РУМЕН РАДЕВ направи нещо НЕВЕРОЯТНО и в чужбина! Вижте действията на ДОСТОЙНИЯ български ПРЕЗИДЕНТ!

България отблизо

Тези дни в Скопие, президентът Румен Радев се срещна със своя колега Георге Иванов по покана на македонската страна.

След срещата, двамата дадоха брифинг, на който Румен Радев заяви следното, цитиран от dir.bg: За нас е важно бъдещото име на Македония да не съдържа географски определители от територията на България. Решение за името на Република Македония ще се получи в хода на открити, честни и интензивни преговори с Република Гърция. Но разбира се, продължава президентът, тези преговори като резултат засягат и българската страна.

Румен Радев подчерта, че България гледа изключително сериозно на отношенията с Македония и затова разговорите с Иванов са наистина много важни. Но, за да се реализира интересът и на двете страни, тези отношения изискват всеобхватен подход.

Затова в нашата делегация, заяви президентът, има представители на българския парламент, на правителството, на работодателските организации, които днес ще сключат две споразумения с представители на македонските бизнес среди. В делегацията ни са включени и двама авторитетни митрополити от Българската православна църква, които също ще дадат своя принос в укрепване на нашите отношения.

Македонският президент Георге Иванов напълно подкрепи Радев като заяви, че решението за името на Република Македония не трябва да бъде в ущърб на трета страна и да въвлича други държави в този двустранен проблем между Македония и Гърция.

Георге Иванов заяви още, че Македония предлага на България да сключат договор за стратегическо партньорство. „Искаме нашите отношения да бъда пример за отношенията между страните на Балканите“, продължи Иванов, цитиран от БТА. Според него, такъв договор ще бъде най-силното доказателство, че Македония няма никакви претенции, нито към България, нито към която и да било друга съседна страна.

Ако се опитаме да анализираме това събитие ще ни стане ясно, че срещата на Румен Радев с президента на Македония Георге Иванов не е просто протоколна. Нито пък среща, която се опитва да вкара нашата съседка в някой от западните съюзи ЕС или НАТО.

И това е така по простата причина, че когато Борисов отиде в Македония, той говори само за разширяването на Евросъюза, за включване на страните от Западните Балкани в чужди на духовността им алианси, и за помощта, която България щяла да окаже за това.

Тези неща изобщо не са сред основните акценти на посещението, което президентът Радев предприе в Македония. Него го интересува преди всичко защитата на националния суверенитет на България. Както и установяване на приятелски отношения с нашата славянска и православна съседка Македония. В която, на всичко отгоре, голяма част от населението е с български етнически произход.

Затова президентът акцентува върху загрижеността на България за крайния изход от преговорите между Македония и Гърция, относно търсената промяна на името на Република Македония.

Всички знаем, че спорът за името на Македония бе започнат от гръцката страна. Не за друго, а защото гръцкото ръководство панически се страхува, че ако Македония влезе в ЕС, контактите между българското население в Гърция и българското население в Македония рязко ще се увеличат. И понеже българите в Гърция и сега не се отказват от „своя български род и език“, нашите гръцки съседи се опасяват, че настроенията за обединение на българите в Гърция с българите от Македония ще се засилят и могат да доведат до някакъв каталунски вариант.

Ето защо президентът Радев иска, и то с голямо основание, в новото име на Македония да не се включват географски определители от български области. Защото на него му е ясно, че по всяка вероятност, по този начин гръцката страна ще се опита да провокира напрежение между двете братски страни България и Македония. И то с цел да отклони вниманието  и да тушира възникването на евентуално напрежение сред българите в самата Гърция.

Както се казва: „Бой се от данайците, дори когато ти носят дарове.“

В заключение ще кажем, че този дневен ред на срещата между българския и македонския президенти, ясно показва, че Румен Радев не слуша „гласовете отвън“. И единствената му грижа е да защити българския национален интерес.  За разлика от Борисов. Това е.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

6 thoughts on “РУМЕН РАДЕВ направи нещо НЕВЕРОЯТНО и в чужбина! Вижте действията на ДОСТОЙНИЯ български ПРЕЗИДЕНТ!

  1. Да си президент на най-бедната държава в ЕС, не е престиж, а ПОЗОР! Някои ще кажат, че президента не е виновен! Тогава да НАКАЖЕ виновните! Ама не може, защото и той е част от ПРЕСТЪПНАТА ВЛАСТ.

    1. Ч,ухлев, вие наистина сте едно чухалче! В политически аспект! Дворната ми кучка разбира от политика трикратно повече от вас! Занимавайте се с любимото ви овцевъдство-за политиката се иска поне малко разсъдък! Нещастник

    2. Чухлев, на вас обективността и обстоятелствата в управлението са ви чужди. Каквото може (му дава право конституцията) това и прави ПРЕЗИДЕНТА! Нима в тези 30 години сме имали по-достоен президент ? Оставете критиките и мнението си само и единствено за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *