Русия предупреди, че ще има съкрушителен отговор на евентуална атака

Свят

Русия е очертала „червени линии“, които не съветваме никого да пресича. Ако врагът реши да го направи, отговорът може да бъде наистина съкрушителен. Ако Русия бъде нападната, тя ще действа „според обстановката“. Това заяви ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на военната сигурност и контрола над въоръженията Константин Гаврилов. Текстът на речта му е публикуван на сайта на руското външно министерство, съобщава ТАСС.

„На доктринално ниво ние умишлено поддържаме необходимата несигурност относно естеството и обхвата на нашия възможен ядрен отговор на агресията. Потенциалният агресор трябва да разбере, че в случай на нападение срещу Русия ние си запазваме правото да действаме, както те го наричат, „според обстановката“ и да използваме всички наши съответни възможности“, заяви дипломатът, говорейки на 1079-ата пленарна среща на Форума за сътрудничество в областта на сигурността към ОССЕ.

„Русия е очертала „червени линии“, които не съветваме никого да пресича. Ако врагът реши да го направи, отговорът може да бъде наистина съкрушителен“, подчерта Гаврилов. Руската федерация, според Гаврилов, ще отчете в тази връзка „агресивните действия на САЩ и техните съюзници в Северноатлантическия алианс, които наблюдава на фона на много тревожни промени в тяхната военна и доктринална политика, включително нейният ядрен компонент“.

„Бихме искали да декларираме с пълна отговорност, че Русия си запазва правото да използва ядрени оръжия изключително в отговор на използването на ядрени и други оръжия за масово унищожение срещу нея и/или нейните съюзници, както и в случай на агресия срещу Руската федерация с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата“, посочи той.

Русия, както отбеляза дипломатът, сега „се противопоставя не само на един националистически режим, а на координиран колективен Запад, който инструментализира Украйна за водене на нов тип хибридна война срещу Русия“. „Не е изненадващо, че с натрупания боен опит въоръжените сили на Руската федерация по право са в ешелона на най-боеспособните и опитни армии в света“, заключи Гаврилов.

Източник Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *