Лоши новини за ВСУ: Западът в страх заради мощните руски ФАБ и ОДАБ

Свят

Използването на планираща бомба FAB-3000 от руските военни в зоната на Специалната военна операция е лоша новина за украинските сили, пише ирландският журналист Чей Боуз в социалната мрежа X.

„Огромната, убийствена разрушителна сила на три тона експлозиви унищожава напълно три сгради. Това е много лоша новина за украинските войски“, каза Боуз, коментирайки първото използване на такова оръжие в зоната на бойни действия в Украйна.

През март руското министерство на отбраната обяви началото на масово производство на тритонни фугасни авиационни бомби FAB-3000. Както каза руският военен експерт Алексей Леонков пред РИА Новости, тритонната авиационна бомба има такава разрушителна сила, че може да се използва за щурм на особено укрепени райони, освен това новите технологии ще я превърнат практически във високоточно оръжие.

Въздушно-космическите сили на Русия активно използват на фронта авиобомби, оборудвани с универсални модули за планиране и корекция (УМПК). Бойната авиация успя да нанесе удари по укрепени райони на украинските въоръжени сили, без да се излага на обстрел от зенитно-ракетните системи на противника.

По-рано тази седмица бе съобщено, че за първи път управляема ФАБ-3000 е унищожила база на ВСУ в село Липци в Харковска област.

За първа бойна цел е избрана четириетажна сграда, използвана от украинските въоръжени сили като пункт за временно разполагане, съобщава пенсиониран военен пилот, автор на канала Fighterbomber в Телеграм.

„Това не се получи като директен удар по сградата, но:

– първо, това е първото бойно използване в историята на човечеството на бомба от такъв калибър с УМПК;

– отклонението на бомбата е чисто по курса, десет метра.

Това е отличен резултат дори за управляем боеприпас, тъй като референтният радиус на непрекъснато поражение за FAB-3000 е 230 м, а осколките запазват разрушителната си сила на разстояние от 1240 метра“, отбелязва Fighterbomber.

Досега бяха използвани ФАБ с калибър 250, 500 и 1500 (съответна маса на бойната глава 250, 500и 1000 кг). А според руския военен кореспондент Александър Коц в складовете на Министерството на отбраната чакат чудовищните FAB-5000 и FAB-9000.

Разпространен бе и видеозапис на удар с две планиращи бомби ФАБ и две ОДАБ по позиции на ВСУ в района на Орлянск.

ОДАБ е термобарична обемна детонираща авиационна бомба. Има много по-сложен дизайн от ФАБ. При сблъсък с повърхност специален заряд разпръсква течен експлозив, който образува запалителна-аерозолен смес около мястото на удара. След като сместа се е разпространила достатъчно, включително в укритията на врага, се задейства втори детониращ заряд, който запалва този горивен облак, буквално изгаряйки всичко наоколо.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Лоши новини за ВСУ: На Запад бият тревога заради адските руски бомби ФАБ-3000 и ОДАБ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *