Христо Панчугов: Борисов се опасява от кабинет, подкрепен единствено от ДПС. Не знае кой ще му забие ножът

България отблизо
„Този кабинет вече сме го виждали. Има желание той да се опакова като такъв, който търси ясна подкрепа. Виждам два знака – очевидно Борисов се опасява от кабинет, който е подкрепен единствено от ДПС. Вижда се последен опит да се вкара ПП-ДБ в този разговор. Мисля, че Борисов съвсем сериозно го мисли това.“

Това мнение изрази в ефира на предаването „Лице в лице“ по bTV политологът Христо Панчугов по отношение на проектокабинета на ГЕРБ-СДС.

 

Специалистът бе категоричен, че Бойко Борисов има усещането, че правителството трябва да се случи от само себе си.

 

„Имаше някакви срещи, които бяха чисто формални, изцяло с цел отбиване на номера, опозицията дори отказа да дефинира явен дневен ред. Не може да се подхожда по този начин. Нека да напомня, че мандатът на депутатите е личен – всеки гласува по съвест. Всички се държат, като че ли това, което се наблюдава, е един цирк. Наблюдаваме някаква пародия на политически процес. Трябва да почнем да виждаме повече поемане на отговорност. Около какво ще е гласуването в сряда, бих искал да попитам? Какво имената на министрите, за какво точно ще се гласува кабинет на малцинството?“, попита експертът.

 

Политологът Любомир Стефанов на свой ред каза, че парламентът е място, където се постигат договорености.

 

„Той е излъчен от гражданите на страната. Когато ние изпълняваме 6 пъти подред задължението си – да се самоуправляваме – държавниците ни продължават да се държат като шефове на фенклуб. В един момент ще потърсим отговорност на тези хора. Какво работят политиците накрая? Правят уж някакъв ремонт на Конституцията, който всъщност е връщане в 9-та глуха. Къде е тази предизборна програма, в която се посочва как се влиза в еврозоната? Въртим се в омагьосан кръг“, смята анализаторът.

 

Панчугов допълни, че очевидно единственият възможен политически разговор не се случва и така и няма да се случи.

 

„От това страда българското общество. Перспективата за това ние да започнем да излизаме от политическата криза се отдалечава, като че ли. Тези 100 дни всъщност са опит да се отложи неизбежното. Ако видим кабинет, който мине с трикове, ние ще видим един кабинет, който ще се опитва да се дистанцира постоянно от подкрепата, която получава. И в този кабинет очевидно не може да се води нормален разговор и той е постоянно под заплахата на някакви псевдопопулистки течения“, уточни той.

 

Политическият анализатор Георги Харизанов пък отбеляза, че или ще има правителство на малцинството с ясна политическа подкрепа, или просто ще отидем на поредни избори.

 

„На никой не му се ходи на избори. Борисов каза, ако нямаме легитимна подкрепа, ще подадем оставка. Това пак е връщане към реалността“, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *