Министрите на отбраната на САЩ и Русия разговаряха за първи път от март 2023 г.

Свят

Говорителят на Пентагона генерал-майор от военновъздушните сили Патрик Райдър уточни, че Остин е инициирал разговора.

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година. Това съобщава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора.

Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникации. Разговорът е проведен по инициатива на Остин и е първият на подобно равнище от март миналата година, заяви пред репортери говорителят на Пентагона ген.-майор от ВВС Патрик Райдър.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че Белоусов е предупредил Остин за опасните последици от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна по време на продължаващия вече 28 месеца конфликт с Русия, информират световните агенции.

„Белоусов посочи опасността от по-нататъшното ескалиране на ситуацията заради продължаващите доставки на американски оръжия на Въоръжените сили на Украйна“, пише в изявление на министерството, публикувано в социалната мрежа „Телеграм“. Министерството съобщи, че двамата министри са обсъдили и други теми.

Инвазията на Русия в Украйна, анексирането от нея на четири украински области и бавното ѝ напредване в източната част на съседната страна доведоха отношенията между Вашингтон и Москва до най-ниското им равнище от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Миналия уикенд Москва заяви, че САЩ са отговорни за украинската атака над анексирания от Русия Кримски полуостров, нанесена с пет доставени от Съединените щати ракети, при която загинаха четирима души, от които две деца. Оръжейните доставки от САЩ за Украйна бяха подновени през април, когато Конгресът одобри пакет помощ в размер на 61 млрд. долара за Киев. САЩ заявиха, че подкрепят исканията на Украйна руските сили да се изтеглят от територията на страната и нейните граници от 1991 г. да бъдат възстановени.

Руски експерти посочиха, че такива искания вече са прекалено закъснели. И не изключват възможността тези абсурдни искания да са свързани единствено с желанието на Запада да се продължава конфликта за сметка на остатъка от украински граждани. Тоест, Западът иска да изтиска докрай възможностите на Украйна преди да се пристъпи към мирни преговори.

Само че руската армия не стои на едно място. Тя хем напредва бавно, хем унищожава всичко, което може да даде възможност на Киев да продължи да се съпротивлява. Така нейната преговорна позиция ще е съвсем различна и условията доста по-тежки от тези, които вече бяха предложени от Руския президент съвсем наскоро.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *