Бащата на валутния борд Стив Ханке пророкува: България и Борисов ги чака нещо страшно! Вижте какво:

Скандали
”България трябва да си запази лева и валутния борд, ще бъде фатално за нея да се  откажете от тях.
Премиерът Борисов трябва да спре да слуша за всичко Брюксел и да изпълнява слепешком всички заповеди, защото това не е добре за народа.
Трябва да  започне да обръща внимание на българите и на вътрешната политика, а не да се изживява като европейски политик.“

Това заяви  проф. Стив Ханке пред  Forbes, коментирайки  мераците  на правителството да влиза в „чакалнята на еврозоната“.

Ханке е известен  като „бащата на валутния борд“ у нас и е твърдо за запазването на борда и лева като парична единица в станата.

Според него бордът  позволява на България да емитира собствена валута, която  е твърда и се търгува при фиксиран  курс с еврото, обезпечена е напълно и конвертируема в момента. Това означава, че левът е производен клонинг на еврото и че страната ни  е част от еврозоната, макар и неформално. Затова не е нужно да се влиза в нея официално.

Изключително важно е, че в момента заради борда  правителството не може да взема заеми от паричния съвет (БНБ). Така  на българските политици е наложена фискалната дисциплина и не могат да взимат пари от резерва на държавата си. Те теглят заеми, но от външни банки, а резервът си остава. В противен случай отдавна щеше да е изяден.

Защо ще се приема еврото, когато левът е стабилен и вързан за него?

Защо някой би искал да  поправя нещо, което е здраво и не се е повредило и да се хвърли в неизвестното?  Никой мислещ  човек, особено  политик, не би се опитал да го направи, ако няма някаква лична изгода от това – твърди Ханке.

Социологическите проучвания показват, че българите не желаят да изоставят сигурния си  си лев и да го заменят  с еврото. Това показва, че народът е по-умен от политиците си.

Българите знаят, че чрез  ако официално се присъединят  към еврозоната страната им ще се откаже от финансовия си суверенитет  на своята си парична система. Той е много  ценен, особено ако еврото си разклати и изгуби позициите си. Ако стане финансов катаклизъм с еврото,  България може веднага да се върже към друга валута по-сигурна, без да иска позволение от Евросъюза.

Страните, което използват еврото са в  заключен в клуб, чието бъдеще е несигурно? Оттам никой не може да си тръгне, без да плати много висока цена, твърди Ханке.  Кой и защо иска да вкара станата в един финансов затвор?
Това не е желание на народа, а вероятно  мечта на някои български политици, които се застъпват за официалното членство в еврозоната.  Така ще могат да захвърлят  усмирителната риза, която валутният борд ги е накарал да облекат.

България ще направи огромна грешка, ако се откаже от още един свой суверенитет – валутата си. И стане васал на Европейската банка и останалите чужди институции.

Не е вярно и че това няма да се отрази на цените и на покупателната способност на българския народ, категоричен е финансистът.
Господин Борисов,  спрете да слушате Брюксел и започнете да обръщате внимание на българите, те са ви избрали за премиер, вие трябва да се грижите за техния просперитет, а не за този на ЕС, призовава в интервюто си  Стив Ханке.
И този път май е болезнено прав…
Само не знаем дали премиерът и политиците ще прочетат призива му, или насила ще ни вкарат там, където българите не искат.
И дали заради собствената си сервилност и алчност няма да продадат народа си!
Автор Станислава Славова , istinata.net

Tagged

16 thoughts on “Бащата на валутния борд Стив Ханке пророкува: България и Борисов ги чака нещо страшно! Вижте какво:

  1. Не зная народността и политическата принадлежност на вероятно „финансиста“ Стив Ханке,но впечетлява усърдието му да дава съвети на действуващи държавни ръководители ,които не са му искали съвети …..Това по същество ,
    винаги означава ,че са преследвани лични или политически цели ,в лична полза или на политическата партия или сила, на която служи ,без значение какви ще са последствията за „съветвания“……/Авторката на статията – Станислава Славова, стана вече много популярна напоследък с още трима „политически“ наблюдатели с настойчивата си „убедителност“ в полза на идеите на опозицията в България……

  2. А дали Стив Ханке въобще се е изказвал по въпроса или авторката на този „дълбок анализ“, просто слага името му за повече тежест! Писна ми пуринските лакеи да ми обясняват как не желая ЕС, а искам в Вразийския съюз, как не желая еврото и как, ако случайно искам тези най-нормални неща за да се развива страната ми съм бил соросоид!

    1. Искате – не искате 2025 г. Ще сте в един клъстър с Русия, Турция, средноазиатските републики и Сърбия , защото и по манталитет, и по развитие сме горе- долу същите !

  3. Няма линк към оригинала, така че това е поредната измислица на червеното парцалче Лъжата.нет

    1. Статията може да се намери. Към другите слуги на управляващия башибозук – четете източници на които вярвате. или сте тук просто да бълвате г…а? Нито мизерната Ви страна струва, нито Гейропа!

  4. Манипулация е тази новина, защото:
    1.Бие по имиджа на Ханке, като го изкарва на всяка манджа мерудия.
    2.Бие по имиджа на еврото, защото влизането ни в еврозоната ще спука работата на руските смукачи у нас.
    3.Бие по имиджа на ЕС, като противопоставя европейските ценности на нашите.
    4.Няма логика точно Ханке да е враг на еврото – валутният борд бе създаден, за да доближи България до еврото, а не да я отдалечава. Ако не искахме еврото, изобщо нямаше да въвеждаме борд, който да ни обвързва с европейската валута пряко и директно.
    Пълен фейк. Ако се напъна, ще намеря и снимката откъде е свалена.

  5. Че статията е измислена, то е ясно. Аз не съм застъпник на Русия, но не искам да влизаме в еврозоната.

  6. Е какво му е хубавото за Българския Народ от …
    Политиците не могат да бъдат кредитирани за своите политики, и избрани като такива от суверена, от БНБ, но могат да взимат кредити от „добрите“ чужди банки, които са под контрола на МВФ!!
    Извините ме Г-н „професор“, коя е Вашата банка?
    Ако Българският лев е „твърд“, както твърдите, то защо му е“ нашийник“ (МВФ)?
    Ако Еврото е стабилно, то как така „национализма“ в Европа надделява с всяка изминала минута?
    Юлия, еврозоната е доста по стабилна от САЩ, няма как това да ги радва! Същото е и със Русия!
    Европа трябва да се бори със „конкурентите“ си, а не да им се кланя, и да им влиза в капаните.

  7. Pingback: nileriver

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *