Адвокат Хаджигенов: Борисов иска да превърне България в Северна Корея или Дивия Запад

България отблизо

Според адвокат Николай Хаджигенов  искането на някои партии да се промени закона за носене на оръжие и да се разшири понятието „неизбежна самоотбрана“ е опасно за България и може да доведе до безпрецедентна саморазправа.  

Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи да бъдат прецизирани  текстовете за неизбежна отбрана в НК, понеже  „хората искат справедливост“ след случая на пловдивския лекар, който застреля крадец.

Подобно искане да се промени закона работи не за сигурността на хората, а срещу нея, каза Хаджигенов.

Ние си имаме текстове, които работят сравнително добре и успяват да разграничат престъпление от самозащита и отбрана и не виждам защо трябва да бъдат променяни.

Те са изготвени въз основа  на наказателно-правната наука, на опита на практици, на теоретици и на дългогодишни преподаватели. И тъкмо нещата са влезли в някакъв коловоз, се появяват някакви меко казано аматьори и илитерати, разни патриоти, Борисов и си е, които нито са чели закона, нито имат понятие от право и призовават този закон  да се промени.

Обезпокоен съм, че ще направят такава промяна, че ще ни върнат във времената на СИК и ВИС, когато имаше подобен закон, но успяхме да го променим.

Текстовете, които касаят неизбежната отбрана, не бива да се възприемат като лиценз за убиване, твърди уважаваният адвокат. На мен ми е ясно,  че тези хора са израснали и още живеят с филмите за Джеймс Бонд,  но на кино е едно, а в живота друго. Дори хипотетично  да успеят да променят Наказателния кодекс, имаме  действаща Конституция и по-висши европейски актове, които веднага ще влязат в противоречие с промените.

Тоест, цялото това нещо е типична комбинация от действие и бездействие, което се използва от  режима „Борисов“.  Самият аз още от първия му мандат говоря как и защо ще се превърнем в Северна Корея и вече почти сме се превърнали.  Защото ежедневно  се отнемат права на гражданите с някакви популистки и абсолютно безсмислени и ненужни цели.

В свое интервю пред дир.бг.  Хаджигенов твърди, че има опасност, въоръжавайки едни, да отнемем правата на други невъоръжени хора. Ако се промени законът, ще започне неконтрулируема стрелба и всеки ще пледира самоотбрана.

Няма да има свидетели, няма да се знае потенциалният крадец застрашавал ли е стопанина, влязъл ли е да краде, или просто е минавал край дома му.

Законът може да се използва и за разчистване на сметки, защото трудно се доказва кой и защо се е оказал на конкретно място и ще се разчита само на показанията на живия.

При доста слабия праг на търпимост и силната изнервеност в обществото, ще започне стрелба без причина и ще има доста жертви, които няма как да се защитят, а убийците ще получават леки присъди, някои даже и условни, смята адвокатът.

Не може всеки българин да се въоръжи и да тръгне да раздава правосъдие. Жертвите също имат човешки права и трябва да бъдат спазвани, категоричен е адвокатът, според когото и Опиц е действал така, но е лежал в затвора само две години, а убитият младеж дори не е влязъл в дома му.

В случая не спорим кой е крив – кой прав. Адвокатът, или политиците.

Но знаем, че напрежението в народа е толкова нажежено до червено, че не  му пука в Северна Корея ли ще е, или в Дивия Запад. Той просто иска справедливост, а такава никой не може да му осигури.

Нито политиците, нито законът.

 

Tagged

2 thoughts on “Адвокат Хаджигенов: Борисов иска да превърне България в Северна Корея или Дивия Запад

  1. Най напред шер ти еба майката на тебе!Само да имаме право да стреляме! Казвам ти-ШЕ ТИ ЕБА МАЙКАТА НА ТЕБЕ НАЙ НАПРЕД!ШЕ ТЕ ЕБА В АДВОКАТА ПРОСТ!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *