Зеленски: Украйна има нужда от 130 самолета F-16

България отблизо
„Украйна разполага само с 1/4 от системите за противовъздушна отбрана, които са необходими и се нуждае от 120 до 130 изтребителя F-16, за да може да сложи край на доминацията на Русия във въздуха“. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Франс прес.

„Днес ние разполагаме с 25% от онова, от което се нуждаем, за да защитим Украйна, говоря за системи за противовъздушна отбрана, по-специално за мощните мощните американски системи „Пейтриър“, каза украинският лидер.

 

Той добави, че страната му нужда от 120-130 бойни самолета F-16 или други модерни машини, за да няма Русия превъзходство във въздуха.

 

Русия обстрелва по въздух от две години Украйна, поразявайки градове и инфраструктура и поставяйки украинските сили в трудно положение на фронта, отбелязва БТА. Поради недостатъчен брой системи за ПВО енергийната инфраструктура на Украйна беше значително повредена тази година от стотици ракети, дронове и бомби, изстреляни от руските сили.

 

Украйна освен това беше отслабена от почти пълното спиране в продължение на няколко месеца на американската военна помощ и забавянето на европейската помощ. Но сега САЩ гласуваха 60 милиарда долара помощ за Украйна и Зеленски иска да види нейните доставки.

 

„Можем ли да имаме три милиарда, за да закупим две „Пейтриът“ за Харковска област. По този начин бомбите няма да падат върху нашите войници“, попита той.

 

Що се касае до F-16, някои от които трябва да пристигнат това лято в Украйна след подготвянето на украинските пилоти да боравят с тях Зеленски иска много повече, още повече, че страната му си е поставила за цел да си върне контрола върху украинското небе тази година.

 

Поисканите 120-130 машини са за защита на небето срещу 300 машини – броя на самолетите, които Русия използва в Украйна, каза Зеленски.

 

Имаме нужда от такава бройка от F-16, за да имаме равенство в силите, заяви той.

„Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива“, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Франс прес.

 

„Те предприеха тяхната операция, тя може да е на няколко вълни. И това да е тяхната първа вълна. Но ситуацията е под контрол след тази вълна“, увери Зеленски в момент, в който руските сили постигнаха най-големите си териториални придобивки във войната от края на 2022 г., отбелязва Франс прес.

 

Зеленски все пак увери, че въпреки напредъка на руските сили пред последните дни в Харковска област, ситуацията е по-добра за украинските сили, отколкото е била преди седмица, когато войските на Кремъл изненадващо преодоляха границата на 10 май.

 

„Те са на 5-10 километра максимално от границата, спряхме ги. Не бих казал, че това е един голям руски успех, но трябва да бъдем трезви и да признаем, че те, а не ние, са тези, които настъпват в нашата територия. Това е тяхното предимство“, заяви Зеленски.

 

Според него ситуацията все още не е стабилизирана. „Въпреки това тя е под контрол и е по-добра в сравнение с първия ден на офанзивата благодарение на изпратените подклепления“, подчерта той.

 

Според него Русия иска да атакува град Харков, който е вторият по големина в страната и е само на няколко километра от фронтовата линия. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че за момента Русия няма намерение да атакува Харков.

 

Зеленски увери, че битката за града, ако има такава, би била тежка за руската армия. „Те искат подобно нещо, те искат да атакуват“, каза той и добави: „Но те разбират, че това е една трудна битка. Това е един голям град и те разбират, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *