Костадинов: „Величие“ е американски проект и политическа пирамида. Няма как да си сътрудничим

България отблизо

Влизането в парламента на „Величие“ ще позволи да паднат много бързо маските. А те не се и крият. Те са за членството на България в НАТО, те смятат, че България трябва да участва във войната в Украйна, макар и само с транспортна логистика и медицински части, цитирам изказване на подполковника. Това е една от най-големите мистификации на тази кампания, че човек, който е подполковник се представя за полковник, никой не го и пита. Не може да виждаме партньор в един откровен американски проект.

Това коментира лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов на първата си пресконференция след изборите, на която присъстваха зам.-председателите Петър Петров и Цончо Ганев, Станислав Стоянов – водач на листата с кандидати за евродепутати от „Възраждане“ и Петър Волгин – втори в листата с кандидати за евродепутати от „Възраждане“.

Това е американски проект, създаден с цел да спре ръста на „Възраждане“. Жалко за излъганите хора. Много пъти сме имали финансови пирамиди, но за първи път ще имаме политическа пирамида, добави Костадинов.

Според него имам два възможни сценария. Първият е съставяне на правителство, което ще отложи неизбежния край на онези, които влизат вътре в него. Който влезе в такова правителство, на практика се се погребва жив. Вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори през октомври. Тук зависи всичко от президента“, коментира лидерът на „Възраждане“.

Костадинов изрази опасения за българската демокрация, казвайки, че тя е на „смъртен одър“. Имаме изключително ниска избирателна активност – 32%, това е абсолютно безпрецедентно. Българската политическа система катастрофира. Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация.

Попитан дали ще преговаря с други формации, Костадинов каза: „Ще видим дали ще бъдем търсени и дали ще бъде връчен третия мандат. Нашите условия не са се променили. Не сме водили задкулисни преговори“, посочи Костадинов. Той припомни, че партията има 5 условия, които или трябва да бъдат приети, или партията му да предложи собствено правителство, което евентуално да бъде подкрепено от други. Петте условия на „Възраждане“ са провеждането на референдум за запазване на българския лев; референдум за членството на България в НАТО; премахването на санкциите срещу Русия и създаване на компенсаторен фонд за българските граждани; прекратяване на военната помощ за Украйна; създаване на преговорен екип за преговаряне на членството на България в ЕС.

По думите му „Възраждане“ не са доволни от резултата, но все пак запазват процентите си от предишните избори. Костадинов отбеляза, че „минималната цел“ – да вкарат 3-ма депутати в ЕП, все пак е изпълнена.

Според него с падането на избирателната активност България е заплашена от феодализация „в още по-големи мащаби“, от това „малки, олигархични групировки, заедно с организирани престъпни групи, да могат да влизат в парламента“.

Пред „Възраждане остава основната цел да не допуснем влизането на България в разгарящия се военен конфликт в Украйна.

Целта на партията е да състави собствена парламентарна група в ЕП, каза лидерът на „Възраждане“, но „не е сигурно дали ще стане, но разговорите продължават“.

Източници: dnes.dir.bg, bgonаir.bg, mediapool.bg, Гласове

Tagged

1 thought on “Костадинов: „Величие“ е американски проект и политическа пирамида. Няма как да си сътрудничим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *