Страх тресе Запада: Руска атомна подводница опасно близо до Великобритания, експерт заплаши с унищожение на британския ядрен арсенал за ден

Свят

Руска атомна подводница, забелязана край бреговете на Обединеното кралство, предизвика спешна среща на властите. Подводницата се появи, след като президентът Владимир Путин обеща да „накаже“ Запада за финансирането на Украйна с щедър заем от £40 милиарда, използвайки замразени руски активи. Самолет за борба с подводници Poseidon P8 е засякъл модерната подводница от клас Yasen Kazan на 5 юни чрез разполагане на сонарни буйове, които могат да определят движенията под повърхността на морето.
Подводницата беше проследена от военноморския разузнавателен самолет на Кралските военноморски сили, докато се движеше покрай западния бряг на Ирландия към Шотландия, приближавайки се опасно близо до Фаслейн, британския военноморски ядрен рай. Лидерите на НАТО изразиха загриженост, че тази много тежка 13 800-тонна подводница може да търси слаби места в периметъра на НАТО.

След като местоположението на руската подводница беше открито, подробностите бяха предадени на Постоянното съвместно командване в Нортууд. И министър-председателят, и министърът на отбраната бяха надлежно информирани. Очакваната маневра в Казан включваше пътуване до Венецуела преди акостиране в Гвиана, членка на Британската общност. Неотдавнашното разполагане на патрулния кораб на Кралския флот HMS Trent се разглежда като демонстрация на съпротива срещу ескалиращия граничен конфликт, подкрепян от Венецуела, съобщава Express. Путин реагира остро на доставката на Украйна на американски ракети за тактическа ракетна система (ATACMS).

Джулиан Смит, американският посланик в НАТО, намекна по време на брифинг миналата седмица, че политиката за предотвратяване на насочването на ATACMS към континенталната част на Русия може потенциално да бъде преразгледана. Тя заяви: – Ще продължим да оценяваме и да се адаптираме към нарастващите нужди на Украйна.

В петък членовете на Г-7 се съгласиха на заем от £40 милиарда, финансиран от лихви от замразени руски активи на Запад. Около £240 милиарда активи на Руската централна банка бяха замразени като част от западните санкции след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Сделката е сключена, за да се гарантира, че Украйна има достатъчно средства, ако Конгресът на САЩ отново намали помощта при мандат на Доналд Тръмп като президент на САЩ след изборите. Сегашният държавен глава на САЩ Джо Байдън подписа 10-годишно споразумение за сигурност с украинския лидер Володимир Зеленски.

Джъстин Кръмп от Sibylline Risk Strategy Group посочи:

– Важно е да се отбележи, че това не са руски средства, а по-скоро събраните върху тях лихви, които ще гарантират заем от 40 милиарда паунда на Украйна. Позицията на Великобритания е, че всички пари са на Русия и като такива не могат да бъдат пипани. Въпреки това, той може да бъде полезен актив в мирните преговори.

Всичко това се случва в момент, когато военен експерт от Москва твърди, че Русия ще проведе „Операция Немислимо“ и ще унищожи Великобритания само за един ден. Д-р Юрий Баранчик очерта плана и предупреди, че ядрените оръжия на Великобритания могат да бъдат унищожени. Той каза:

– Целият им (на Великобритания) ядрен капацитет от 1998 г. се състои от група от четири SSBN от клас Vanguard (ядрени подводници, носещи атомни ракети), базирани във Фаслейн, Шотландия. Една или две подводници са в готовност… между Гренландия, Исландия и Великобритания, а една или две са в пристанището за ремонт и попълване. Няма да обсъждам вариантите за унищожаване на тези четири подводници, нито оръжейния склад на Кралския флот, разположен на три километра западно от базата Фаслейн, където се съхраняват ядрени бойни глави, които не са монтирани на подводници.

Експертът Баранчик също предупреди, че първите стъпки на Русия към атака срещу Великобритания ще дойдат чрез предупреждение, изпратено до НАТО. Той предупреди, че „ще бъде издаден ултиматум на Съединените щати, НАТО и Европейския съюз да спрат военната и финансова подкрепа за Киев и да приложат руските предложения за европейската система за сигурност в рамките на 24 часа:

– Проблемът може да се реши просто – да унищожим ядрения потенциал на Великобритания и Франция и да поставим ултиматум на Европейския съюз, защото САЩ няма да се съгласят да си разменят стратегически ядрени удари с Русия. Това трябва да стане по време на смяната на лидера на Белия дом.

Автор Христина Колева

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *