Андрей Райчев: Борисов полага огромни усилия да изведе ГЕРБ от прокобата, че е корумпирана партия

България отблизо

„България е достигнала някаква точка, която не може повече така. Тази власт го осъзнава и всяка следваща трябва да го разбира“, коментира пред БНР социологът Андрей Райчев. Според него, властта я е страх от хората.

„Борисов взима много остър завой. Ако тези сметки ги отворят наистина (банкови сметки и офшорки на лица на висши публични длъжности – бел.ред.) и се види, може да има и от неговите противници, но преди всичко ще бъдат от властта. Става ясно, че ако те не докажат, че това не е показно, а е реална борба, ще загубят много“, изказа мнение Райчев в интервю за предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

„Борисов явно иска ГЕРБ да излезе от тази прокоба – вие сте корумпираната партия, и полага сериозни усилия. … Без промяна няма да стане. Борисов, който е „политическо животно“ и има изключителен нюх за състоянието на народа, разбира това. Част от антуража му не го разбира и ще си плати,“ коментира Райчев.

Социологът прогнозира, че ако ГЕРБ загуби местните избори, неизбежно ще има предсрочни парламентарни избори. Защото тази победа на евроизборите е много символична.

„Ако ДПС сега реши да събори Борисов, ще го направи много бързо“, изказа мнение Райчев и добави, че почетният председател Ахмед Доган се е отказал да го прави. „Отказа се, защото не вижда ясно формулата на следващото управление“, посочи той.

„Струва ми се, че ДПС след тези избори, ако играе успешно, ще бъде в друга позиция. Те все още стоят с „раната“ Местан. Местан им взе над 100 хил. гласа – това е една четвърт. Плюс това тогава, в момента не е така, Турция стоеше отзад. Ако Местан беше прескочил бариерата, те щяха да го изядат, но не прескочи. Въпросът е излекувано ли е ДПС – това ще го видим в цифрата. Ако е под 300 хил. – не просто не е излекувано, а болестта се задълбочава. Между 300 и 350 хил. е някаква норма, но не е цъфтящо здраве. Ако вдигнат над 350 хил., ще кажа, че са излекувани,“ обобщи социологът.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *