все пак да разберат , че не сме олигофрени като някои и много добре знаем как са ни прецакали но сме от другата група на хората“ЧОВЕЦИ“, защото втората група са „Мършите“ но и света да свърши, пак ще има мърши, просто са много повече от човеците. Навремето лекарите лекуваха със сърце и душа, а сега да те страх/въпреки че медицината е напреднала много/защото са жадни за пари, а не какво са постигнали.Осакатяват хората, които са им се доверили и им вземат всичките пари.Отишъл си да търсиш помощ, разиграват театър, по 3,4 дни, докато децата ти се саглъсят да платят и тогава те почват/може и да те уморят но тяхната минава, в ръцете си им и в безисходица/.Така е и съдебната система.Има хора които ги имате за светила но са от втория тип хора.Аз винаги съм работила като човек, който има съвест и вместо да съм поне малко уважена за това, преди имаше -ударник, или качественик и ако 3 пъти си едно и също, ставаш „Най -добър в професията/но мен ме редуваха , ту удърник, другия месец-качественик, да не би да се издигна и да ги засенча.Колко гадости съм видяла но пък съм от добри хора и не съм имала амбиции да съм величие/просто съм възпитавана, че трябва да го свърша, няма -няма, а трябва и така съм го приемала и все още съм си такава.Доволна съм , ако мога да помогна но на някои , и това им пречи да ме виждат в тази ми роля.Спирам, за да ме опровергае някой или оплюе.-Благодаря и извинявайте ако съм ви попречила с нещо, иначе съм запозната със много неща, дори и това защо се замърсява въздуха!

  7. Да не забравим за вкусните зеленчуци и плодове, макар и не с такова разнообразие по щандовете като сега, но поне истински!
    Една „циганска баница“, която бабите ни правиха за бързо задоволяване на глада беше хиляди пъти по-вкусна от всякакви съвременни глезотии пълни с фалш и отрова предлагани на лъскави витрини в шарени опаковки! Когато в сладкарницата докарат закуски, изпечени току що в хлебозавода, цялото помещение се омирисваше на сладки и апетитни аромати! Топли банички с истинско сирене и масло, кифли с мармалад, който беше в количество на половината от грамажа на кифлата, милинки, кашкавалки, захаринки, пасти, все вкусове от детството ми, които никога повече няма да вкуся!! Сладолед в кофичка, или вафлена фуния, който се точеше на конци, защото беше направен от натурални продукти.Боза, с невероятен вкус, и направена по истинска рецепта с просо, захар и пр, и вкисваща се за 2-3 дни, щото нямаше консерванти! Да не забравим за невероятните безалкохолни продукти, швепсове, алтай, сайдер, етър, зелена яблъка, бирата която за седмица ставаше на „парцали“ а не като сегашните с по една година трайност, и пр, и пр, неща запомнящи се от поколенията които израснахме тогава, за цял живот!
    Не само храната, а всичко беше истинско и стойностно! Както се изказаха някой по-горе, и артистите ни, музикантите ни, певците и всички в тази сфера ни поднасяха качествени културни изяви, ТВ продукции и пр!Театрите пращяха, кината също……Сега в градове с 50 000 души, че и повече население, няма нито едно кино.Или ако има, ще е зомбиращa и изкривяващa всякакви сетива тъпня от рода на 3D, Imax за която те карат да плащаш 15-20 лв за билет на човек! А ако отидете семейно трябва да похарчите еднократно по един тлъст аванс от заплатата, и да излезнете със замаяна глава от омагьосващите съвременни технологии, каращите да не знаеш на кой свят се намираш след 2 часа присъствие в киното! Жалко че ние сме способни всичко да разрушим, всичко да забравим, и да сме длъжни да вярваме на съвременните си господари, вменяващи ни лъжи, и да се кланяме за коричка хляб! Народ без история, няма бъдеще!

  8. “ Байкалче“- то ми беше любимо ,както и салам “ Медвен“‘.

      1. Господине,тук никой не говори за партии ,за червени и сини,тук става на въпрос за живота ,преди да бъде разрушено всичко.Всичко е истина! Ако сте се докоснали до всичко това,което описват хората по горе щяхте да говорите по друг начин.Не бъдете циничен,защото тези,сега,който вдигат ток,вода,години за пенсия но не и заплатите, са по големи говеда от предишните !

        1. Браво, г-жо Начева! Явно в тази дискусия говедото е „Бахура“, който се вмъква с циничен коментар, защото го е срам да излезе открито с името си… Иначе със статията и останалите коментари съм абсолютно съгласна – всичко това е един достойно изживян ИСТИНСКИ ЖИВОТ. За партиите и партийните далавери – без коментар… Но всичко написано по-горе е истина. От всички. Това не са „фалшиви новини“, а ЖИВИ СПОМЕНИ… Браво на моето наборче Дора Ганчева от Бургас и й благодаря…

      2. Тъпако, нищо не знаеш, аплюеш! От тъпотия няма и да научиш. Не знам къде си се пръкнал, но простотията ти си личи от където и да погледнеш. Какво знаеш ти за онова време? По-добре си отвори очите и промития мозък, ако въобще имаш такъв и виж истината!

      3. Миризливо лайно! Озлобен мръсник. Бил си калпазанин и затова са те тормозели. А, ако си млад, значи родителите ти са били мръсници.

      4. Бахур, Бахур, – то иска мислене и разбиране. Имаше червени говеда, имаше и червени зверове, НО ГОЛЯМО НО, ТЕЗИ ИЗРОДИ, не бяха създадени от сациалистическата идеология, а бяха създадени много преди, насаждането на социализма. Защото нечовешките извращения, започнаха веднага след като им беше дадена власта. Кога е могла да им въздейства социалистическата идеология и къде в тази идеология е написано, че трябва да се вършат тези злодеяния. Злоупотребата на идеологията, не прави идеологията виновна. С ножа Вие си режете хляба. С същият нож ,друг убива Човек. НОЖЪТ ли е виновеин. ???

  9. Мама купуваше само овче сирена за консумация ,краве за баница.А каква вкусотия беше баба като ни пратеше за ръчен хляб с крайчето правехме мечка (пълнехме го със сирене).С 0.20 ст си купувах кифла осморка и боза ,я сега си купи за 0.20 ст нещо едно големо НИЩО.

  10. Единственото, за което съжалявам е, че моите деца не познават вкуса и аромата на истинския хляб, истинското мляко и сирене, българските плодове и зеленчуци, българското месо… Малотрайните колбаси и каймата имаха срок на годност няколко дни и след това покафеняваха, а не оставаха червени… Месото, което готвехме, познавахме отдалече по аромата, който се носеше… Сега всичко екологично чисто е атракция и струва много пари… Крайно време е да се надигнем срещу тези, които унищожиха родното производство и обричат нацията на изчезване поради нездравословно хранене с евтини и крайно вредни имитации на храни!

  11. Уважаема Г-жо Ганчева,
    За мен Вашата изповед не е шокираща (почти 10 г. съм по-възрастен от Вас). Познавам и помня родната си страна с тези 10 години по-рано от Вашите спомени. Зная бедността и в началото и съм жив (все още) свидетел как се съвзе от следвоенния период. Жив свидетел съм на колективизацията и как хората осъзнаха (и видяха!), че наистина заживяват много по-богато и много по-добре. Защо се пазят като от огън, да се говори за това? На фона на прословутата „свобода на словото“? Страх, Госпожо… Страх! Да не се правят сравнения, да не се знае нито помни! Елементарно е да се покажат данни от статистиката, но е невъзможно! Лично се сблъсках с тази невъзможност. Опитах да получа данни за нещо много по-елементарно – данни за движението на безработицата за период от 4 години само! Опитах чрез приятел, който работи в тази държавна институция. Два часа се мъчи – оказа се невъзможно! Мога с подробности да Ви говоря за годините 88/89-та – как се създава хаос и недоимък за да се предизвика недоволство и бунт, за да се смени властта, управляващите (всъщност – политическата ориентация) и, най-важното – да се преразпределят материалните ценности на една богата държава. Сега се преразпределят духовните… И се изтриват спомените. Способността да се мисли и разсъждава е само елемент от всичко това. Благодаря Ви за написаното! Благодарен съм и на портала ИСТИНАТА.net, че го публикува! Шанс да бъде публикувано в мас-медиите е практически равен на нула. Бой.. Боев, Варна, България. .

    1. Господин Боев, поздравявам Ви за изказа и за правописа! За мен беше удоволствие да прочета думите Ви, защото вече е рядкост някой да е грамотен и да пише правилно. Отвращавам се от шльокавицата, граматическите и правописни грешки, които трябва да „понасяме“ ежедневно. Освен с лошата храна, бедната духовна култура, липсата на емоционални връзки между хората, тоталния дефицит на идейност и на елементарно възпитание, трябва свикваме и с осакатения български език… в днешно време.

      1. На много малко от младите им пука за българския език. И тези, на които не им пука не са съвсем виновни. Виновни са родителите, които ги подтикват да учат чужди езици (предимно английски, все пак е с елементарна граматика в сравнение с немския и френския. Нарочно не споменавам руския, че ще настане един вой…). Виновни са и телевизиите, които зомбират децата от малки с всевъзможни глупости. Гледали ли сте рано сутрин БТВ? Или са Робот и Чудовище, или са Чудовища срещу извънземни… Втория поне е с прилична графика. Не искам да си отварям устата за анимационните канали или за младежкия TLC, в който съм се нагледал на всякакви безумия…

  12. Помня вкуса на т.наречената „фъдулка“-плоска елипсовида питка намазана с истинско масло и поръсена със сирене…..от фурната на село при баба.Без набухватели,без подобрители и е-та……….!
    Помня вкуса на кренвирша ……….на истинския.Дядо ми го сваряваше леко в едно канче и после го слагаше на жарта в печката ………..не се надува,не се свива…………с една дума от месо.Даже най -евтината наденица ,която не знам защо всички наричаха „кучешка радост“беше вкусна и от месо.
    Помня нашите домати и чушки ,а не подобието,което сега ни продават.
    Нямало банани и киви и ………….А те имат ли нашите сливи,праскови,дюли,смокини,ябълки,грозде,круши?
    Райска земя,раждаща всичко……Не сме гладували,бяхме щастливи и безгрижни!

  13. Аз помня купонната система,как плаках на опашката за банани и портокали щото свършиха пред нас, как чаках с майка ми за кафе на опашка 4 часа ,как гледах дъвките би бип на витрината на корекома до нас.Помня още как баща ми търси някаква част за колата 6 месеца,как се молехме на един съученик да ни покани и ни пусне на видеото филм с Брус Лее ,как чаках Всяка неделя за да гледам пинко розовата пантера един епизод седмично и т.н. да не изреждам повече.И никой ама никой от вас не може да ме убеди ,че е било по хубаво от сега,защото всичко това което го пишете са според мен идеализирани за да не кажа фалшиви спомени.

    1. Съкровище!Ти си от родените след 80 година ненагледен-като моята американка дето обикаля вече трети щат в търсене на американската мечта ,но за 11 години тъй и не я намери…..Говориш за годините след 85 ,когато изкуственно беше предизвикан хаос и недоимък ,който децата на 80-те запомниха ,въпреки ,че някой от тях са живяли напълно нормално и щастливо.Няма как да обвиниш едно цяло поколение хора ,че не помнят миналото си….Помнят го дори тези ,който са родени в краяна 70-те-като голямата ми дъщеря!!!И за нея и приятелите и детството им е най-прекрасното време ,а препълнената количка с козунаците и кифлите на мама по Великден и топлите хлябове с масло най-сладките спомени!!!Ако не си ТРОЛ помълчи и почети-това е истинската история на страната ти за периода от 60 до 89 година!!!

      1. Първо по раничко съм роден и второ кои създаде изкуствения хаос същите които възхвалявате или може би Костов а?Това за плакането на опашката за банани ми го разказва майка ми и е било 78-79 год и тогава кога точно са бли хубавите в кавички години когато иамше всичко и пиехте кока кола примерно не само на Коледа ууупс тя и тя беше забранена на Нова година имах предвид

        1. Даниел, нещо майка ти бърка. Аз бях студентка 1972-1976 година . И най – тъпото беше, че за изпитите пиех кока кола с нес кафе. След последния ми трябваха няколко дни да си възстановя сивите клетки . Така, че леко с приказките. Наистина имаше неща, които не ни харесваха. Аз съм от град и всичко си купувахме. Но пак си беше истинско.Имало е национализация, в която са пострадали бабите и дядовците ни. След това, не ебило идеално, родителите ни живееха по квартири. Но една квартира от две стаи и кухня струваше 8 лв. Така, че да, заплатите им до 70-те години не са били големи, но и цените бяха евтини. И храната си беше качествена. Хляба си беше – по 1 кг – типов – 15 ст , добруджа – 23 ст и бял 33 ст. Естествено имаше симид, имаше гевреци , питки и други подобни. Другите вече са писали. Аз не съм отрасла с баба , нито моите деца, но сме оставяни сами, а и аз съм оставяла децата си . Никой не говори за идеалност,но с ГМО не сме хранени. Освен това имаше чужди стоки. Е, моите родители са преживели след войната купонната система и боновете. Казвали са какво е било. Но дне аз не мога да си купя истинско краве масло, защото или е много скъпо ,или е боклук – 60 или 50 % масло + 20 % палмово ..- чели ли сте етикетите ???Е, може още да се пише, но е безмислено. Така, както пишете вие, човек остава с впечатлението , че родителите ви са били мързеливи, а вие също…

          1. Глупости. Какви 8 лева. Ние получавахме 70 лева като давахме под наем една стая на студенти. тези 8 лева са за даржавно жилище а как се вземаше държавно жилище?

        2. Просто си бил едно гевезе! Едно капризно мамино детенце, което се тръшка, защото не можело да си вземе дъвка. Ами кажи, след като не са успели да ти купят банани, круши и ябълки нямаше ли? А гладувал ли си, след като не е имало банани?

      2. А да и не съм Трол и не искам да мълча защото съм бил и чавдарче и пионерче и комсомолец даже и си спомням разказите на дядо ми как се връща герой от втората фаза на войната и го бият за награда 4 пъти в МВр за да му вземат бръснарницата е така де да влезе доброволно в бръснаро-фризьорската кооперация,и на стари години си замина заради това ,че от бой му беше увреден белия дроб,още помня как плаках 86 година като почина.Помня спомените на вуйчото на баща ми за лозята които беше направил и му ги взеха и тотално унищожиха.Помня също оня чичко кварталния шеф на партията дет идваше вкъщи да ни заплашва щото от моето семейство нямаше нито един комунист и ни разправяше как ще уволнят майка ми 9баща ми така и не ми каза за кво стана дума.Така ,че я замълчете вие прехласнатите по героичното ни минало в кавички естствено и спрете да лъжете децата ,щото аз съм с две висши образования и живея много по добре отколкото са живяли майка ми и баща ми през прехваления ви комунизъм.

        1. Е, как си изкарал тия две висши образования, при това мръсно време, в което си живял?

      3. Е, аз не сам родена след 8–тте и много добре се спомням историятя на страната ми отпреди 30-40 години. Нямате морално право да заблуждавате младите с приказки които възраждат една утопиа която не само ше не проработи, но и донесе истинско промиване на мозаците на хората, унищожи традиционните ценности на българина: трудолюбие, честност, инициативност като мереше всияки не по способности, а по партийна принадлежност. тази система, позволи на хората които лъжеха, крадяха и имаха връзки да благоденстват, а онези без връзки да мизерстват. Така се стигна до нагласта ще не е важно колко работиш и как работиш, а на кого си роднина.

      4. Браво, г-жо Кинова! И момчето има поглед върху част от живота тогава… Да, за телевизори се чакаше на опашки и със записване по цели нощи… За кола – също / и то за „Москвич“… А за жилище… парите ни се превърнаха в някакви формални лихвочислая които се обезцениха с годините… А вземем ли да си спомняме, ще излязат още много кирливи ризи… Но храната… храната… тя прави борбата… 🙂

    2. Сега всеки магазин е Кореком. Банани има навсякъде. Дано сте добре дебилни души продали се за Киндер сюрприз и маратонки Адидас.

    3. Оххх…….успокоих се.Най-накрая някой да споделя това което мисля.Благодаря ви.
      След толкова положителни изказвания за прекрасното соц. време бях започнала да си мисля,че съм с амнезия.Как така само аз не го помня това пълно с благодат и заредени магазини време.

      1. Ясно е, че си олигофренка. Щом всички си спомняме това време с хубаво, а ти не го помниш това хубаво.

        1. Явно Олигофрена с голямо „О“ си ти, Буревестник, че си и нагъл отгоре на това. Продължавай да бълнуващ за бял хляб с кисело мляко и салам Камчия.
          А иначе с прехвалената ви система с безплатно здравеопазване ви окапаваха зъбите още на 40. Всичко било здравосложно, почивали били много, спортували били много, партията се била грижела за тях, а пък се оказа, че нацията ни е на едно от челните места в света по сърдечно съдови заболявания. Извинявайте, но как така изведнъж се разболяхте?

    4. КУПОННАТА СИСТЕМА , НЕУВАЖАЕМО ДЕБИЛЧЕ , БЕШЕ ПРЕЗ 1991 И 1992 ГОДИНА !!! ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА НЯМАШЕ ОПАШКИ ЗА КАФЕ , КРЕТЕН НЕДОНОСЕН , ЗАЩОТО ПРОСТО СЕ ПИЕШЕ ПО-МАЛКО КАФЕ , А И ЛЮБИТЕЛИТЕ НА КАФЕ ГО ПРЕДПОЧИТАХА ОТ МАШИНА ЗА ЕСПРЕСО , КАКВИТО МАШИНИ ИМАШЕ САМО ПО ЗАВЕДЕНИЯТА !!! В МАГАЗИННАТА МРЕЖА КАФЕТО СИ СТОЕШЕ ПО РАФТОВЕТЕ И РЯДКО НЯКОЯ БАБА ПОСЯГАШЕ КЪМ НЕГО , НИЩО , ЧЕ БЕШЕ ПРЕДИМНО СОРТ „АРАБИКА“ !!! ВИЖ , НЕС-КАФЕ СЕ ПРОДАВАШЕ САМО В НЯКОЙ МАГАЗИНИ , НО ФЕНОВЕТЕ МУ НИКОГА НЕ СА УСЕТИЛИ ЛИПСАТА МУ ! ЧАСТИТЕ ЗА КОЛИ СА ДРУГА ТЕМА , КОЯТО , ЯВНО , ЗА ТЕБЕ Е ТЕРА ИНКОГНИТА И НЯМА ДА ТЕ ОБРАЗОВАМ ПО НЕЯ , ЗАЩОТО ПРОМИТИЯТ ТИ НИЩОЖЕН МОЗЪК НЯМА ДА РАЗБЕРЕ !!! А ОТНОСНО ВИДЕАТА – ПЪРВОТО СИ ВИДЕО , МАРКА „ФУНАЙ“ , СИСТЕМА БЕТАМАКС , СЪМ СИ ГО КУПИЛ ПРЕЗ 1985 ГОДИНА И БЯХМЕ 20-ТИНА ЧОВЕКА В РУСЕ , КОИТО СИ РАЗМЕНЯХМЕ КАСЕТИ С ФИЛМИ И МУЗИКАЛНИ ПРОГРАМИ !!! НЯМА КАК ДА ИМАШ ВСИЧКО , КОЕТО СИ ВИДЯЛ , ШИБАНЯКО , И ЗА ТОВА НЕ ТИ Е ВИНОВЕН СТРОЯ , РАЗБРА ЛИ !?!? И ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ БАНАНИ И ПОРТОКАЛИ , ЧЕ МИ СЕ ДОСИРА ОТ ТАЗИ ВАША ДУШЕВНА УРОДЛИВОСТ !!!

    5. Е Данаиле,дойде твоето време-яж си пропитите с препарати банани и портокали,дъвки е сега си гледай Розовата пантера през розовите очила,защо не посочиш коя година точно дойде купонната система,а инфлацията, която изяде спестяванията на хората?

    6. купонната система беше СЛЕД социализма в първите години на така наречената демокрация 91-92, и беше с цел да се притисне и наплаши народа свикнал дотогава да живее на широко и спокойно и да почне д привиква на демокрацията.
      По времето на соца не е имало купони.Имаше си всичко по магазините , точно както го е написала госпожата, това е истината, всичко друго са опити да се сменя историята на един народ, който изживя тогава своето златно време – чисти красиви градове и села, действащи, населени, Благоденствие това е точната дума за онова време.

    7. Стига с тези банани и портокали! Сега като ги има всеки ден ли ги ядете или по Коледа? През другото време си ядяхме ябълки, череши и круши от дървото в двора. Нямаше части за колите, нямаше и коли, но сега като има дали е по джоба на всеки. По въпроса за телевизията съм съгласна, че нямаше какво да се гледа, но ние нямахме време за гледане, играехме до късни доби, а не като сегашните деца, които мухлясват пред компютрите и плей стейшъните и са агресивни, защото живота им е скучен и ограничен. Не казвам че е било супер, но не приемам, че се отрича смисленото минало заради безсмисленото настояще.

    8. Сега анимации има всякакви – гледай си на воля! И си яж бананите от Била, които ама наистина не ми е ясно как в магазина са все още зелени(!), а след два дни ти се скапват в ръцете и даже не стават за материал за ракия

  14. След тези леко прехвалени, изброени на две ръце, неща…
    Може ли някой да ми отговори на следното:
    – Защо сегашните хора на четиридесет години изглеждат, като тогавашните хора на двадесет???

    1. Голяма част от тези 40 годишни не смеят да се оженят, защото нямат работа и живеят на гърба на родителите си. Не са загрижени за деца, не са загрижени да издържат семейство. Сигурно за това изглеждат толкова млади.

  15. Гледам,че се появиха и първите промити мозъци- е вярно,че стояхме на опашки за банани,но дори и техния вкус беше различен от сегашните/може би защото не бяха зряли на сила/.Всичко друго беше по-истинско и по вкусно от сега.Кока-кола нямаше но имаше също толкова хубава коопкола и оранжада.Честно казано не смятам,че е честно да промивате мозъците на младите,които не помнят онова време,защото всяко време е добро за себе си и дано след време и за сегашното да можем да кажем,че е хубаво!!! А това защо сегашните изглеждат такива едни млади-ами може да се дължи на пластичните хирурзи или на многото грим!!!

    1. 🙂 Не е грим. Нито пластична хирургия! Нито мода.
      Сегашните 40 годишни, който изглеждат, като тогавашните 20 годишни – всъщност са онези деца, за който говорите. Тези с хубавото детство.. Яли са „Тахан халва“ и са жадували за „Карамел Му“ !
      Питам защо сега не се хванете да припаднете докато работите, само и само да хванате пиринчено медалче с надпис ОРДЕН НА ТРУДА!
      п.с.
      Само за информация -тогавашното кисело мляко плесенясваше бързо заради ниската хигиена на стъклените буркани!
      Наспамихме темата!
      Хубава вечер!

    2. Е как да не са зряли на сила бананите?. Да не би да идваха узрели от Куба?

    3. Имаше Кока-Кола. И не само в „Кореком“. Помня, защото за върната обикновена бутилка даваха по 7 стотинки, а за кока-колена – 15. И аз като дете съм връщал такива

  16. Има нещо вярно, че продукти като сирене, кашкавал и хляб бяха много вкусни (то голям избор нямаше) може би защото г правеха точно по определена рецепта. И сега има такива, но са скъпи, а хората купуват евтиното. Но проблемът с малкото храни не е голям. Е, ще почакаш на опашка за сладолед, после за хляб (купувахме го в събота до обед и за неделята, понеже и да умреш от глад нищо не работеше до понеделник), после за месо или нещо нехранително.
    Но масово хората мечтаеха за западни стоки – касетофончета Хитачи, дънки Райфъл или Левис, телевизори Сони, коли – всички марки западни, а жените умираха за западна козметика. И не е вярно, че след 85-та сме се повредили. Точно тогава в България взеха да се правят много западни продукти като маратонките Ромика и някои видове анцузи. Иначе – само мечтаехме за маратонки, ако нямахме познат моряк или тираджия. Но и това се преживяваше някак. По-лошото ставаше ако имате близък който е болен и няма соц. лекарства за него. Първо много малко лекари знаеха за западните лекарства, второ и да ви го кажат няма как да си набавите. Пак трябваше да имаш познат моряк или тираджия (но ще ви го донесе след месец най-рано). Та, хайде да не се прехласваме по соца. Тогава имаше една приказка „Те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем че работим“. За това повечето продукти и услуги бяха дефицитни, а и с недобро качество.

  17. Най-любимият салам: Амбарица: фантастичен. Чаках с нетърпение да дойде 6-то число на месеца, татко да се върне след заплата и със специалното купено за мен парче. И пак на следващата заплата. А през останалото време се готвеше, и то как. Едно пилешко бутче за мирис (е добре миришеше наистина) в яденето. Страхотно! Никой който е живал в София през 70-тте и 80-тте и не е бил бакалин няма как да го хвали онова време от гледна точка на имане (Разбира се,иначе София беше гот да се живее, хората бяха много по-интересни). Освен това определено пенсионирането на по 55 години е доказано че не работи. При продължителност на живота 75 не е възаможно 20 години да не се работи а да получава нормална пенсия. Това е икономически абсурд, не става и в страните със най-развити икономика. Подобни абсурди доведоха до краха на социализма като социална система.

  18. Има много истини в написаното и е без значение,че авторката се е объркала за годините за пенсия.Не мога да кажа сега ли или тогава бе по хубаво-бях малък,но знам ,че майка ми си съдираше Д-то за да омилостиви продавачката в Репа с подаръци ,но винаги ни запазваше някои и друг Пиф-списание с картинки(френско) и по важното за мен Лего което бе върха насладоледа за всяко дете…Имаше шоколадови яйца само в кореком и майка ми нямаше проблем да ми купува от там единствено защото работеше в чужда фирма и ако сама нямаше долари молеше поляците дипломати и подобни да и донесат или купят. В момента селските деца ,не искам да ги обидя по никакъв начин или тези от провинцията са по облагодетелствани ,защото там …месните фурни продължават по същия начин да пекат хляба -къде от липса на средства къде защото са решили да е по вкусен и хубав хляба.И сега има от едно време турските толумби баклави и по някога някоя фирма с боза която е натурална и без Е-та,баниците и сега по малките села и градове се прави сладко от смокини и прочие и аз правя и не само от смокини и череше така както ме е учил дядо….Заповядайте в Ахтопол …тези който са били знаят,яе по улиците има баби с зелено сладко от смокини или конфитюр…по морето също преобладава то, но има и друго по цялото черноморие също се намира убеден съм ,че и по зимните курорти е така ,като преминавам покрай някоя сергия с кайсиите и прасковите Бургас София има и такива който правят сладка на практика от всияко което е дарила планината или района. Но да се върна към така наречените провинциални деца те са много по добре хранени (здравословно до колкото всеки родител се погрижи за това) от колкото софианци.Естествено и там обичат чипсовете и джънк фуда като мак доналдс но достъпа им е ограничен заради отдалеченоста от градовете с подобни лоши храни. И сега има биволско мляко ,трябва да знаеш къде но има. Не мислете,че не е имало престъпност ,по мое мнение пропагандата криеше, а милицията биеше за поучение крадеца -което адмирирам на 100% -сега права имат само затворниците. Крумови закони трябват на нашата държава! ! !
    Има нещо което трябва да се подчертае с големи букви и дори да се направи лобира или както там е редно,а именно да се върне задължителната военна служба. Защо ще питате – отговарям в дългосрочен план за да се намали престъпноста кражбите и всичко свързано с това -и как точно ще стане .
    Освен ,че учи на дисциплина има и минуси, но по важното е ,че в строителни войски голяма част от воиниците цигани турци и малко българи излизаха с научена професия .Скъпите ни братя роми имайки занаят няма да помислят за кражби измами и прочие ,а ще си кажат научих занаят и ще почнат да си изкарват хляба почтенно което веднага ще намали престъпноста в пъти.А по време на служба знаете и за мизерното заплащане ще се построи някоя къща блок или път което също смятам за голям +.

  19. Всичко написано е вярно! Ние сме го изживяли това радостно детство. Това трябва да го прочетат всички. Истина и само истина

  20. И аз съм от Русе и много искам да те срещна някъде на тъмно да видим кого ще обиждаш.Много си смел в мрежата ела да те видим на живо а.Да видим тази злоба защо е?Какво не може да се справяте когато я няма компартията зад гърба ви? Не знаете как се бачка умно и как се печелят пари а?И умирате да се върне строя в който бяхте велики?аз ходя на почивки по 4-5 пъти годишно живея в доста добро жилище карам прилична кола имам семейство и деца защото знам как се прави.Вий злобейте в мрежата и псувайте и обиждайте и си живейте в изкривените спомени,а аз ще си живея моя си живот без спомени от миналото ,а вперил поглед напред в бъдещето моето и на децата си.И съм 1000% убеден ,че колкото по бързо се отървем от хора като господин Анев ,който живее в миналото и умее само да обижда толкова по бързо ще успеем да изградим по добра държава.

  21. Хора, нима всичко което помните от Социализма е какво сте ЯЛИ? Нима за всички вас е било достатъчно да ядете салам, топъл хляб и да не си заключвате къщите?Светът през това време се развиваше, а България беше затворена в социалистически лагер изпълнен с доносници и милиционерщина.Животът не е само ядене и спокойствие!

    1. Помня прекрасната,чиста храна за тялото,помня и храната за душата!Родена съм и съм пораснала на село.В селото ни имаше развита промишленост,земеделие и животновъдство.Т.е.развита икономика във всички отрасли.Сега за духът-детска градина,училище до Осми клас,читалище със салон за театрални,музикални и прочее културни изяви.Това беше в центъра.Селото ми е планинско и към него има три по големи махали с читалища и салони и училище до 4-ти клас.Сега всичко това изчезна,стопи се заради „прекрасните „политически промени след 1989г.

    2. Те са нямали нужда от това . Затова реват вече 31г. Ако бяха със дух свободен щяха друго да говорят. Вече си обяснявам дългогодишното османско робство и после съветското…

  22. Да,прав сте ,господине,много недостатъци имаше системата,мнооого,затова се борихме за по добър живот,за демокрация и какво стана? ‘Ще отречете ли скъпия живот в момента,безработицата,,,,,,защо хората напускат родината си? Не защото живеят добре а защото не могат да издържат семействата си.Съгласен сте,нали?Много мога да пиша но не ми се занимава….няма смисъл !

  23. ЗА КАКВИ СМЕШНИ НЕЩА СИ ЧАКАЛ, ГЕРБЕРАСТЕ!?! СИГУРНО СИ ПРОТИВ И ЖЕНИТЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 50, А МЪЖЕТЕ НА 55! ЗЕР ДА СТРОЯТ КАПИТАЛИЗМА ЗА ДА ПЪЛНЯТ ДЖОБА НА ДЕБЕЛОГЪЗКО, ЗА ДА ДОБАВЯТ ОЩЕ АПАРТАМЕНТИ ЗА ЦЕЦЕРОН И ЛАПАЧКА ЗА СВИНЕТКА!

  24. Като чета какви глупости и простотии сте написали,явно другарката Нинова Ви е дала задача.Защо като деца се радвахме на всички които се връщаха от „гнилия капитализъм“ с торби с шоколадови лакомства и други стоки, особено на шофьорите от международния транспорт..защо когато ни дойдеха гости от гнилия капитализъм, търсехме връзки за месо.?Защо в магазините освен кучешка радост рядко се срещаше някакъв колбас.Защо се заблуждавате,че сте живели по-добре?Защо на другарите децата им следваха в капитализма а не в великата руска страна.?Защо колбаси имаше единствено в Правец и всяка командировка до там беше все едно си излязъл в чужбина.? Това което пишете може и да е вярно , но единствено ако имаше връзка с някое село.За пенсиите да не говорим какви пенсии се получаваха,какви заплати вземахме и какво можеше да си позволим да си купим със 150 лв.И защо всички тичахте по корекомите да си купите нещо от загниващия капитализъм.Нито една от храните не отговаряха на няакви нормални стандарти. Верно някои живееха добре , особенно другарите комунисти и членове на най мръсната партия, които се имаха за хора от друго тесто.Като Ви чета простотиите , мога да Ви посъветвам да се изнесете заедно сдругарката Нинива и чинията на Бузлуджа и да се призимите в Северна Корея.Лек полет и не забравяйте ,че и там са усмихнати на снимките ама ако не се смееш си отиваш.

  25. Живота си замина, това е! Имало е хубави моменти, но е имало и лоши. При капитализма също е имало такива. Живота е такъв, какъвто си го направиш.

    1. Някои „другари“ това го не разбират. Те искат държавата да им поднесе благата на тепсия. Сега поне съдбата ти е в твоите ръце, а не в ръцете на партийният секретар.
      Ако си кадърен, сръчен, умен ще имаш и бял хляб (и ако търсиш ще намериш и доста по-добър от тогавашният), ще имаш и луканка (щеш Панагюрска, щеш Смядовска или каквато се сетиш), ще имаш и кисело мляко (щеш краве, овче или биволско). Аз не познавам някой от по-горе изброените да мизерства.
      Ако ли пък политиците в държавата нехаят и не дават възможност на тези хора да просперират те просто се изнасят в държави, които ценят хората си. И няма да пълзят под мрежите пресичайки границата с риск да станат пушечно месо. Просто си заминават. Радостното е, че тези хора стават по-малко и по-малко. Явно има право пропорционална зависимост между броят на бленуващите по „светлото минало“ и броя напускащи страната ни. Мечтая за момента, когато броят ще е нула:).

  26. Ядосвам се от такова изкривяване на истината. Не защото ме засяга лично, а защото осъзнавам че останките от съветския съюз се опитват да преобърнат хода на историята чрез подставени лица които които говорят небивалица, а наувниците им вярват и ръкопляскат. Факт е че социализма пропадна : И в Съветскиа съюз, и навсякъде другаде по света. Защото:
    (1) не е възможно да заместиш истинският чевешки потенциал със връзкарството. Когато преценваш хората не по кадурност а по партийна принадлейност и роднински връски тогава не се възползваш от най-ценното: мозъкъ и образованието на хората си. И колкото и да си умен, ако имаш „петно“ в биографията си, забрави за унижерситет. Т.е. или си партиец или не си.А ние Българите сме много умни както доказахме през последните 20-години когато се изнесохме масово и всеки койото бе кадърен постигна невероятни успехи в други страни. Социализмът не пожела да се възполва от този потенциал е си стоеше след лозунга „партията първа“.
    (2) Да, живота едно време беше по-човешки. Но така е било навсякъде по света. И в Америка имаше млекарнички и малки колбасарници, и там зеленччуците бяха местно производсвто. Т.е. това не е прерогатив на социализма, а на 60-те и 70-те години навсякъде по света. (Както каруците са били средство за превоз през 17-ти век навсякуде, не само в България. Но и тогава хората там живееха стократно по-добре от нас.
    (3) Социзализмът изопачи българската нация. и това допринесе до сегашното ни полойение. И сега у нас е шуро-бажанащина, както и преди. Никой честен човек не би могал да отрече че в социализъма трабваха връзки са всяко нещо. От това да влезеш в унижерситета, до това да намериш детски обувчици които да са меки или да си купиш от РЕП-а Стършел например. Това ни накара да не варваме в себе си, ако не сме част от партийния елит, (който се бе самозабравил), да знаещ че ако не седиш мирен, колкото и да си умен нама да прогресираш. Защо си мислите че имаме толкова много доносници и сътрудници към ДС (аферата с доциетата): това са все умни хора които за да отидат на един научен конгрес на запад и да видят какво работят колегите им не са имали никакъв изход но да продадат дущиците си. Това е политика на дегадиране на хора които са умни и интелигентни и биха могле да развиат държавата но трябва да се държат на колене. Затова и тези хора си трагнаха, успяха , и ви оставиха да си мечтаете за салами.
    (4) Престъпност нямало: глупости: лъжеха и прикриваха. На един бригадирски лагер за бране на праскови със самолет ръсеха накакви фертилизатори или песициди, не знам какво, докато ние беряхме отдолу. След това децата падага като круши в строя на плаца (накаде 1978-1979). Да не мислите ще телевизията дойде както би дошла сега? Напротив. Отрязаха ни всакакви коминикации с родителите ни. да не мислеха че те отидоха пред народното събрание да недовослват, както биха направили сега. НАпротив , дойдоха да се молят на началниците на лагера да разберат тяхното дете от кои е: от афектираниет или не, вместо да ги натупат затова че са били най-вероятно в запой вместод а координират със тези от ТКЗЦ-то кога да е пръскането. И това не е единствен случи. Учителят не веднаж ни заразя на Витоша по време на еднодневна екскурзия сЕда се добрахме сами до бистрица където намерихме телефоннен апарат да се обадим на родителите си. На друг бригадирски летен лагер ни отровиха с развалено месо. И телезизиата пак не дойде. В 11 клас ендо момиче загина паднало от последния етаж на строеж на блок. Никога не рзследваха причината. Милициата събра родителите на родителска среша и обясни как най-вероятно момичето се е самоубило и понеже се е случило след 10 часа вечерта (а тя като ученичка намаше право да е навън) е по-добре да замълчим за да не се опенти паметта и???? Ако такова нещо може да ви хареса и да го одобравате тогава сте изроди.
    Храните могат да ви се иска да са били по-кашествени, но е факт 1е ръсеха амониежа селитра на всищко и аналъзи не се правеха както сега (Това бе навсякъде по света) Как тогава се твърди че храните били по-каществени? Напротив явно не са били. освен това вкусът няма ниюо общо с каяеството. Едни от най вкусните неща са вредни за здажето.

  27. Здравейте група!!Не плачете за миналото при положение не непознавате цената му!Всичко имаше в супермакетите на големите градове ,за трудовия селянин ,който произвеждаше нямаше, не достигаше!!Аз съм дете от село!За мляко и сирене опашка!За месо и салам опашка ,за хляб опашка!За отрудения селянин ,който цял ден работеше на полето и фермите не достигаше!!Не сте виждали изкривените ръце от доене на овци на дядовците ни ,изкривените и прегърбени гърбове на хората който работеха по кравефермите…Възрасни хора сте ,а паметта ви е толкова къса…

  28. Даниел. Ти си малоумен кретен.
    Аз съм на 43г и хванах от нещата които дамата описа по горе но ти си толкова злобен, че не виждаш смисъла на написаното.
    Никой не е виновен за това как си расъл и живял за да обиждаш хора, които не познаваш.
    Моите родители също не са били комунисти и ги тормозеха от партията но това няма нищо общо с темата.
    Когато ходех за хляб до фурната на СЕЛО и чаках с часове за ръчен хляб се срещах с приятелите си и беше чудесно детство.
    Събирахме си стотинки да хапнем в сладкарницата от баклавите и всички сладости но бяха истински а не боклуците предлагани днес.
    Хубава вечер

  29. Прочетох всички мнения ето и моето:
    Помня почти всичко от така наречения социализъм и мога да кажа ,че нямам хубави спомени.От многото коментари и не само от тук съм стигнала до извода,че всеки който е бил облагодетелствуван от властта тогава ,сега си спомня с умиление за него време.Аз не знам кой е ходил по 2 пъти в годината на почивка /то е ясно кой,даже и безплатно/, а аз за целия си съзнателен живот по онова време можах да отида само 2 пъти с карта от профсъюза ,те ги раздаваха по заслуги.Няма да говоря за леки коли само руски за които се чакаше по 10-15 години. Много по дълго се чакаше за апартамент ,който си го заплащаш,но е от държавата.Е, имаше и ведомствени и безплатни за избрани хора,които и до ден днешен не са дали и стотинка за тях или някои ги изкупиха на смешни цени.
    Относно храната,да помня всичко за млекарите,бозаджиите ,сирене ,месо и пр.За големите градове ,проблеми сигурно не е имало със снабдяването,особено в София, където се изпращаше почти всичко ,за което се сетите.Ние пък ходехме там за тоалетна хартия на много по -късен етап,преди знаете с какво се обслужвахме!За хляба-да помня го ,но помня и купонната система,където ни раздаваха според членовете на семейството по 1-2 черни хляба,добре че имахме село,че през лятото да си хапнем хляб омесен от баба за цяла седмица и изпечен на пещ.На по-късен етап пак имаше купонна система около 90-91 година от минали век.И досега си спомням как ни подхвърляха в магазина онези малките пакетчета кайма/има ги е сега/,но каква кайма от черва,дроб и др,карантии ей така върху хората,който успее да вземе!!Няма да се впускам в други подробности относно храната тогава и сега има качествени стоки,но са доста по скъпи!
    Помня Кореком и как детето се взираше във витрина с шоколадови яйца и други лакомства.Няма да цитирам „Братчетата на гаврош“ от Смирненски,не казвам ,че сме били гавроши,но нямахме достъп до много неща,като пътуване зад граница /само в соца/.Не ни допускаха до гранични села и градове ,да не избягаме от „хубавия “ живот тук,не ни допускаха на църква /следяха ни като ученици и студенти и ако те хванат изключен си/.
    Радвам ,че има млади хора,които са амбициозни и находчиви и не хленчат от живота,колко бил тежък,а са се запретнали да работят и да си подредят ,както те искат живота.
    В съвременното общество,не можеш да чакаш някой друг да ти свърши работите,ако искаш да живееш на по-висок стандарт.
    Сега,друг е въпросът,че имахме много катаклизми през така наречени преход-убийствени приватизации,фалити ,грабежи и разбира мутренските времена,които и до днес се вихрят ,на незаконно забогателите милионери,на които никой до сега не им е искал сметката от къде ги имат тези пари/е на нас ни е известно,примери много./
    Извинявайте за дъгия пост,аз може да не съм в първа младост,даже съм в последна ,но се раздам че съм все още жива ,радвам се на децата и внук ,за който въобще не страхувам дали ще е джендър ,защо е възпитан в християнски добродетели.
    Не знам дали няма да ми изтрият поста,по ред причини!!!!!

  30. НЯМА СИСТЕМА БЕЗ ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ. Но има системи с много минуси и системи с много плюсове. Зависи от каква гледна точка гледаш, а така също и от коефициента за интелигентност, според който идва умението да оцениш ценните неща и игнорираш по-низко-ценните. Дядо ми е бил от най-богатите преди 9 септември 1945 а след като са му взели всичко – ние (семейството на първият син от трима) бяхме едни от най-бедните хора по социалистическо време. Но аз предпочитам ОНОВА ВРЕМЕ, както го наричате – ПРЕД ТОВА ВРЕМЕ, сиреч сега.
    Нямахме кола, но имахме евтини рейсове и влакове със спални вагони даже. Нямахме телевизор даже – но киното беше 0,20 лв. Нямаше ден да не съм на кино. Стъклените бутилки от виното на баща ни беше доход за моето кино. Имаше и за семки и бонбонки и т.н. Имаше всякакви вкуснотии и глупостите от ‘корекома’ не ми липсваха. Смеех се на хората, които боготворяха стоките от корекома. Имах приятелка, която си събираше стипендията цяла година, за да си купи долари от един международен шофьор и си купи дънки и някаква тънка блузка. Аз си купих обикновен панталон за 18 лв. – тъмно син с еластична нишка, елегантен и блуза – тъмносиня – елегантна с малка бродериа – 12 лв. от магазина ‘Валентина’. Аз похарчих 39 лв.Тя похарчи 120 лв. Нейните дънки се обезцветиха /изтъркаха/ и скъсаха след 4-5 месеца, а моят панталон остана да се износва от сестра ми след като го носих 2 години. Същото и с блузката, която беше дадена и от сестра ми на някакво момиче. Толкова за дрехи и корекоми.
    ЯДЕНЕ – Няма храни, които да не съм харесвала от тогава – А СЕГА – няма храни които да харесвам. Ям ги защото трябва нещо да ям.
    Иначе има хубави и лоши неща по времето на всяка от двете системи. Разликата:
    ТОГАВА – Имало е купонна система по време на прехода за да се осигури поне някакво по-равномерно разпределение на наличното ДОКАТО системата си стъпи на ‘краката’ после – СЕ СТРОЯХА КЪШИ, БЛОКОВЕ, УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ. СЕЛАТА ОЖИВЯХА, ГРАДОВЕТЕ ПРОЦЪФТЯХА. ДЕЦАТА ИГРАЕХА НАВЪН И ИМАХА ИСТИНСКО ДЕТСТВО, ЯДЯХА ХРАНИ А НЕ БОКЛУЦИ. ХОРАТА СЕ ОБУЧАВАХА БЕЗПЛАТНО И ЛЕКУВАХА БЕЗПЛАТНО. ВОДЕХА СЕ КАРТОНИ И ПЕРИОДИЧНО ТЕ ВИКАХА НА ПРЕГЛЕДИ – ДОРИ ИДВАХА С РЕЙСОВЕ ПРЕД ЗАВОДИТЕ И УЧИЛИЩЩАТА – ЗА ДА СЕ ХВАНЕ ВСЯКА БОЛЕСТ РАНО И ДА СЕ ЛЕКУВАТ ХОРАТА. НА ВСЯКА СИСТЕМА И ТРЯБВАТ РАБОТНИЦИ. РАБОТА ИМАШЕ ЗА ВСИЧКИ. НЯМАШЕ МНОГО БОГАТАШИ, НО ИМАШЕ МНОГО СРЕДНА КЛАСА. И ТАКА ДОКАТО НА ЗАПАДА МУ ОМРЪЗНА И ВКАРА БОЛЕСТТА НА СВОБОДИЯТА.
    СЕГА – ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ Е ИЗГОНЕНА ДА ТЪРСИ ПРЕХРАНАТА СИ В ЧУЖБИНА И ДА ХРАНИ ПО ОЩЕ 3-4-5 СЕМЕЙСТВА В БЪЛГАРИЯ. СЕЛАТА ЗАМРЯХА, КЪЩИТЕ ОПУСТЯХА И СРУТИХА. ДЕЦАТА НАМАЛЯХА – ТЕ ЯДАТ ГЛУПОСТИ И ИЗМИРАТ ОТ ЛЕВКЕМИЯ И РАК ОЩЕ НЕВРЪСТНИ. КОЙ ГО Е ЕНЯ, ЧЕ ДЕТЕТО Е БОЛНО АКО НЯМА ПАРИ? УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ПО МАЛКИТЕ СЕЛА СА ЗАТВОРЕНИ. НОВИТЕ СА СКЪПИ И С МНОГО ИЗИСКВАНИЯ. УЧИЛИЩАТА И ЗДРАВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ СА ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА. ХОРАТА СКОРО МОЖЕ И ДА СА НАПЪЛНО ЛИШЕНИ ОТ ПЕНСИЯ. НО ЗАЩО ИМ Е – ТЕ СКОРО ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИЗМИРАТ ПРЕДИ ИЛИ ДО 70 ГОДИШНИ. ХРАНАТА Е ОТРОВНА – ДРЕХИТЕ НИСКОКАЧЕСТВЕНИ (ТУРЦИЯ, ПАКИСТАН, КИТАЙ). РАБОТА НЯМА ЗА ВСИЧКИ – ЕДИН РАБОТИ ТРИМА ХРАНИ. ПЪЛНО Е С ГЛУПОСТИТЕ КОИТО НЯКОГА БЯХА САМО В КОРЕКОМИТЕ – И КАКВО ОТ ТОВА. ЗА ОНОВА ВРЕМЕ МОЖЕТЕ САМО ДА МЕЧТАЕТЕ.
    … Е ОЩЕ ЛИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ОНАЗИ ДЕТО ДЕЦАТА И СА ВИСЯЛИ ПРЕД КОРЕКОМА КАТО ГАВРОШЧЕТА Е ПРАВА – АМИ ТАКА ГИ Е ВЪЗПИТАЛА. ТОЛКОВА АКЪЛ Е ИМАЛА – ТОЛКОВА ЩЕ ИМАТ И ТЕ.
    А ЗА СЕБЕ СИ – АЗ СЪМ В ЧУЖБИНА – И ПОДПОМАГАМ 5 СЕМЕЙСТВА В БГ. И СЕГА С ПАУНДИ ЩЕ КУПЯ ПАК БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ 🙂

    1. Госпожо ,за вас и други може да съм ОНАЗИ ,КОЯТО НЕ Е ИМАЛА АКЪЛ КАК ДА ВЪЗПИТА ДЕЦАТА СИ И ДАЛИ ТЕ ИМАТ АКЪЛ ИЛИ НЕ! Няма да ви се обяснявам,но тук в Бг,аз никого не издържам,всеки си има стабилна професия и работи здраво. Вашето мнение никак не е важно за мен! Все пак имам право да изразя мнението си нали ?
      Работете си в Англия ,изпращайте паунди тук и бъдете щастлива че издържате 5 семейства .
      В чужбина ходим само на екскурзии!

  31. Някои хора май съвсем са изкукали…Явно от годините ще е. Имало било:). Помня много добре какво имаше и определено не е това показано на снимките тук. Имаше салам Камчия, наденица и пушени кокали…с това май месната част приключва. Ооо, и сланина имаше. И етър, лимонада и фруктоза. И хляб…много хляб, два вида, бял и черен. Хората си хранеха прасетата с хляб. Толкова много го имаше. Та това беше за простолюдието. Луканките и шарениите може и да ги е имало, но за другата класа хора, онези заслужилите, борци против незнам какво си. А „имането“ не беше само в сферата на храненето. Тази 60 годишна що си не напрегне гънките, ако все още ги има, че да каже и за „имането“ в другите сфери. Защо не каже как всяка млада жена и мъж мечтаеше за дънки, мохерена блуза или пък кожено/дънково яке. Моят приятел изкара 6-ца по български с две топки мохер, които баща му международен шофьор и донесе от Турция, а иначе и името трудно си пишеше без грешка :). Нещо за Корекомите да каже, да каже как родителите ни плащаха по 80 лв. за чифт дънки, когато заплатата им беше по 120 лв. на месец.
    Аман от изкуфели хора, които са застинали в миналото и не мърдат сантиметър напред. Колко глупав трябва да си, че да възхваляваш онова време? Или колко болен трябва да си? Мога да пиша с часове за „светлото минало“, но ще спра…който разбрал, разбрал:).

  32. Е, това е истината, продиктувана от безсилната тъга по миналото. Има хора, които вървят напред заднишком, т.е. – погледът им е обърнат вечно назад. ДА ! ВЯРНО Е, ЧЕ ИМАШЕ ВСИЧКО ТОВА, което изреждате. ВЯРНО Е, ЧЕ БЕШЕ НЕВЕРОЯТНО ВКУСНО, ЧЕ ИМАШЕ КОНТРОЛ ЗА НИТРАТИТЕ и пр. НО…. Много неща са преувеличени ! Много неща са изкривени ! А ЗНАЕТЕ, ЧЕ НЯМА ПО-ГРОЗНА И СТРАШНА ЛЪЖА ОТ ИЗОПАЧЕНАТА ИСТИНА, ЗАЩОТО ТЯ ТРУДНО СЕ ДОКАЗВА !!! Чак ми стана смешно и много тъжно, като прочетох, че г-жа Снежинка Тодорова ходила с 4 членното си семейство на почивка за 30 лв.
    Вижте, приятели, другари, демократи и пр. : Първо : Как с 80 лв. заплата може да се издържа 4 членно семейство /и деца студенти…/, да се купи жилище /и не по едно…./ и да се ходи на почивка 2 пъти годишно ???!!! НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШНИ ! ВИЕ СТЕ ПО-ГОЛЕМИ МАНУПУЛАТОРИ И ОТ ТЕЗИ, ПО КОИТО ПЛЮЕТЕ ! И тогава имаше и много бедни и много богати…. Ако г-жата, авторка на написаното е яла домашно масло, то аз като дете, а после и децата ми ядяме сурватачно масло… Имаха възможност да живеят по-добре : ПЪРВО – членовете на партията, активистите и отговорните другари. ВТОРО – всички онези, които работеха на работни места, от които има какво да се краде / Е, баща ми нямаше какво да краде, беше взривен работник по мините…И аз нямаше какво да крада – операционна сестра съм 40 години…./ На 62 г. съм, нямам собствен дом , но имам 5 деца, с които се гордея ! Имаха живот с лишения, от много малки останаха сираци без баща, без помощ от държава или който и да е било, но са възпитани в СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЦЕННОСТИ И НИКОГА ДА НЕ ГЛЕДАТ НАЗАД…. И ОЩЕ НЕЩО, мили хора : КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ САМО ОТ ХРАНАТА !!! Бъдете благословени !

  33. Аз съм на 79 години и помня отлично живота от почти след войната, макар, че тогава бях около 5-6 годишен и няма да си давам мнението за този период, но за периода от 1954 до сега, мога да споделя мнението си. Господа, госпожи, другари и другарки! Всички вие, написали тези невероятни глупости по-горе имате ли ум, или сте се предали и сте писали тези глупости, вероятно заради това, че някой ви е подхвърлил някой сребърник. През цялото време съм живял в Б-я, с изключение на периода 1957- 1963 год, когато следвах в бившата Чехословакия, но държа да подчертая, като ЧАСТЕН СТУДЕНТ. Тогава имаше такава възможност. Как е възможно да говорите за хубав хляб, за топли питки, за прекрасните салами, за социалистическите шоколадчета. Защо никой не си спомня примерно за марципанчетата. Защо но никой те не бяха любими… Не знам кой страшно обичал киселото мляко, което като обърнеш съда не падало. Да, но това беше само до около 1048-50 година, когато още имаше частни млекари, които го квасеха в легени. А след това така нареченото кисело мляко беше далече от вашите „хубави“ спомени. Защо никой не казва колко струваше един килограм луканка и да я сравни със средната заплата. Защо никой не споменава, че едва ли не до 1985 година стартовата заплата на един инженер беше ТОЧНО 105 лева. Кажете ми, как с тази заплата можеше да се купи телевизор от ТОЧНО 1500 лева, българско производство по белгийски лиценз. Питам се и сега, защо не бе по лиценц на „братския“ СССР? А как се купуваше жилище? Така, че още сега се изплащат прословутите лихвочисла, събирани ДЕСЕТКИ години!!! Боже! Какви глупости може дса се пишат от уж нормални хора. Тази „Благородна“ земя, дето уж раждаше всичко устрои представителни магазини за плод и зеленчуци и то именно в тази страна, в която се раждаше уж всичко!!! „Имало банани, но ги продавали в специални магазини и били малко по-скъпи“ Кой идиот може на напише това и после спокойно да си легне, без душата му да не е омърсено от такава лъжа! Хора! Не! Много неща сега не са добри, но си спомнете, че не можехте да идете и до една съседна Румъния, а сега се изнасяте със стотици хиляди, където и да е, само да се съберат 2-3 почивни дни. Никога в живота 9си не бих си и помислил не да мечтая да живея в онези дни, а даже не бих искал и да си ги спомням, а тези с късите си умове, или с продажните си души, нека да пишат отново. Със сигурност, ще има съответен съд и за тях, но не от този „Народния“, за които никой, никой даже и не спомена… И последно! Ако сега, нещата у нас не вървят така, както би трябвало, помислете кой е ИСТИНСКИЯ виновник за това. Всеки умен човек ще намери истинския отговор. Моля, не ми отговаряйте. Моите аргументи са бетон и са неразбиваеми!

    1. ха ха , бетонджията 🙂 Започнах 1979 г със заплата 150лева , с 15 лева от аванса си пълнех хладилника за до заплата-същото , живеех и на свободен наем с дете … , телевизор си купих от Пловдивския панаир =250 лева и ,представи си работи без нужда от ремонт 🙂 , както Телефункена на частния зъболекар -без звук ,та върху него беше сложил съветски за озвучаване 🙂 🙂 🙂 А , в Румъния-2 пъти , Сърбия-също , от Париж се отказах -„инвестирах“ парите в друго 🙂 Докато дойде твоята „демокрация“ -не си заключвахме къщата 🙂 А сега , разкажи , като е било толкова лошо -как спестиха твоите родители да те пратят да учиш платено ??? и т. н

      1. Интересно ми е какъв е този телевизор за 250 лв? Нашият първи цветен телевизор Рубин го купихме през 1979 година за точно 1000 лв.

  34. Мила лелко Павлова! Противно ми е да ти отговарям, но не мога да се въздържа да не те попитам как така си купуваш телевизора от Пловдив от Мострения панаир? Та в магазините в твоя град не беше ли пълно с телевизори??? , та си ходила да го разкарваш този телевизор за 250лева чак от Пловдив. Тези, които не вярват, че цената на БЪЛГАРСКИЯ телевизор бе точно 1500 лева, наистина могат да се засрамят, защото това е абсолютно точно. В това е моя бетон, когато споменах за аргументите си. И имам още един въпрос. Защо този народ, който се „къпеше“ в благоденствията на социализЪма употребяваше трето лице, множествено число на един глагол – пуснаха? Нали това беше най-употребявания глагол, когато навсякъде в работата, в цеховете , на улицата, навсякъде се споменаваше точно този глагол. „Пуснаха“ тоалетна хартия, пуснаха дамски превръзки, пуснаха банани, пуснаха луканка, пуснаха телевизори, перални и какво ли не и то в една държава, в която „магазините бяха препълнени със стока“. Вие сега да сте видели една мила родна картинка на хора по улиците с връзка от десетина рула тоалетна хартия, добрал се в магазина преди тя да свърши. В това лелко, е бетона в моето предишно изказване, а що се отнася до това откъде моите родители са имали пари да ме издържат, да спомена, че майка ми бе назначена за учителка в едно от българските училища в една от соц. държавите и не търсете с изказванията си винаги под вола теле. И още нещо. Първоначалната заплата на един висшист, говоря за инженер, защото съм сигурен в това беше 105 лева и който спори е просто един провокатор и нищо повече. Да, лелко! Пълнехте със 15 лева хладилника си, защото в него слагахте нещо от десетината стоки които се намираха в магазина. Чудно ми е, как с 15 лева пълните хладилника с луканка, килограма на която бе 14 лева!!! Безумници … И последно. Някой да си обяснява защо точно сега, когато трябва да се оправят учебниците на нашите деца, се появява точно тази статия на оная другата лелка от Бургас Срамота е, че сме такава продажна нация!

  35. Не мога да разбера защо всички застъпници на старат система са толкова озлобени и обиждат.До сега ме нарекоха как ли не ,а после аз съм бил озлобен.Не съм озлобен КОМУНИЗМА свърши съдбата ми е в моите ръце и аз живея щастливо.Мисля че озлобените са тези които обиждат за да изпишат такава словесна диария очевидно стоят пред компютъра и си издират очите от злоба.Мен не можете да ме засегнете не ви познавам ,не искам да познавам хора като вас и определено се радвам ,че няма шанс старат система да се върне и властта и съдбата ми да зависи от най-простите хора в държавата.Живейте в миналото колкото искате аз гледам напред не назад.

  36. Даниел! Поздравявам Ви за кратичкото изложение и най-важното – за последното Ви изречение. Нека тези които съжаляват за „хубавото бай Тошово време“ да продължават да злобеят. Най-хубавото е да се гледа напред и независимо от моята възраст, аз също гледам напред и се радвам ,че тези „хубави времена“ вече няма да дойдат!

  37. Ако не беше черния комунизъм сега България щеше да бъде развита държава а не руска каруца. Щеше да цъфти защото преди комунизма до ограби народа България се развиваше повече от успешно по царско време

  38. Скоро ще стана на 70 години. Всичко е вярно написано.

  39. Pingback: Generic for cialis
  40. Мили дърти глупаци! Всички сте прави. Но отворете си и другото око! И опонента Ви е прав. Лошото пиле само си цапа гнездото. И ние – също. Какво си дал, за да искаш? А ние предимно искахме. Общото е чуждо! Що да не си взема? Зодиите – на ксерокс. На кино – през работно време, Най-хубавият секс е в службата – води ти се трудов стаж. Лъжат, че плащат, лъжем, че работим… И после – Ле-ле-е , кво стана! Ау, колко беше гот! Сами си го направихме. А и в Китай и Куба децата вече не играят на ашици. Сега пак врещим – искам още! Колко БЕШЕ гот!

  41. Чета коментарите и се питам: ЗАЩО ВСЕКИ, КОЙТО СРАВНИ ВРЕМЕТО ДО 89-ТА И ТОВА СЛЕД 89-ТА И ЗАКЛЮЧИ, ЧЕ ТОВА ПРЕДИ 89-ТА Е БИЛО ПО-ДОБРО СЕ ОБЯВЯВА ЗА ЧЕРВЕН, КОМУНИСТ И КУП ДРУГИ ОБИДИ И??? И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОБВИНЯВА, ЧЕ ИСКА ДА СЕ ВЪРНЕ ОНОВА ВРЕМЕ!!!
    На никой ли не му идва на ума, че може да има и трето, което да е по-добро и, че именно към това трябва да се стремим и да се борим!? Аз на черното бяло не мога да кажа! Наистина сега, за по-голямата част от хората е много по-зле отколкото преди! Това, че аз съм добре не означава, че всички са добре. Напротив! Лишиха мнозинството от сносно здравно образование и от каквато и да е социална сигурност!Мнозинството не знаят утре дали ще са на работа, тоест несигурни са в бъдещето. Е, как да искаме от тях да раждат деца! А тези от нас, които са добре, колкото и пари да имаме, пак ядем боклуци, но луксозни. Голям праз, като съм на хубава кола, когато карам по същите дупки.
    А най-голямото престъпление на днешното време и на днешния строй-капитализма- е това безсмислено производство на некачествени стоки. В момента не се мисли как да се направи нещо, което да е по-качествено, а напротив-мисли се, как да се направи така, че да се развали веднага след като му изтече гаранцията. Що за безсмислено хабене на суровини и човешки сили?! Нямате си на идея, колко средства се хвърлят за да се създаде например стомана, която да е здрава, но с кратък период на живот, тоест с бърза умора на материала. Или за създаването на полимери (пластмаса), която е с първоначална якост, но при определени условия да стане крехка и трошлива (примерно след 100 часа на 80-100 градуса) и т.н.т., примери много. Или в медицината. Хвърлят се средства за създаване на лекарства, които не лекуват, а поддържат. При храната-най евтиния, бърз и траен вариант, който няма как да е и най-здравословен!
    В условие на такава политика ставаме все по-болни и по-нещастни, а от там и по-лесна плячка за първобитите с които сме заобиколени. Само глупак трябва да е доволен от такова развитие, не и човек с разум, било то богат или беден. Вместо да се занимава науката ни със Земята на която живеем, но не познаваме, с Космоса, дори със себе си, защото дори себе си не познаваме-физиологически и ментално-ние се занимаваме с глупости. И говорят за изкуствен интелект!!! Ако е със същото качество, като останалите ни творения-МЕРСИ!

  42. Ще се оправи всичко, когато умрат и последните помнещи социализма.
    И в Римската империя са си мислили, че са вечни, но отдавна всичко е покрито с пепел.
    Колкото и да въздишате, няма да се върне времето ви, в което трудът на лекаря бе по- евтин от този на стругаря.
    И един стих:
    „Няма нищо по-хубаво над Москва по здрач
    от грохота на бомбардировач“.
    Написал го е Нобелов лауреат, направете си труда на отгриете кой.

  43. Бяха хубави времена на безгрижно детство, безплатно образование, качествено и безплатно здравеопазване. Карамел „Му“, бонбони лакта, обикновени вафли…Време, което няма да се върне…Начетох се из социалните.мрежите на коментари против Русия и стигнах до извода, че не е трябвало да ни освобождава от турско робство / което се опитват да заличат сегашните ни управляващи/. И въпреки, че буржоазията, която се активира и се опитва да промие мозъците на сегашната младеж все още сме живи, които живяхме преди демокрацията. И какво сте се хванали за тези банани, само банани ли сте яли? Имаше качествени храни, в училищата имаше зъболекар и мед.сестра. Редовно се правеха прегледи на подрастващото поколение. От училище ни водеха в детското зъболечение и т.н и т.н. По – горе прочетох един коментар, че тези, които са били облагодетелствани им е мъчно за времето преди демокрацията. Имате изкривено мислене. Моето семейство не е било облагодетелствано – майка работеше в мандрата, после шивачка в „Интенданството“ – шиеше военни униформи, а баща ми беше военен. През онова „лошо“ време българи, цигани и турци живеехме и работихме заедно. А сега управляващите насадиха омраза помежду ни. Съгласна съм с госпожата, че казармата трябва да се върне, за да се научат младежите на дисциплина и за да не се превръщат в наркомани, престъпници и гейове. По онова „лошо“ време с колежки сме се разхождали спокойно до късно вечерта без да ни е страх, че някой ще ни нападне и изнасили. Бяха спокойни времена. В училищата имаше най-различни кръжоци, имаше трудово обучение и там изработвахме най-различни предмети. Ходехме на бригади и се учехме на труд. А сегашната младеж виси в интернет, добавят приятели в фейсбук /мислят си, че като добавят непознат и той ти е приятел/и т.н, а тогава имахме детство – в квартала се събирахме по 200 деца и играехме до късно вечерта, без страх …..Тогава имахме истински приятели. Уважавахме учителите си – не им отговаряхме и не ги удряхме, а сега никакво уважение, защото родителите не са им дали нужното възпитание, не са ги научили да уважават по-възрастните хора,….Мога още много да пиша, но тук ще спра…Сегашната младеж е деградирала … няма елементарна култура на държание, на уважение и кой е виновен – родителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *