Боян Чуков: Путин договаря стратегическо сътрудничество с ключова държава

Свят

Путин е на двудневно посещение в Узбекистан. Руският президент ще обсъди със своя колега Шавкат Мерзийоев отношенията между двете страни. Узбекистан е ключов партньор на Русия в Средна Азия. След като Путин бе преизбран и отново зае своето място в Кремъл… посети първо Китай, после се срещна с Лукашенко в Минск и третото му посещение в чужбина бе в Ташкент.

Преди време Казахстан бе най-близката страна на Кремъл в постсъветското пространство. Днес очевидно Ташкент измести Астана. Узбекистан е мощна индустриално-аграрна страна.

Да напомня! От 1941 г. в Узбекистан се произвеждаха всички видове самолети за Червената армия по време на Втората световна война. Москва и Ташкент ще задълбочат своето сътрудничество в атомната и газова енергетика, металургията и индустриалната химия.

Узбекистан е ключова страна в Средна Азия. Тя разполага с най-силните армия и специални служби в региона. Близо 14 руски висши учебни заведения имат свои филиали в Узбекистан, включително и МГИМО.

Към 2030 г. във всички училища в Узбекистан ще се изучава руски език. Официално днес 70% от узбеките владеят руски език, но това не е истина. Те са доста по-малко.

Във висшите учебни заведения в Самарканд се учат много млади хора от Средна Азия. Всеки 10-ти жител на града е студент. В Самарканд за първи път в света са допуснати да се учат жени във висшите учебни заведения. Узбеките в исторически план са аристократите на Средна Азия. И днес са такива.

Узбекистан и Китай са едни от най-големите производители в света на специален памук, който се използва в производството на барут. Суровина, която липсва в изобилие на САЩ&Ко.

След 1917 г. появата на басмачите в Средна Азия е в резултат на дейността на британското военно разузнаване, което е целяло да отреже болшевиките от възможност СССР да ползва узбекски памук в своя ВПК.

През 1968 г. Узбекистан и България са имали еднакъв брой жители- 8 млн. Днес Узбекистан има около 42 млн. жители. Колко има България, всички знаем!

Източник Епицентър.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *