Николай Марков: Срещи с контактьорки няма да правим, искаме да чуем Борисов

България отблизо

Срещи с контактьорки няма да правим, искаме да чуем Борисов.

Това заяви лидерът на най-малката партия в парламента – „Величие“, Николай Марков в ефира на БТВ. „След като г-н Борисов има най-голямата подкрепа в България, аз съм длъжен да го изслушам“, изтъкна Марков.

 

Николай Марков обясни в ефира на „Лице в лице“, че според него в конституцията и законите не съществува понятие „контактни групи“ и така обоснова защо иска да разбере от първо лице какви са намеренията на лидера на най-голямата парламентарна група.

 

„Ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ни показни на среща ще го изслушам, но няма да говоря с този дамски преговорен екип, който ще бъде излъчен. Ротация, сглобка, некоалиция са термини, които не съществуват като управленска формула в нашето законодателство. Аз искам да чуя от него какво конкретно предлага“, каза Марков.

 

„Бойко Борисов може да каже какви намерения има, какво правителство иска да прави, за какъв срок, с какви цели“, посочи Николай Марков. Запитан дали депутатите на „Величие“ ще подкрепят експертно правителство, Марков отговори, че в конституцията не пише нищо за експертни правителства. Има си уредена форма и тя се казва „коалиция“, посочи той. А на въпросите какво правителство биха подкрепили депутатите от „Величие“ отвърна, че не може да каже нито да, нито не на нещо, което не познава.

 

„Бих участвал в лидерска среща с Борисов, ако се интересува от мнението на 100 000 души, които са ни изпратили в Народното събрание. И сега има уредена формула – ГЕРБ, ДПС, ИТН, по която да се управлява държавата. Ние едва ли сме нужни. Още преди да се разпусне миналия парламент тази формула беше готова. Обикновено войните се печелят преди да се обявят, но това е мое мнение“, каза Николай Марков,  отговаряйки на повторен въпрос какво правителство ще подкрепи „Величие“. „Експертен кабинет нищо не означава. Нас са ни изпратили в парламента да имаме поведение на парламентаристи. Щом партията на г-н Борисов е избрана за първа политическа сила, аз съм длъжен да го изслушам, но на лидерска среща. Не разбирам останалите партии, които предварително отказват преговори“, изтъкна Марков.

 

„Ние имаме какво да му кажем (б.р. – на Борисов) на лидерската среща. Но сега в момента не е коректно да казваме тия неща. Ние сме най-малките, едва ли имаме право да искаме. Вчера г-н Пеевски каза, че трябва да събира всички евроатлантически субекти в парламента. По какъв критерий той ги определя, не знам“, добави той.

 

„Величие“ е категорично против да помагаме на Украйна с оръжие, посочи лидерът на партията. Запитан от партията съгласни ли са да бъдат изпращани оръжия и боеприпаси за Украйна, Марков отговори: „Категорично не. Има си ДПС, ГЕРБ и ИТН, ще си взимат решения и ще участват. Аз не мога да попреча с 12-13 души“.

 

Запитан за отношението на партията към приемането на еврото, Марков обясни, че е за това да запазим българския лев, за да имаме възможност да реализираме инфраструктурни проекти, без да питаме Европейската централна банка.

 

По повод проверките на НАП срещу фирми на Ивелин Михайлов от „Величие“, Марков коментира, че данъчните „не са излизали“ от въпросните дружества.
„И срещу вас да подам сигнал, Спецов ще дойде утре при вас. Неговата работа е да събира данъци и да следи фирмите да си плащат данъците. Не е спирала проверката срещу Ивелин Михайлов“, обърна се към водещата Цветанка Ризова Марков.

 

Ризова попита Николай Марков и за коментар по сигнала на БОЕЦ срещу него, в който се твърди, че имал „засекретен канал за шпионски връзки с Русия“, като изчете въпросния сигнал.

 

„Големият проблем е, че има хора в България, които смятат, че националната сигурност се крепи на техните сигнали. В случая с Гошко Боеца имаме медицински проблем. Първо трябва да вярвате на институциите, а не на хората, които имат неуравновесено поведение. Вярвайте в институциите, в ДАНС. Ако ДАНС има сигнали за подобни неща, не е нужно Гошко Боеца да ги уведомява… Иначе е някаква параноя“, спокойно отговори Николай Марков. А на настойчивото желание от водещата за негов коментар посочи: „Очевидно не сте наясно със синхронизацията в една общност. Това са сложни неща. Очевидно трябва да ви чета лекция. Пред Гошко Боеца трябва да вярвате на българските служби“, заяви Марков.

 

Всички служби функционират в синхрон с ЕС и НАТО, обърна внимание Николай Марков, който е бил подполковник от НСО.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *