Огнян Минчев: Българите искат дясно управление, обаче не ходят да гласуват

България отблизо
Крехката българска демокрация ще бъде допълнително редуцирана, ако се стигне до някаква формула на президентско управление.

Това каза пред БНР политологът проф. Огнян Минчев и коментира:

 

„Когато 1/3 от гражданите си дават труда да отидат да гласуват, това означава, че имаме пълзящ процес на делегитимиране на политическата система, който отваря пространства както за реформа на тази система – с цел завръщане на поне част от избирателите към нея, така и за срутване в полза на неблагоприятни алтернативни варианти за управление на България. Всички знаем, че през последните няколко години имаме целенасочени опити от страна на президента и на неговия щаб има опити да се рекламира т.нар. президентска република, за централизация на властта в ръцете на един силен президент.

 

Като имаме предвид в непосредственото обкръжение на България какви хора и какви политически формули създават подобни силни президентски режими – в Сърбия, в Турция, да не говорим за Путин и т.н.“.

 

Според проф. Минчев в лявата част от политическия спектър има дълбок разпад и фрагментиране, което не произвежда ляв проект, който да им смисъл от гледна точка на потребностите и националните интереси на България:

 

„Аналогична е ситуацията и в дясното, където имате една все още силна клиентелистка народна партия като ГЕРБ, една мощна етно-корпоративна пирамида като ДПС, но имате и най-малко 1,5 милиона „свободни“ избиратели, които не припознават ГЕРБ и ДПС, а искат да видят една автентична дясноцентристка, уравновесена политическа сила, която да знае кои са българските проблеми и да предлага разумни отговори на тези проблеми“.

 

Той подчерта, че и вляво и вдясно има нужда от възникването и развитието на подобни политически сили.

По думите му ИТН, „Възраждане“ и „Величие“ са антисистемни партии.

 

Настоящата политическа ситуация е наказание за всички тези, които с лека ръка разтуриха кабинета „Денков“, посочи политологът и уточни:

 

„Както за ГЕРБ и ДПС, които се опитват да направят ново правителство, така и за ПП-ДБ, които играеха една много лекомислена игра с партньорите си от ГЕРБ и от ДПС, залагайки националния интерес да го провалят поради свои котерийни неразбирателства. Сега всички те плащат сметката. ПП-ДБ с това, че паднаха на половината от избирателите си. ГЕРБ и ДПС с това, че са най-мощните партии на статуквото, които се намират в дълбока политическа изолация. Те ще направят правителство само ако успеят да се споразумеят по някакъв начин с кръга от по-дребни политически формации“.

Tagged

1 thought on “Огнян Минчев: Българите искат дясно управление, обаче не ходят да гласуват

  1. Българите си искат социализма ,но се страхуват бруталното НАТО да не ги превърне като Украйна в руини!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *