Андрей Райчев: Хората искат избори веднага, а ГЕРБ се борят за оцеляване!

България отблизо

Делението в обществото е 2:1 в полза на това веднага да има избори. Това каза социологът Андрей Райчев по БНР.

 

„Изгражда се коалиция БСП – ДПС. Те не крият това, това е първото взаимодействие на двете партии от много отдавна“, подчерта социологът в коментар за общото искане на БСП и ДПС за преждевременно освобождаване на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание.

„Това взаимодействие има и друг смисъл – те разширяват атаката върху Бойко Борисов с атака и върху Караянчева. Печелят две неща – демонстрират сила, защото вече са заедно в анти ГЕРБ коалиция. Второ – тя не е много силен играч, поднесен им на тепсия от самия председател на ГЕРБ, който се изказа за нея с груби думи“, посочи той и добави, че за ДПС е важно да покаже, че няма връзка с ГЕРБ, а и за ГЕРБ напоследък е важно да подчертае това:

„Това означава само едно – наближили са избори“, констатира Андрей Райчев.

Според социолога, премиерът не е отстъпил от онова, което декларира още през лятото, че ще се оттегли и „ще бъде шеф в ГЕРБ, но няма да бъде шеф в страната“:

Сега Борисов се мъчи да получи възможните гласове на тези избори. Аз, обаче, изключвам ГЕРБ да спечели някакво мнозинство. Те просто се борят за оцеляване, а дали ще успеят зависи от волята на народа.

В предаването „Нещо повече“ политологът доц. Антоний Гълъбов коментира, че дискусията в парламента по исканата оставка на Караянчева е била слаб и много агресивен политически сблъсък.

 

Според него не са били спазени поне три принципа:

„Първо – не се коментира съдържание на информация с неясен и възможен криминален произход.

Второ – когато се спори, не се атакува лично опонентът, не се уронва неговото лично достойнство.

Трето – когато става дума за парламентарен дебат, водещо трябва да е разбирането за респекта на институцията“.

Във връзка с предстоящото в петък Велико народно въстание, политологът заяви, че то не може да е велико, след като има пореден номер: „Великите неща са еднократни“, подчерта той.

Доц. Гълъбов коментира твърденията, че правителството търси подкрепа от САЩ чрез обсъждането за закупуване на още самолети Ф-16 и решението за построяване на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“: „Правителството си има подкрепа в парламента, няма нужда от външна подкрепа“, заяви той, цитиран от Епицентър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *