На фона на протестите България влезе в чакалнята на Еврозоната. Вижте какво и колко ще чакаме там и кога приемаме еврото!

България отблизо

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз. 

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро. Ройтерс гръмна със сензационна новина за България и еврозоната Припомняме,че премиерът на България Бойко Борисов ще даде извънреден брифинг в МС в 20:00 часа България и Хърватия предприемат ключови стъпки към приемане на еврото. Българският лев и хърватската куна се включват в механизма ERM-II, страните се присъединяват и към банковия съюз, съобщиха от ЕЦБ в туитър.

Европейската комисия (ЕК) приветства решението за включване на българския лев и хърватската куна във валутния механизъм II (ERM II). Тя приветства също решението на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за тясно сътрудничество с двете страни, което отбелязва тяхното влизане в банковия съюз.   Решението на страните по валутния механизъм II представлява важен момент в усилията на България и Хърватия да се присъединят към еврозоната. Двете държави членки трябва сега да участват в механизма без голямо напрежение, и по-специално без да девалвират централния курс на своята валута спрямо еврото по своя собствена инициатива, в продължение на най-малко две години, преди да могат да отговорят на изискванията за въвеждане на еврото.

Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватските органи за завършване на процеса на присъединяване към еврозоната. Участието във валутния механизъм II ще спомогне за укрепване на устойчивостта на българската и хърватската икономика.

То ще помогне на двете страни да поставят стабилността в основата на своите политики, ще насърчи тяхното сближаване и в крайна сметка ще им помогне в усилията им да въведат еврото.

България и Хърватия поеха редица ангажименти в областта на политиката, предназначени да осигурят безпроблемното им преминаване към валутния механизъм II и участие в него. Страните по валутния механизъм II възложиха на Комисията и на Европейската централна банка (ЕЦБ) да наблюдават ефективното изпълнение на тези ангажименти в рамките на съответните си области на компетентност. Въз основа на тези оценки страните по валутния механизъм II включват българския лев и хърватската куна в този механизъм, се казва още в съобщението от ЕК.

В чакалнята се стои минимум две години и тя не е гаранция за влизането в Шенген, обясниха политолози.

Борисов пък гордо заяви, че той ни е вкарал там и се гордее с това!

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *