Жега: Взривиха НС с разкрития за Брендо

България отблизо

Парламентът изслуша министъра на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с доброволното предаване на издирвания с червена бюлетина на Интерпол Евелин Банев-Брендо за изтърпяване на влязла в сила присъда срещу него от 2018-та година. Той разкри кога  и как Брендо е преминавал българската граница и къде се е крил от Интерпол. Все още не е установена връзка между Брендо и нашите гранични власти, което на този етап означава, че те не са го подпомагали в неговите митарства.

По-рано от МВР заявиха, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към септември 2021-ва година, когато той беше задържан близо до Киев.

По предложение на Цвета Рангелова от партия „Възраждане“ в залата бяха допуснати шефове на нашата Национална полиция.

Калин Стоянов изненадващо и само в рамките на 16 часа откри кога Брендо е влязъл в страната. Вчера, на нарочен брифинг пред журналисти, Калин Стоянов не каза и дума за разкритията на МВР и разследващите, въпреки че подробно изчете наличните данни, с които ведомството разполага.

Новината за откритието си министър Калин Стоянов съобщи от парламентарната трибуна в рамките на изслушването си по искане на „Възраждане“.

Това е станало с „голяма вероятност“ с малкия самолет, който кацна също толкова изненадващо за българските власти между Търговище и Шумен през юни 2022 г., а преди това за кратко кацна за зареждане във Видин.

Полетът на малкия самолет се случи по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър, а самият Калин Стоянов беше тогава шеф на ГДБОП.

До 2013 г. той неколкократно е предаван на италианските власти и връщан у нас със съдебни решения. Но дори и тогава той се изхитрява да се изплъзне от охраната.

Затова на 6 февруари 2013 г. той отново е обявен за международно издирване от България и от Румъния за трафик на наркотици. На 27 февруари 2013 г. Банев е временно предаден на Италия. С протокол от 26.06.2013 г. Софийски градски съд е прекратил производството по разглеждане на европейската заповед за арест, издадена от Румъния, тъй като той е бил предаден на италианските власти.

От 2014 г. Банев има наложена забрана да напуска България, наложена по инициатива на Апелативен съд-София. На 27 октомври 2016 г. той подава заявление за издаване на лична карта в СДВР. На следващия ден подава заявление за шофьорска книжка. Те са му издадени със срок на валидност до 2026 г. Това обаче само му служи като претекст да изчезне отново.

На 11.07.2017 г. Банев е обявен за международно издирване от шенгенската система от Румъния. През 2018 г. му е наложена втора забрана да напуска България. Тогава влиза в сила присъдата на Софийски градски съд с наказание 6 години затвор. Обявен е за международно издирване от Интерпол с червена бюлетина.

Последното отразено преминаване на Брендо през български граничен пункт е на 13.07.2013 г. Тогава е конвоиран от Италия.

През 2021 г. в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ е постъпила спешна телеграма от Интерпол-Украйна за задържането на Банев на територията на Киевски регион. Не е известно как е стигнал до там, но явно е искал да се скрие в смутния регион, където е смятал, че никой няма да го открие. Българската дирекция е потвърдила международната заповед за издирване, предоставени са снимки и негови отпечатъци, както и всички необходими документи за екстрадиция.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *