Атанас Атанасов метна бомба в НС: Готови сме с правителството, само го гласувайте!

България отблизо

Ген. Атанас Атанасов излезе със сензационно предложение към ПП ГЕРБ. Той прочете декларация от името на ПП-ДБ, с която подава ръка за съставяне на кабинет с втория мандат. 

„Аз на първо място наистина си задавам въпроса, и като юрист, какво би станало, ако днес залата не подкрепи това решение. Отговорът не е ясен, но готвейки се за днешното заседание се сетих за един слоган от началото на прехода, който перафразирано звучи така: „Днес е един облачен ден за българската демокрация и дали би могло слънцето да пробие в тези облаци, днес зависи от тази зала, или ще последва буря с градушка”.

 

 

Сега искам да прочета това, което днес нашата парламентарна група адресира към колегите от ГЕБР.

„По Конституция предстои да бъде връчен втори проучвателен мандат за съставяне на правителство. По предложение на ПП-ДБ ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат, като национален, общ, с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди 9 месеца в следните рамки – подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гараньции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати на изпълнение.

Министър-председател –  взаимно приемлива кандидатура, излъчена от парламентарната ГЕРБ-СДС.

Състав – настоящият състав на МС, доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, както се изисква в първоначалните ни ангажименти за ротиране в проектоспоразумението.

Структура – запазване на досегашната структура на МС.

За да поясним – това не е покана за допълнителни преговори. Това е предложение с израз на готовност да изпълним анагажиментите си, които поехме заедно преди 9 месеца. Имахме дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на криза.

Дългът ни кара да сме отговорни и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори. При отказ, ние ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента. Очакваме отговор до датата за покана на връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента.

Когато преди 9 месеца се създаде правителството „Денков“, беше подписана декларация за национално отговорно управление. В нея беше записано, че след 9 месеца позициите на министър-председателя и зам.-министър председателя ще се сменят на ротационен принцип“, прочете ген. Атанасов.

След изказването му голяма част от депутатите изпаднаха в бурен смях и аплодираха, скандарайки „още, още“.

Георги Свиленски от БСП поиска думата.

„Рядко си позволявам да си правя реплика на вас., но това на което станахме свидетели днес…това самоунижение, унижение на избирателите, никога не съм очаквал да го видя в залата. Вие да се молите, а ГЕРБ да ви се смеят. Остана само да предложите Борисов за премиер. Това е единственото нещо, което ще осигури подкрепа за втория мандат. И следващия мандат – тежко на тази държава. Наистина ви съжалявам. Дано час по-скоро тази дебат свърши“, отсече Свиленски.

Корнелия Нинова също не остана безучастна.

„Молите се на Борисов да ви попаде хапка от властта. Това беше публично политическо харакири. Изводите оставям на вас. Предстоят избори“, заяви лидерът на БСП.

Източник: Блиц

Tagged

1 thought on “Атанас Атанасов метна бомба в НС: Готови сме с правителството, само го гласувайте!

  1. Тия изроди в коя държава живеят боже прибери си вересиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *