Антон Кутев: Управляващите бяха 7 месеца на власт, сега още 3 – хайде вече тази промяна да започне

България отблизо

Не мисля, че има президент, който иска служебно правителство. Думите на Румен Радев звучат като на човек, който просто иска най-накрая да приключи прехода.

Това заяви бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Управляващите бяха вече седем месеца на власт, сега още три – хайде вече тази промяна да започне, да се направи нещо”, каза той.

 

В понеделник депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков разви идеята да бъде намалена властта на държавния глава. Народният представител дори спомена импийчмънт.

„Божанков е един от най-опитните им депутати. Аз продължавам да твърдя, че от 240 депутати в Народното събрание 190 не знаят как се пишат закони. Още по-малко знаят как ще работи законът, как се налага и как се прекарва през самото НС”, посочи Антон Кутев. По думите му, когато такива хора започнат да уволняват, назначават, съкращават правомощия, става страшно. „На тяхно място бих го карал малко по-кротко“, каза още говорителят на бившия служебен кабинет.

По думите на Антон Кутев президентът Радев очевидно не вярва на това правителство, но и на всички правителства на прехода. Той е показал в служебните правителства, че може да се управлява по друг начин.

„Президентът влиза в правомощията си тогава, когато се провалят всички други. Обвинението, че искал да управлява през служебни кабинети и служби – не смятам, че той е овладял службите. Мисля, че проблемът на България не е това, а здравеопазването, отбраната, социалната сфера”, категоричен е Кутев.

 

„Според мен президентът не е обявил движение 3 март, той го е констатирал. Той ясно е показал, че не е съгласен с начина, по който се създаде това правителство. Той от самото начало, още при връчването на мандата, показа, че според него формулата за правене на политика в България не е тази и не трябва да бъде тази. Не мисля, че има президент, който да иска служебно правителство“, заяви Кутев. И посочи, че още в кабинета на Стефан Янев „всички стари партийци“ ходели при кабинета му и питали луди ли са министрите, тъй като нямало служебни правителства с позитивен рейтинг. „Не е презумпция, че служебното правителство управлява и управлява добре. Това се получава, когато има подходящото правителство и подходящите премиери“, добави той.

Според него думите на президента Румен Радев от Шипка звучат като констатация, че „най-накрая трябва да свърши преходът“. И изтъкна, че „тези симпатични хора, които сега управляват държавата дойдоха с идеята, че ще променят нещо, така се и нарекоха. Бяха 7 месеца, сега още 3 са на власт. Промяната е начин на живот на хората и има няколко ключови сектора – здравеопазване, образование, социална сфера, сигурност. Време е да започне промяната, това има предвид Радев. Не да я продължим, а да започне. Дойдоха на власт, да направят нещо“, категоричен бе Кутев.

Той не очаква Радев да участва в предстоящите местни избори. „Не вярвам и не виждам къде той има нещо общо с успешни кметове. Напротив, политическите сили се опитват да си ги взимат един на друг. Би могло да се свърже евентуално с президента ако някой от бившите управители или министри се кандидатират. Стефан Сабрутев в Смолян се е кандидатирал, според мен има и шансове да спечели. Въпросът е до каква степен тези хора, които се кандидатират ще имат подкрепа от президента“, добави той. И обясни, че въпросът е как да се разграничат тези, които действително имат подкрепа от държавния глава от тези, които само го твърдят.

„Президентът казва ключови неща, които смята за важни, а „Продължаваме промяната” реагират. Ако те имаха реални промени в здравеопазването, щяха ли да реагират на думите на Радев?”, попита той.

Кутев смята, че за да управляваш нещо, трябва да знаеш как: „Бих го карал малко по-кротко, ако бях на мястото на управляващите, бих слушал и внимавал.”

На въпрос използва ли Румен Радев смъртта на Алексей Петров, бившият говорител заяви: „Сигурен съм, че информацията на президента не идва от клубовете по карате на Алексей Петров. Очевидно Петров го нямаше дълго време, започна да се появява в последно време. Очевидно имаше роля в политическата сфера.”

„Радев няма отношение с Путин, не е и имал. Той винаги е заклеймявал категорично агресията на Русия в Украйна. Ние не даваме оръжие на Русия, а на Украйна. Той е против оръжията, аз също съм против. Този конфликт няма да се реши по друг начин, освен с преговори. Другото води само до смърт”, смята още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *