Румен Радев: Още ли у нас „свестните считат за луди“?!

България отблизо

Днес отново се стичаме във Враца, за да почетем Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го от сърце и по традиция, но свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествена заря проверка във Враца снощи по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, пише БТА.

Героичните жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват, отбеляза той.

Ден като днешния не е повод за патос, а повод за смирение и размисъл над думите на поета, които продължават да предизвикват поколенията – още ли свестните у нас считат за луди, още ли глупецът всеки почита, още ли народът го смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина се скитат немили-недраги, заяви президентът Радев.

Отговорите ги знаем, но аз вярвам, че няма българска обреченост, има българска воля, българска дързост, български талант и Ботев е тяхното въплъщение, но вярвам, че всеки от нас днешните българи носи част от тях в себе си, добави той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *