Адвокат Даниела Доковска: Гешев извърши престъпление!

България отблизо

„Разгласяването на СРС от длъжностно лице е престъпление и точно това е направил току що назначеният главен прокурор Иван Гешев„.

„Съгласно член 145 а от Наказателния кодекс, който използва информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв.

А когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права.“

Това коментира пред „Дневник“ адвокат Даниела Доковска по повод пуснатите официално вчера от прокуратурата СРС-та срещу шефа на ВВС, в които протича и гласът на президента.

Според нея, „материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление“.

Доковска подчертава, че член 103 от Конституцията е пределно ясен – „срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване“ .

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *