Симеон Славчев: Някой знае ли кой управлява България?

България отблизо
Държавата ни е на пълен  автопилот. Не се знае кой и как я управлява. И кой за какво отговаря.
Това заяви в интервю за БНР Симеон Славчев от българската  ”Мрежа за инициативи и решения”.

„Непрекъснато се сблъсквам с проблеми, постепенно те започнаха да  се натрупват с голяма сила и да се затискат един от друг, някои да се замазват, други да се потулват и виждам, че правителството ни е в постоянна криза. То непрекъснато запушва някакви дупки, не само по магистралите, но основните проблеми стоят нерешени. И стават толкова много. Прехвърлят се от институция на институция, ако някой шеф сгафи, го уволняват, но това не решава изобщо проблема. Напротив, задълбочава го.

Ние, като гражданска организация, която неслучайно се нарича „Мрежа за инициативи и решения“, непрекъснато предлагаме конкретни решения на проблемите, но никой не ни слуша. В случая със срива на Търговския регистър  заявихме своето желание да се включим с нашата експертиза, да помогнем с наши специалисти, но и това ни беше отказано.

Министър Цачева ни увери, че тази седмица ще бъде свикана  работна група, даже  пое ангажимент при срещата ни, че ще състави цялостен план за справянето с кризата с Търговския регистър. Предложихме веднага помощта си, свикахме специалистите, активизирахме  целия ни  потенциал от експерти, обаче нямаме представа какво се случва и как се работи в момента по отстраняването на проблема.

Искрено  сме притеснени, че не е ясно и не стана изобщо ясно на срещата  кой ще гарантира, че данните в Търговския регистър няма да бъдат манипулирани. Коя от всички служби застава с името си и  ги дава тази гаранция и по какъв начин обществото ще бъде успокоено и сигурно, че не е бърникано в данните, не са изчезвали цели фирми, че всичко е възстановено едно към едно и съмненията на много хора, че ще се замазват някакви далавери вътре, при това големи, ще бъдат успокоени? И няма да има спекулации. Кой ще  гарантира това пред обществото? Правителството дължи тези отговори, но те трябва да дойдат от конкретен човек и той да поеме цялата отговорност и да приведе доказателства, за да повярват на думите му.

Само че такъв човек няма. Отговорността непрекъснато се размива поне между няколко служби, никой не се наема да застане пред народа и да обясни какво се е случило и как е поправено.

Затова питам кой управлява държавата?

И си отговарям – фигури много, отговорност никаква. Прехвърля се, замазва се.

Моят отговор е, че в момента България се движи  на автопилот.

И много искам някой да ме опровергае.

Само че никой не може да го направи в момента, категоричен е Славчев.

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *