Асен Василев обяви какво ще стане с цената на тока след първи януари!

България отблизо

Пари за основните приоритети на кабинета „Петков“ – безплатни детски градини, индексация на пенсии и майчински, ковид добавки и стимули за ваксиниране има. Това заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Във връзка с повишението на цената на тока и заявката на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, че тя няма да бъде променяна, Василев заяви: „Това може да стане, но трябва да бъде обсъдено с министъра на енергетиката, не зависи само от финанси, трябва да бъде обсъдено и с КЕВР, които са независим регулатор, ще направим всичко възможно да няма промяна на цената на тока за битовите потребители“.

Това е обсъждано с коалиционните партньори, но не и в Народното събрание и с КЕВР, отбеляза Василев.

„Има няколко механизма това да се случи. Единият механизъм, който служебното правителство започна да прилага е компенсация на мегават, като за това се ползва част от генерираната печалба в енергийните дружества. Друг механизъм е Фондът за сигурност на енергийната система. Има още няколко механизма, които могат да бъдат използвани, трябва да се видят наличностите“, допълни Василев.

„В края на ноември бяхме на 500 милиона плюс по официални данни. НАП и митници са си свършили добре работата. Има достатъчно пари, за да нямаме притеснения“, увери вицепремиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *