Проф. Витанов разкри защо народът не гласува на изборите

България отблизо
Кратък коментар на изборите на 9 юни
Коментарът го почнах вчера по следизборното студио на Евроком. Който е гледал, знае какво казах. Народът не смята този елит за качествен, затова и не гласува за него. И второто нещо, като обсъждахме ниската избирателна активност и откъде може да се появи нещо, което да я повиши казах, че някога Путин, когато искаше да увеличи народната подкрепа, показваше атлетично тяло голо до кръста.
Сега резултатите. Няколко неща могат да се кажат.
1. Писах ви че бате ви Бойко ще се върне на бял кон и му давах към 80 депутати. Натам и отиваха нещата, ако Величие не бяха влезли в парламента. Сега конят е мръснобял, а задачата за съставяне на правителство – по трудна. В Евроком с доц. Сарийски коментирахме два твърде вероятни сценария – експертно правителство ( за да може да се включи и ДПС в управлението) или служебно правителство и нови избори. Да видим. Но все пак – 67+12 баят наближава 80.
2. ПП-ДБ под 50 депутата. Имаме го. Отдавна съм ви писал, че това е пропаднал политически проект, който трябваше да се спасява. Да се спасява означаваше да е на второ място. Няма да е на второ място. И тези гласове, които получиха, изглеждат подозрително много. При следващи избори се очаква да има още спад. Логичен резултат от огромното количество некадърни действия. Сега обаче ще има огромен натиск от хълмовете да се спасява томи проект, че и да влиза в управлението. Ще бъде голям цирк.
3. Възраждане. Тук бях прогнозирал 40 депутата, че и повече. Горе долу е така, нека изчакаме окончателните резултати. Знаете, писал съм ви, че максимумът на Възраждане в нишата, която заемат е около 22 процента. Виждате, че е така, след като в тази ниша се намести и една друга партия – Величие. Оттук нататък Възраждане трябва да се промени ако иска да увеличава електоралната си подкрепа. Какво означават тези думи на професора четете в следващата статия.
4. ДПС – те са стабилни, затова не ги коментирах много. Това, което постигнаха е под потенциалните им възможности. Въпросът е, ще успеят ли да се включат неявно в управлението през експертно правителство, защото явна коалиция с ГЕРБ трудно ще има.
5. БСП – като процент вдигат, поради което представянето им може да се оцени като добро. Къде обаче е онази партия, която с лекота печелеше над 50% на избори? Няма я. Има мегдан за нови леви формации. И те явно няма да са около бойни каки, а около мускулести хора, голи да кръста. Да видим.
6. ИТН – представиха се доста добре. Започнаха да си връщат обратно гласове, които загубиха. Сега доста ще ги ухажват, защото те могат да са златния пръст, който да крепи едно експертно правителство.
7. Величие. Вчера, докато бях в Евроком, Величие бяха под 4%, но с доц. Сарийски отбелязахме, че в тях има хляб и при следващи избори могат да влязат, че дори и на тези, защото бяха на 10-на хиляди гласа от 4-те %. 4% не се постигат ей така и не се изненадвайте, ако се окаже, че тези 4% са допълнение към процентите на една от големите партии. Да видим.
8. Протестен вот по същество нямаше. Гласуваха твърдите ядра на партиите. това не е добре. Ако народът наистина иска да измете този елит, с ходене за гъби няма да стане. И 2% избирателна активност да има, изборите пак ще се обявяват да редовни и те пак ще си управляват. Други методи трябват тук.
9. Евроизборите. Добро представяне на крайнодесните. Вчера в Евроком казах, че се очаква да удвоят присъствието си. Така и стана. Катастрафалната загуба на Макрон във Франция бе очаквана. Сега той се надява да използва особеностите на френската избирателна система за да ограничи влиянието на Льо Пен чрез парламентарни избори. Това влияние обаче ще расте.
10. Гледайте сега, какъв гигантски цирк ще настъпи. Изравени пред вълната от национализъм, либералните влъчета ще надянат патриотичната кожа. Всичкото неолиберал ще се маскира на патриот, за да спасява кожата. А кожата трябва да се спасява, защото неолибаралните изцепки съсипаха Европа. Сега тия, които например във Франция приказваха, че националната държава отмира ще крещят с цяло гърло Марсилезата. Наблюдавайте това абсолютно жалко Куклено шоу. Не по-малко ще е жалко Кукленото шоу и у нас. Гледайте смяната на кожата на българския неолиберал. Патриоти ще ставаме. Как беше:
Патриот е, душа дава……
Душа дава, само и само да остане на копанката. Жалка работа. Народът правилно не ги брои за нищо, но само с презрение няма да се справи с тях. 35 години неолиберални золуми. Тръгват да стават 45. Сега обаче циркът е друг – българскотО неолиберал мъчи да вземе патриотичния завой. Гледайте сега какви патриоти ще се навъдят. Вятър вее, задник се вее, неолиберал за патриотизъм блее. По вятъра, де, по вятъра се ориентират. Партиот-неолибералчета копаят дъното. Гледайте.
Та така. От утре възстановявам коментарите по другите теми от интерес.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви заобикалят.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *