Асен Василев се оправда набързо за гласуването! Каза и защо няма да има коледни надбавки! Ето какво измисли този път

България отблизо

Не съм следил отблизо ситуацията. Целия ден бях в срещи по бюджета. Това, което се информирах от медиите, някой е снимал с телефон как работи машината, не виждам това как може да заплаши изборния процес. Още повече, че машината в момента нищо не брои, тя само разпечатва бюлетината. Тя е само един принтер. Няма как да ви излъжат и някой да преброи грешно. 

 

Това заяви в ефира на bTV съпредседател на „Продължаваме промяната“ и министър на финансите Асен Василев, говорейки относно скандала „кодгейт“.

Според него изборите не трябва да се отменят.

„Честно казано това е преценка на ЦИК, правителството не участва в тази преценка. Не виждам причина нещо да се отменя. Машината самата не брои нищо вече, по изборен кодекс“, каза Василев.

„Хартиеният вот винаги е бил проблематичен през купуване, сгрешени протоколи. МВР бяха доста активни. Ние като ПП подадохме доста сигнали за организирано купуване на гласове – в над 20-30 области на страната. До колкото видях в новините министърът каза, че този път са разследвали доста повече сигнали, каза Василев относно честността на хартиения вот“, каза още той.

„За първи път ГРАО публикува съмнителни регистрации. Това, което се прави, кметовете или областните управители дерегистрират тези хора. Това са контроли които трябва да се случват в изборния процес. Оттам нататък това не ми е в ресора“, даде пример Василев.

Таксата върху газа на Русия?

„Това е такса, която има характера на немитнически сбор, в общия случай – акциз. Тази такса не е нещо ново за нашата енергетика. Всички производители внасят такса 5% във фонда сигурност. Тази такса има един доста добър ефект за нашия бюджет“, обясни Василев.

„Руски газ се доставя и до Гърция. Видяхте ли остра реакция от Гърция? Доставя се и до Румъния. Видяхте ли от Турция остра реакция? Няма причина за тази реакция, цените за техните потребители не се променят. Цените им са фиксирани на техните граници. Единственото, което правим, е взимаме печалбата от Газпром и я вкарваме в бюджета“, продължи той.

„Имаме договореност, ако ДДС се смени от 20 на 9, договореността остава, просто се сменя данъка. Държавата може да си смени данъка във всеки един момент на всяка една стока. Няма никаква реакция от руска страна. На 31 октомври ще се начисли по всичко, след което до 14 ноември таксата трябва да бъде внесена в хазната. На този етап имаме от няколко вносители, които са казали, че те ще си плащат таксата“, обясни Василев.

Извънредното заседание на парламента и по-евтиния бензин. 

„Парламентът, както са преценили партиите, излезе във ваканция, за да не се случват циркове в деня на изборите. Това нещо спокойно може да се случи след изборите, да се отхвърли ветото на президента и да не се налива допълнително масло в предизборния шум“, обясни Василев.

Днешният цирк се случи не заради парламента, а заради доклада на ДАНС, уточни Василев.

„Намалението нямаше да се случи, дори да бяхме влезли в зала. Добрев иска да промени един член на закона, който самият той е вкарал при приемането му. Който е да не се казва на ЕК предварително за механизма на събиране на такса. В закона обаче пише, че ако Лукойл не си плати таксата за тези 73 теоретични стотинки се налага санкция от 10 до 30 хиляди, при повторно нарушение, санкцията е в троен размер. В този случай Лукойл ще плати 90 000 лева и нищо друго“, обясни Василев.

„Законите трябва да се правят по надлежния ред. Давам пример: Това, което стана със закона за санкциите. Мина през обсъждане, видя се колко време и как трябва да падне дерогацията, наложихме нещо, което наистина се събира, което е солидарната вноска на Лукойл, което е данък свръх печалба. В момента Лукойл внася 60% данък печалба“, каза още финансовият министър.

Той обясни всичко в числа.

„От 2009 до 2020 цялата група на Лукойл, заедно с бензиностанциите, е отчела загуба 1,8 милиарда. Тоест данък печалба за целия период не е внесен. 2021 година е отчела печалба 170 милиона и си е платила данъка. 2022 е отчела печалба 404 милиона, също си е платила данъка. До момента са внесли 154 милиона лева данък, като имаше дупка в допълнителната ставка, че те можеше да си я внесат чак юни догодина. Поправихме тази дупка, сега всичко трябва да се внесе до 31 октомври. Говорим за около 400 милиона лева“, разясни Василев.

„Да приемем , че министъра е пропуснал нещо и служебния кабинет си е свършил работата и е поискал нотификация. Санкцията, ако Лукойл не спази закона при повторно нарушение, е 90 000 лева. Вие кое от двете ще предпочетете да платите?“, добави той.

Защо е важно да има дерогация? 

„Има един доклад, който е представен на всички депутати. Това, което се казва в доклада много ясно, е първо, че има технологично време за преминаване на инсталацията, но трябва да се осигури логистиката. Базите държат запаси от 10 на суров петрол. На всеки 3 дни идват танкери. Ако този процес прекъсне, дали ще тръгне пак е доста сериозна тема. До сега никога не е прекъсвал. Парламентът взе решение , че всеки месец ще спада руския петрол, докато в рамките на 9 месеца не спадне до нула. Разписан е график как рафинерията да мине на неруски петрол“, каза Василев.

„Защо не е направено нищо е въпрос към служебните правителства. Това, което заварихме, е над 90% руски петрол в рафинерията. Оттогава се работи активно, как да пада петрола. Лукойл излезе на печалба, започнаха да си плащат данъците“, подчерта той

Коледните добавки за пенсионерите 

„Пенсионерите трябваше да имат по-високи пенсии. Това е правилният начин, трайно увеличение. Единият избор е първите три години, когато дойде ГЕРБ , пенсиите бяха забранени. Въведоха се коледни добавки, за да се прави нещо политическо. Аз подкрепих пенсиите да се увеличат трайно. От 21 година до сега минималната пенсия е скочила с над 223 лева на месец. А не 50 лева веднъж по Коледа“, обясни Василев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *