Румен Овчаров: Новото ръководство на Булгаргаз, назначено от Кирил Петков може да е извършило престъпление!

България отблизо

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира казуса с високите цени на природния газ и уволнението на старото ръководство на Булгаргаз, което бе назначено от президента Радев в ефира на Би Ти Ви. 

„От началото на януари и министърът на енергетиката, и премиерът обвиниха „Булгаргаз“, че продават природен газ на Румъния на по-ниски цени. Тогавашният директор Николай Павлов отричаше.

Във вчерашният ден, обаче, новото ръководство на „Булгаргаз“ е продало 60 хил. мегават часа природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми“, каза Румен Овчаров, цитиран от Блиц.бг.

По думите му това се равнява на половината дневно потребление на България, като е ясно, че няма откъде да дойдат извънредни количества.

„Ако се окаже, че тези количества са изпомпвани от Чирен, при положение, че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление“, смята Овчаров.

В „Денят започва с Георги Любенов“ обвинения отправи и лидерът на АБВ Румен Петков.

По повод „Булгаргаз“ Румен Петков каза, че страната ни е „харизала“ вчера на Румъния 60 000 мегавата за уикенда – нещо, което старото ръководство не е правило с месеци. Сделките са траели по 3 секунди, това не бива да бъде подминавано“, каза лидерът на АБВ.

Според Румен Петков за 5 минути може да се види кои са посредниците в тези сделки.

В същото време и бившият лидер на СДС Борис Марков изрази своята позиция в социалната мрежа фейсбук. Вчера новото ръководство на „Булгаргаз“ е направило абсолютно същата сделка с газ, за която Кирил Петков очаква да повдигнат обвинения на старото ръководство. 1:1. Това написа в профила си той.

Новото ръководство на Булгаргаз отговори следното:

Бе извършена проверка относно изнесената информация, че са изнесени 60 000 мегаватчаса природен газ за Румъния. Бе установено, че поради обичайно по-ниското потребление през уикенда, от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб „Балкан“. Това се посочва в позиция на „Булгаргаз“, съобщава БНТ.

Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от „Булгаргаз“, които са 37 000 мегаватчаса. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на „Булгаргаз“.

Истината май остава някъде по средата. Значи новото ръководство на Булгаргаз действително е продавало природен газ на Румъния, също като старото ръководство.

Защо тогава премиерът Петков иска да съди старото ръководство на Булгаргаз, което бе назначено от президента Радев?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *