ЕЦБ: България не изпълнява най-важния критерий за влизане в еврозоната

България отблизо
България не изпълнява критерия за ценова стабилност, който е ключов за влизането в еврозоната, съобщи БНР.

Това е записано в доклада на Европейската централна банка, изготвян на всеки две години за страните извън валутния механизъм ERM II.

Заключението се потвърждава и от Европейската комисия.

 

Освен това правната рамка в нито една от държавите извън т.нар. чакалня за еврозоната, включително и в България, не е готова за въвеждането на единната валута.

Инфлацията в България е над референтните стойности от 1,8 на сто, допълват от Франкфурт и Брюксел. Това е един от Маастрихстките критерии, задължителен за членство в еврозоната, а не в механизма преди нея. Въпреки това изпълнението на критериите от Маастрихт се счита за голям позитив при оценката на страната и решението за влизането й в ERM II и в тясно сътрудничество с Единния банков надзорен механизъм.

 

И от Комисията, и от ЕЦБ оценяват напредъка на България, но имат критики към институционалната среда. През юли се очаква страната ни да получи становище за присъединяването ѝ към ERM II- т.нар. чакалня за Еврозоната.

Това многократно е потвърдено и от ресорния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Пред страната ни обаче стои и още едно условие, а именно укрепване на капитала на една от търговските банки.

 

В доклада за конвергенцията на Европейската комисия се посочва, че България не изпълнява критериите за ценова стабилност и за обменния курс за приемане в еврозоната. Документът дава оценка за напредъка на страните-членки по пътя им към нея. Комисията отбелязва още, че законодателството в страната ни не е напълно съвместимо с критериите от Маастрихт. Същевременно в доклада се казва, че България отговаря на критериите, свързани с публичните финанси и с дългосрочните лихвени проценти.

Докладът на Комисията се изготвя през две години. В него тя представя оценката си за напредъка на страните-членки извън еврозоната по пътя им към нея. Въз основа на него Съветът взема решение дали съответната държава отговаря на условията за приемане.

Tagged

1 thought on “ЕЦБ: България не изпълнява най-важния критерий за влизане в еврозоната

  1. Запада, САЩ, банковите мутри много ги и страх да не се върне комунизма в БГ, затова са назначили ГЕРБ Борисов ДА ГИ/НИ ПАЗИ ОТ КОМУНИСТИЕ, НЯМА СПАСЕНИЯ ОТ МУТРИТЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *