Шах и мат: Правителството на Никарагуа разреши руски войски да се разположат в страната!

Свят

Правителството на никарагуанския президент Даниел Ортега разреши руски войски, самолети и кораби да бъдат разполагани в Никарагуа с цел обучение, правоприлагане или реагиране при извънредни ситуации, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

 

В указ, публикуван тази седмица и потвърден от Русия вчера, Ортега ще разреши на руските войски да изпълняват задачи по опазване на обществения ред, „хуманитарна помощ, спасителни и издирвателни мисии при извънредни ситуации или природни бедствия“.

Никарагуанското правителство също така разреши присъствието на малки контингенти руски войски за „обмяна на опит и обучение“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред руската информационна служба Sputnik, че мярката е „рутинна“.

„Става дума за рутинна – два пъти годишно – процедура за приемане на никарагуански закон за временно приемане на чуждестранен военен персонал на територията на страната с цел развитие на сътрудничеството в различни области, включително хуманитарна помощ и реакция при извънредни ситуации, борба с организираната престъпност и трафика на наркотици“, каза Захарова.

Тя отбеляза, че законът също така разрешава използването на войски от САЩ, Мексико и други централноамерикански държави за такива цели.

Никарагуа, Венецуела и Куба са съвсем близо до САЩ. И трите страни подържа приятелски взаимоотношения с РФ. Ортега е верен съюзник на Русия още от времето, когато ръководеше революцията от 1979 г., която свали от власт диктатора Анастасио Сомоса, припомня АП. Ортега е президент от 1985 до 1990 г., а през 2007 г. е преизбран на власт.

Щом в Никарагуа се появят руски войски това ще бъде реципрочен отговор на приемането на Финландия в НАТО, както и на натовските войски в Полша, Литва и Естония. Няма да е за чудене ако руски войски се появят и във Венецуела и Куба. Тогава Русия също ще държи САЩ в шах. И тогава ще бъде наложително САЩ да започнат преговори с Русия за създаване на нова архитектура на международната сигурност или както казват специалистите – на нов световен ред.

Всичко това се случи, заради недалновидната политика на Вашингтон. И защото държавите се уплашиха от намерението на САЩ и Запада да унищожат Русия, което те демонстрираха в Украйна. Уплашиха се големите – Китай, Индия, Иран и Турция. Уплашиха се и малките – Никарагуа, Венецуела и Куба. Защото знаят, че ако САЩ успеят да провалят Русия, следващите са те.

Затова се сплотиха около Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *